Ministrul israelian al Apărării: faza intensivă a operațiunilor anti-Hamas se va încheia în curând. Anunț privind guvernarea postbelică în Gaza

0
Publicat:

Faza intensivă a operațiunilor din Fâșia Gaza „se va încheia în curând”, a anunțat luni ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, referindu-se la zona cea mai afectată de luptele în curs dintre Israel și organizația islamistă palestiniană Hamas.

Soldați israelieni FOTO Arhivă
Soldați israelieni FOTO Arhivă

„Am spus clar că etapa intensivă a operaţiunilor va dura aproximativ trei luni. În sud, o vom realiza şi se va încheia în curând”, a declarat ministrul israelian.

„Va sosi momentul în care intrăm în următoarea fază” a războiului, a adăugat el.

Pe de altă parte, Yoav Gallant a afirmat că palestinienii vor „guverna” Fâşia Gaza după război, când Hamas „nu va mai ameninţa” Israelul.

„Palestinieni trăiesc” în Fâşia Gaza, „deci palestinienii o vor guverna în viitor. Viitorul guvern din Gaza trebuie să provină din Fâşia Gaza şi trebuie fondat pe forţe care nu ameninţă statul Israel”, a subliniat el, citat de Agerpres.

ONU insistă pentru încetarea imediată a focului

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut din nou la o „încetare imediată a focului din motive umanitare” în Fâşia Gaza, după peste 100 de zile de război între Israel şi Hamas.

„Continuăm să solicităm un acces umanitar rapid, sigur, neîngrădit, extins şi neîntrerupt în şi prin Gaza”, a declarat Antonio Guterres într-un discurs în faţa presei, adăugând că „nimic nu poate justifica pedeapsa colectivă aplicată poporului palestinian”.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului în data de 7 octombrie 2023 care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili ucişi.

Frigul și foametea, riscuri pentru civilii din Gaza

Cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei suprapopulate şi asediate, dintre care 1,9 milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, potrivit ONU, duc lipsă produse de primă necesitate. Frigul care a lovit regiunea le face şi mai dificilă supravieţuirea zilnică, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Spectrul foametei planează asupra locuitorilor din Gaza”, a avertizat luni secretarul general al ONU.

O încetare imediată a focului din motive umanitare este necesară „pentru a asigura furnizarea de ajutor suficient celor care au nevoie de el”, dar şi „pentru a facilita eliberarea ostaticilor”, a subliniat Guterres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite