Ministrul israelian al apărării afirmă că un armistițiu în Gaza nu va reduce presiunea asupra Hezbollah

0
Publicat:

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarată că aplicarea unui posibil armistițiu în luptele cu Hamas din Fâșia Gaza nu va submina obiectivul Israelului de a respinge Hezbollah-ul libanez la granița sa de nord, notează AFP, potrivit Agerpres.

Israel - Hezbollah FOTO: Shutterstock
Israel - Hezbollah FOTO: Shutterstock

De la începutul războiului, pe 7 octombrie, schimburile de focuri au avut loc constant la graniţa libanezo-israeliană între armata israeliană şi Hezbollah, o mişcare islamistă susţinută de Iran şi aliată cu mișcarea palestiniană Hamas.

Cu toate acestea, într-un moment în care discuţiile se intensifică pentru un armistiţiu de câteva săptămâni în Gaza, ce include eliberarea de ostatici, Israelul continuă să îşi suplimenteze capacităţile militare la graniţa cu Libanul, a declarat Yoav Gallant în timpul unei vizite la comandamentul de nord al armatei, la Safed, unde un soldat a fost ucis luna aceasta de un atac cu rachetă din Liban.

„Am venit aici să văd cum ne creştem puterea de foc şi cât de pregătiţi suntem să acţionăm împotriva Hezbollah oriunde şi cu o intensitate din ce în ce mai mare”, a spus Gallant, potrivit unui clip video difuzat de serviciile sale.

„Dacă oamenii cred că, atunci când va există un acord de eliberare a ostaticilor în sud (în Gaza n.r.), aceasta va face mai uşoare lucrurile aici (în nord), se înşală. Vom continua tirurile, indiferent de ce se întâmplă în sud, până ne atingem obiectivul", a adăugat el."Acest obiectiv este simplu: ca Hezbollah să se retragă acolo unde ar trebui să fie, fie printr-un acord, fie prin forţă”, a spus Gallant.

De la 7 octombrie, zece soldaţi israelieni şi şase civili au fost ucişi în schimburi de focuri în nordul Israelului. De partea libaneză, cel puţin 276 de persoane au fost ucise, în majoritate membri ai mișcării Hezbollah, dar şi 44 de civili.

Franţa a prezentat o serie de propuneri în vederea evitării unui conflict deschis între Israel şi Hezbollah, inclusiv, potrivit surselor diplomatice, încetarea violenţei de ambele părţi ale graniţei şi retragerea luptătorilor Hezbollah la 10 - 12 kilometri nord de frontieră.

O delegaţie a Israelului condusă de şeful serviciului de informaţii externe Mossad s-a deplasat în acest week-end la Paris pentru discuţii cu privire la realizarea unui posibil acord de armistiţiu în Gaza, ce prevede inclusiv eliberarea celor 130 ostatici aflaţi încă în mâinile Hamas. Autorităţile israeliene nu au indicat dacă a fost menţionată propunerea franceză de retragere a luptătorilor Hezbollah.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite