Megaoraşele mizere sugrumă India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Megaoraşele mizere sugrumă India
Megaoraşele mizere sugrumă India

Avântul economic al gigantului asiatic ar putea fi frânat dacă ţara nu va face faţă procesului de urbanizare, cel mai rapid de pe planetă. Armate de emigranţi rurali iau cu asalt oraşele indiene, care încep să devină sinonime cu mizeria şi cu sărăcia.

Marile oraşe ale Indiei, din ce în ce mai multe şi mai aglomerate, sunt în continuă expansiune. Aceasta chiar şi în condiţiile crizei economice, când joburile sunt din ce în ce mai greu de găsit, iar bugetul pentru infrastructură a scăzut.
 
În întreaga Indie, fluxuri de emigranţi săraci se îndreaptă către zonele urbane, transmite“Asia News”. Multe dintre oraşe sunt sufocate de mizerie, din cauza lipsei unui management adecvat şi a infrastructurii, insuficiente pentru a primi afluxul de populaţie. 

Produsul Intern Brut al Indiei înregistrează cea mai rapidă creştere, comparativ cu ţările în curs de dezvoltare, în medie 8,8% pe an în ultimii cinci ani, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Dar economiştii spun că drumurile, electricitatea şi, în general, infrastructura inadecvată şterg, anual, unul sau două procente din această creştere. Dacă India nu reuşeşte să păstreze controlul asupra noilor sale zone urbane, blocajele de trafic şi ineficienţa ar putea condamna ţara la ani de întârziere a progresului economic, a declarat Dharmakirti Joshi, expert la agenţia de rating Crisil din Mumbai.

41 de metropole

India are astăzi cel puţin 41 de oraşe cu peste un milion de locuitori, faţă de numai 23 acum două decenii. În jur de 10 alte oraşe urmează a se adăuga în curânt pe această listă. Experţii în urbanistică spun că apare riscul ca unele dintre ele să aibă aceeaşi soartă ca Mumbaiul şi Calcutta, ce erau sinonime cu sărăcia şi degradarea acum 30 de ani. Circa 70% din populaţia de 1,1 miliarde de locuitori a Indiei trăieşte încă la sate.

Urbanizare mai rapidă decât în China


Ceea ce se întâmplă în India este o parte a unei probleme care există la nivel global. Megaoraşele răsar peste tot în lume. Dar în India, ţară care a depăşit miliardul de locuitori, ritmul de creştere al populaţiei urbane este cel mai mare din lume. Aici se află 25 din cele 100 de arii urbane cu cea mai rapidă dezvoltare de pe glob, potrivit “City Mayors”, o organizaţie internaţională a experţilor în urbanistică. Pentru comparaţie, China are numai opt din cele 100. Oraşul Pune, lângă Mumbai, are peste patru milioane de locuitori. Kanpur, în partea centrală a Indiei are peste trei milioane. La fel şi Surat, în vestul Indiei.

Mizerie şi blocaje de trafic

Lucknow, capitala celui mai populat stat al Indiei, Uttar Pradesh, din nordul ţării, era pe vremuri un oraş curat, cunoscut pentru monumentele în stil baroc şi pentru grădinile luxuriante. Astăzi, numărul mahalalelor a crescut. Peste un milion de oameni trăiesc în condiţii sanitare improprii, ţevile de canalizare dau pe afară şi străzile sunt mereu blocate din cauza traficului infernal. Populaţia sa de 2,7 milioane, care aproape s-a triplat faţă de cea din anii ’80, creşte cu 150.000 de oameni pe an.

În 2005, guvernul a lansat Misiunea Naţională de Reînnoire Urbană, alocând 10 miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea canalizării, a aprovizionării cu apă, a drumurilor şi pentru alte necesităţi din 60 de oraşe mari. Dar estimările arată că este nevoie de 52 de miliarde de dolari pentru a pune la punct infrastructura urbană a Indiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite