Brazilia și UE, întâlnire la nivel înalt într-un nou efort de relansare a relațiilor bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneu în forță al președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în America Latină pentru relansarea acordului de liber schimb cu Mercosur, speranța fiind ca acordul să fie ratificat până la sfarșitul anului. 

FOTO: Lula da Silva Sursă: Facebook
FOTO: Lula da Silva Sursă: Facebook

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a început luni în Brazilia un turneu latino-american care o va conduce și Argentina, Chile și Mexic. Turneul vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a anunțat că dorește "reînnoiască" relaţia UE cu ţările din America Latină şi Caraibe. În prezent, UE este cel mai mare investitor străin din regiune.

Întâlnirea cu președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, este una deosebit de importantă în condițiile în care Uniunea Europeană și Mercosur (Piața Comună a Sudului) sunt în negocieri pentru realizarea unui acord comercial, iar Brazilia are o voce puternică în deciziile Mercosur.

Mercosur, alianță între Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, a reușit să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în 2019, după mai bine de 20 de ani de negocieri, dar pactul nu a fost ratificat, în bună măsură din cauza preocupărilor europenilor cu privire la politicile de mediu ale fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022).

Discuțiile au revenit odată cu revenirea la putere a președintelui Lula da Silva, în ianuarie, pentru al treilea mandate în fruntea celei mai mari economii din America Latină, dar cerințele cu privire la mediu ale partenerilor europeni, cuprinse în unul din documentele adiționale ale acordului, fac ca progresul să fie lent.

Conform Agerpres, președintele Brazilian a declarat că "Între parteneri strategici trebuie să existe încredere reciprocă, şi nu neîncredere şi sancţiuni" în timpul conferinței de presă comună cu Ursula von der Leyen.

"I-am explicat preşedintei von der Leyen preocupările Braziliei", a spus Lula da Silva în cursul conferinţei de presă de la palatul prezidenţial Planalto din Brasilia. Conform acestuia documentul adițional "lărgeşte obligaţiile Braziliei şi le supune sancţiunilor în caz de nerespectare", a regretat el.

Președintele brazilian s-a arătat nemulțumit și a criticat legislația europenilor despre care a afirmat că "modifică echilibrul acordului". O lege adoptată în aprilie interzice, de exemplu, importul în Europa de produse precum cacao, cafea, lemn sau soia din terenuri defrişate.

Principalul scop al acordului dintre Uniunea Europeană și Mercosur este creșterea comerțului și a investițiilor prin eliminarea sau reducerea taxelor vamale în schimbul de mărfuri, este de așteptat ca acordul să fie ratificat anul acesta, cu condiția ca toate statele să semneze ratificarea.

"Aceste iniţiative reprezintă potenţiale restricţii asupra exporturilor agricole şi industriale ale Braziliei", a spus Lula da Silva. Ursula von der Leyen s-a arătat optimistă, spunând că speră că acordul dintre cele două blocuri va fi ratificat "cel târziu până la sfârşitul anului".

 Principalul scop al acordului dintre Uniunea Europeană și Mercosur este creșterea comerțului și a investițiilor prin eliminarea sau reducerea taxelor vamale în schimbul de mărfuri, este de așteptat ca acordul să fie ratificat anul acesta, cu condiția ca toate statele să semneze ratificarea.

Ursula von der Leyen a anunţat cu ocazia întâlnirii intenţia Uniunii Europene de face o  contribuție de 20 de milioane de euro la Fondul pentru Amazonia, creat în 2008 pentru a conserva partea braziliană a celei mai mari păduri tropicale din lume. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite