Cel puțin 104 palestinieni care așteptau ajutor umanitar au fost uciși și sute răniți după ce s-au călcat în picioare când soldați israelieni au deschis focul asupra lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 104 de persoane au fost ucise și 760 rănite în haosul creat după ce soldații Forțelor de Apărare Israelului, simțindu-se amenințați, au deschis focul asupra unor palestinieni adunați în jurul camioanelor umanitare potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, relatează CNN.

Palestinienii au intrat în panică când IDF a deschis focul FOTO Captură
Palestinienii au intrat în panică când IDF a deschis focul FOTO Captură

Civilii se înghesuiau în jurul camioanelor de ajutor în speranța de a primi alimente, când tancurile și dronele israeliene au început să tragă în oameni pe strada Haroun Al Rasheed din vestul orașului Gaza, în zona Sheikh Ajleen.

Un oficial israelian a declarat că trupele IDF au folosit focuri reale asupra palestinienilor din jurul camionului de ajutor, întrucât „mulțimea s-a apropiat de forțe într-un mod care a reprezentat o amenințare pentru trupe.... Incidentul este în curs de revizuire”.

Camioanele de ajutor au încercat să iasă din zonă și au dat accidental peste oameni,  provocând noi morți și răniți, au adăugat martorii oculari pentru CNN.

Amjad Eleiwa de la camera de urgență a Spitalului Al Shifa a declarat pentru CNN că 40 de cadavre au ajuns la spital.

Hussam Abu Safiya de la Spitalul Kamal Adwan a declarat pentru CNN că 10 cadavre au fost aduse la spital, în timp ce Spitalul Al Awda din Jabalya a confirmat sosirea altor trei morți.

Numărul morților și numărul răniților este de așteptat să crească, deoarece multe cadavre și oameni sunt încă pe stradă, ambulanțele străduindu-se să ajungă la cei aflați în nevoie, întrucât dărâmăturile blochează drumul, a declarat Ahmad Abu Al Foul pentru CNN.

Răspunzând CNN, IDF a spus că „incidentul este în curs de revizuire”.

„În această dimineață devreme, în timpul intrării camioanelor de ajutor umanitar în nordul Fâșiei Gaza, rezidenții din Gaza au înconjurat camioanele și au jefuit proviziile care erau livrate. În timpul incidentului, zeci de locuitori din Gaza au fost răniți după ce s-au împins și călcat în picioare”, a spus IDF.

Multe dintre victimele haosului care a izbucnit în Gaza la un loc de distribuire a alimentelor au fost ucise ca urmare a faptului că camioanele cu ajutoare au intrat în oameni în timp ce aceștia încercau să se salveze de focul israelian, potrivit unui jurnalist local din Gaza, Khadeer Al Za'anoun.

Al Za'anoun, care se afla la fața locului și a fost martor la incident, a declarat pentru CNN că, deși existau mulțimi mari care așteptau ca alimentele să fie distribuite din camioanele cu ajutoare, s-a creat haos și oamenii s-au călcat în picioare după ce soldații israelieni au deschis focul.

În haosul creat, camioanele umanitare au accidentat și ucis palestinieni din mulțime

Majoritatea persoanelor care au fost ucise au fost izbite de camioanele umanitare pe fondul haosului, în timp ce încercau să se salveze de focurile de armă israeliene", a spus el.

El a precizat că aproximativ 20 dintre ei au fost uciși direct de focurile de armă, iar restul au murit după ce au ajuns sub roțile camioanelor.

O sursă israeliană a declarat că trupele au deschis focul asupra „mai multor persoane” din mulţime care reprezentau o ameninţare pentru ele.

Biroul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că acesta "a condamnat masacrul comis de armata de ocupaţie israeliană în această dimineaţă (joi) împotriva oamenilor care aşteptau camioanele cu ajutor la al-Nabulsi".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qidra, a declarat că incidentul s-a produs în sensul giratoriu al-Nabusi, la vest de oraşul Gaza, în partea de nord a enclavei palestiniene.

Echipele medicale nu au putut face faţă volumului şi severităţii rănilor suferite de zeci de persoane care au ajuns la spitalul al-Shifa, a mai spus Qidra.

Directorul spitalului Kamal Adwan din oraşul Gaza, Hussam Abu Safieyah, a declarat că spitalul a primit 10 cadavre şi zeci de pacienţi răniţi în urma incidentului din vestul oraşului.

„Nu ştim câţi mai sunt şi în alte spitale", a declarat Safieyah pentru Reuters prin telefon.

Hamas a avertizat într-un comunicat că incidentul ar putea duce la eşecul discuţiilor care vizează ajungerea la un acord privind un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor.

„Negocierile conduse de conducerea mişcării (islamiste Hamas) nu sunt un proces deschis pe seama sângelui poporului nostru", a spus el, referindu-se la decesele de joi şi subliniind că Israelul ar fi responsabil pentru un eventul eşec al discuţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite