Masacru în Emiratul talibanilor. Peste 100 de morţi şi răniţi într-o moschee din nord-estul Afganistanului FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Kanduz, asaltat de răniţi
Spitalul din Kanduz, asaltat de răniţi

Cel puţin 100 persoane au fost ucise şi 140 rănite într-o explozie ce avut loc vineri o moschee şiită din oraşul Kunduz, în nord-estul Afganistanului, relatează Reuters.

Un atentator sinucigaş a vizat o moschee din oraşul Kunduz, din nordul Afganistanului, în timpul rugăciunii de vineri, ucigand cel putin 100 de persoane, potrivit autoritatilor locale, citate de BBC.

Imaginile de pe reţelele de socializare au aratat cadavre şi resturi în interiorul moscheii, folosită de comunitatea minoritară musulmană şiită.

"Informaţiile iniţiale indică mai mult de 100 de persoane ucise şi rănite într-o explozie sinucigaşă în interiorul moscheii", a declarat misiunea Naţiunilor Unite în Afganistan într-un tweet.

GALERIE FOTO

Niciun grup nu şi-a asumat imediat responsabilitatea. Explozia a urmat mai multor atacuri, inclusiv unul la o moschee din Kabul, în ultimele săptămâni, dintre care unele au fost revendicate de militanţii musulmani sunniţi ai Statului Islamic.

Un oficial taliban, care a vorbit sub anonimat, a declarat că cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte zeci rănite în explozia de vineri.

Atacurile au subliniat provocările de securitate cu care se confruntă talibanii, care au preluat ţara în august şi de atunci au efectuat operaţiuni împotriva celulelor statului islamic din Kabul. 

"În această după-amiază, a avut loc o explozie într-o moschee a compatrioţilor noştri şiiţi ... în urma căreia unii dintre compatrioţii noştri au fost martirizaţi şi răniţi", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, pe Twitter.

Extremiştii musulmani sunniţi, inclusiv gruparea locală Stat Islamic (SI), au luat în vizor comunitatea şiită deoarece o consideră eretică. ISIS-K, aripa regională afgană a Statului Islamic care se opune violent talibanilor, a comis recent mai multe atentate cu bomba, în mare parte în estul ţării.

Zalmai Alokzai, un om de afaceri local care s-a grăbit la un spital pentru a verifica dacă medicii au nevoie de donaţii de sânge, a descris că a văzut scene haotice. „Ambulanţele se întorceau la locul incidentului pentru a transporta morţii”, a declarat el pentru AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite