„Mâncaţi humus, nu faceţi război“: Un restaurant din Israel oferă 50% reducere evreilor şi arabilor care mănâncă la aceeaşi masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mâncaţi humus, nu faceţi război“! Acesta ar putea fi noul slogan al unui restaurant de cartier din Kfar Vitkin, un orăşel din nordul Israelului situat între Tev Aviv şi Haifa, după ce proprietarul localului a anunţat că oferă 50% reducere clienţilor evrei şi arabi care mănâncă la aceeaşi masă.

„Frică de arabi? Frică de evrei? La noi nu există arabi sau evrei. La noi există numai oameni. Şi un excelent humus arab, precum şi un falafel evreiesc foarte bun, fie că eşti evreu, creştin ori hindus. Ofertă specială: 50% reducere la humus pentru arabii şi evreii care mănâncă la aceeaşi masă“, a scris proprietarul restaurantului pe pagina sa de Facebook, relatează The Independent.

Potrivit lui, iniţiativa sa a fost bine primită într-un context tensionat marcat de numeroase atacuri cu arme albe la Ierusalim şi în Cisiordania. „Unele persoane vin pentru a susţine ideea“, a mărturisit el pentru The Independent.  „Avem ceva bun ce poate reconcilia două popoare: humus“, a declarat el pentru Times of Israel, citat de Le Parisien.

Ban Ki-moon: „Israelienii şi palestinienii sunt în pragul unei noi catastrofe“

În contextul escaladării tensiunilor între palestinieni şi israelieni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a sosit marţi pentru o vizită de două zile în Israel şi apoi în teritoriile palestiniene.

În cursul unei întrevederi avute marţi dimineaţă cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, el a afirmat că liderii israelienii şi palestinieni trebuie să acţioneze de urgenţă, în caz contrar „dinamica pe teren se va înrăutăţi, cu grave repercusiuni pentru Israel şi dincolo de Israel şi Palestina“, informează Agerpres. Ulterior, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Ban Ki-moon a subliniat că trebuie evitat ca „situaţia să se tranforme într-un conflict religios cu un potenţial de implicări pentru regiune“.

image

Ban Ki-moon, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin FOTO UN Photo

„Israelienii şi palestinienii sunt în pragul unei noi catastrofe“, a avertizat Ban Ki-moon

Astăzi, secretarul general al ONU urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Tot astăzi, Ban Ki-moon va informa Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul unor consultări cu uşile închise, despre discuţiile purtate în Orientul Mijlociu. Potrivit Agerpres, Ban Ki-moon se va adresa Consiliului prin videoconferinţă de la Ramallah (Cisiordania). Această reuniune a fost convocată „de urgenţă“, cu începere de la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), la solicitarea secretarului general al ONU. Consiliul de Securitate a ţinut vineri prima sa reuniune specială dedicată acestei crize, care s-a încheiat fără adoptarea vreunei poziţii comune a celor 15 state membre.

Alte trei incidente între palestinieni şi israelieni au avut loc marţi: două la Hebron şi unul la Ierusalim. Patru israelieni au fost răniţi, iar patru palestinieni ucişi în urma acestor atacuri.

Potrivit AFP, 55 de persoane - 45 de palestinieni, un arab israelian, opt isralieni şi un eritreean - au fost ucise în urma unor agresiuni mutuale între palestinieni şi israelieni izbucnite pe 1 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite