Maldive: Alegerile prezidenţiale au fost amânate în ultimul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Maldive a oprit în ultimul moment pregătirile pentru alegerile prezidenţiale programate pe 20 octombrie,  prelungind criza politică ce a debutat la începutul lunii, după ce Curtea Supremă din Maldive a anulat rezultatele primului scrutin din cauza suspiciunilor de fraudă.

Liderul comisiei electorale Fuwad Thowfeek a povestit cum poliţiştii au intrat în punctele sale de lucru şi le-au spus oficialilor şi voluntarilor prezenţi să nu mai distribuie materiale electorale.

„Pregăteam scrutinul când poliţia ne-a anunţat că niciun document electoral nu trebuie să iasă din birourile comisiei”, a declarat Thowfeek într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţa. „O altă dată a alegerilor va fi anunţată ulterior”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat că organizarea alegerilor electorale este ilegală fiindcă încalcă un ordin al Curţii Supreme, potrivit căruia toţi candidaţii trebuie să aprobe listele electorale. „Numai un singur candidat a semnat registrele, aşa încât există o încălcare a ordinului Curţii Supreme care nu permite ţinerea de alegeri”, a afirmat el.

Locuitorii din Maldive trebuiau să meargă din nou la urne pe 20 octombrie, să îşi aleagă preşedintele, după ce Curtea Supremă a anulat rezultatele primului tur, organizat pe 7 septembrie, invocând neregularităţi. Observatorii locali şi internaţionali au considerat totuşi că primul tur s-a desfăşurat liber şi imparţial.

Favoritul în alegeri, Mohamed Nasheed, 46 de ani, primul preşedinte ales democratic în 2008, răsturnat de la putere în februarie 2012, s-a aflat în topul alegerilor, dar cu un scor insuficient pentru a elimina al doilea scrutin (45,45%).

Principalul său adversar este Abdullah Yameen (25,35% din sufragii pe 7 septembrie), frate vitreg al lui Maumoon Abdul Gayoom, autocratul care domnit peste timp de 30 de ani, până la primele alegeri libere din 2008.

Preşedintele în exerciţiu, Mohamed Waheed, nu a candidat sâmbătă, el obţinând pe 7 septembrie doar 5% din voturi.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite