M23 acceptă dialogul cu administraţia de la Kinshasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul M23, Bertrand Bisimwa. FOTO: Reuters
Liderul M23, Bertrand Bisimwa. FOTO: Reuters

Rebelii congolezi din Mişcarea 23 martie (M23) sunt „gata” să reia discuţiile cu guvernul de la Kinshasa, întrerupte începând cu luni mai, a declarat joi liderul rebelilor, Bertrand Bisimwa.

Delegaţia noastră este deja ajunsă la Kampala. Ea este gata să negocieze cu Kinshasa imediat, de îndată ce cererea a fost transmisă de mediator”, preşedintele ugandez Yoveri Museveni, a declarat Bertrand Bisimwa, potrivit publicaţiei franceze „Le Figaro”.

Liderul M23 speră că reluarea negocierilor va permite să fie abordate „cauzele profunde ale conflictului din Republica Democrată Congo şi Guvernul să se implice cu adevărat”.

Reuniţi la un summit extraordinar la Kampala, statele Conferinţei internaţionale din regiunea marilor lacuri (CIRGL) au cerut o reluare a negocierilor în termen de trei zile, potrivit comunicatului final al summit-ului, adoptat de 11 şefi de stat sau reprezentanţi ai ţărilor din CIRGL. De asemenea, ei consideră cp dialogul ar trebui să fie finalizat „într-o perioadă de maxim 14 zile”.

Guvernul congolez a salutat anunţul prin intermediul purtătorului de cuvânt, Lambert Mende, care a specificat că administraţia de la Kinshasa nu a „plecat niciodată de la masa negocierilor”.  

Comunicatul final al CIRGL specifică faptul că „M23 va termina toate activităţile militare şi va înceta războiul, precum şi ameninţările de răsturnare a guvernului legal al Republicii Democrate Congo”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite