Luptătorii islamişti au demolat vestigii vechi de 2.000 de ani în nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinile antice din situl arheologic Hatra (nordul Irakului) au fost demolate de jihadişti FOTO Victrav
Ruinile antice din situl arheologic Hatra (nordul Irakului) au fost demolate de jihadişti FOTO Victrav

Vestigii vechi de peste 2.000 de ani, aflate în oraşul antic Hatra, au fost distruse de militanţii islamişti. Clădirile vechi au fost demolate cu buldozerele şi prin explozii. Distrugerea clădirilor antice vine după ce în urmă cu câteva zile au demolat situl arheologic asirian Nimrud, la sud de Mosul.

Un oficial al ministerului turismului şi antichităţilor a declarat că a primit rapoarte de la angajaţii săi în Mosul, care este controlată de grupul islamist radical, că situl de la Hatra a fost demolat.

Cei aflaţi în apropiere au declarat că au auzit o explozie puternică sâmbătă dimineaţă. Vecinii au raportat că militanţii Statului Islamic au distrus o parte din clădirile mari din Hatra şi au folosit buldozere în alte părţi ale sitului.

Distrugerea urmeaza unui incident similar produs în această săptămână, când luptători ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria, n.r.) au demolat vechiul sit arheologic asirian Nimrud, aflat la sud de oraşul Mosul. Unele dintre lucrări aveau o vechime de peste 1.500 de ani.

UNESCO a condamnat acţiunea de "curăţare culturală" şi au declarat acţiunile Statului Islamic ca fiind crime de război.

În urmă cu o săptămână, militanţii ISIS a dat publicităţii imagini în care erau distruse cu barosul statui şi sculpturi aflate în muzeul din Mosul. Este vorba despre artefacte asiriene şi elenistice cu o vechime de 3.000 ani.

Saeed Mumuzini, un purtător de cuvânt al Partidului Democrat kurd din provincia Ninive, susţine că ISIS a furat monede antice din aur şi argint care au fost utilizate de către regii asirieni şi au fost stocate în Hatra.


Citeşte şi:

Irakul susţine că militanţii Statului Islamic au distrus situl arheologic Nimrud

Militanţii grupării Stat Islamic au demolat joi situl arheologic nou restaurat al oraşului Nimrud, în nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele, a anunţat Guvernul, citat de Associated Press.

UNESCO cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după ce jihadiştii au distrus un muzeu din oraşul irakian Mosul

Directoarea generală a UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după ce jihadişti din Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice dintr-un muzeu din oraşul irakian Mosul.

VIDEO Jihadiştii din Statul Islamic au distrus cu barosul opere de artă antice dintr-un muzeu din Mosul şi au pus pe foc mii de cărţi vechi

Statul Islamic a publicat un video în care arată cum militanţi jihadişti distrug cu ciocanele şi târnăcoapele artefacte antice aflate într-un muzeu din oraşul irakian Mosul, alfat sub controlul SI.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite