Drumul trupurilor decapitate din Siria până în Turcia şi refugiul în Marea Britanie: fuga unei doctoriţe din calea teroriştilor Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadiştii au găsit soluţia pentru a controla femeile: au creat o brigadă teroristă de femei FOTO AP / imagine cu rol ilustrativ
Jihadiştii au găsit soluţia pentru a controla femeile: au creat o brigadă teroristă de femei FOTO AP / imagine cu rol ilustrativ

Medic şi activistă, Razan a trecut prin clipe de groază în Siria. A scăpat ca prin urechile acului de o instanţă Sharia şi de brigade Khansaa, formate din femei adepte ale Statului Islamic. A mers pe un drum străjuit de cadavrele unor victime decapitate şi s-a refugiat în Marea Britanie. Razan speră în continuare că va veni vremea întoarcerii acasă. „Problema nu este Statul Islamic, ci Bashar al-Assad“, crede femeia.

Jurnalista Lina Sinjab a stat de vorbă cu femeia din Siria, refugiată în Marea Britanie din calea teroriştilor. Articolul, publicat pe site-ul BBC News, redă, pe scurt, teroarea ce domneşte în califatul proclamat de terorişti în Siria şi Irak

Razan purta văluri moderne, colorate, dar jihadiştii au forţat-o să poarte o Abaya lungă, neagră, o mantie care acoperă corpul ei, şi un niqab, un văl care acoperea tot, mai puţin ochii, scrie jurnalista Lina Sinjab.

În Siria, Razan era medic la un spital, dar şi o activistă a societăţii civile care milita împotriva violenţei, mai ales împotriva violenţei faţă de femei. În primii doi ani ai revoltei din Siria, Razan şi colegii ei activişti au reuşit să funcţioneze în mod liber şi militau în continuare pentru libertate şi democraţie. „A fost o perioadă de aur. Am avut vise mari", a spus ea.

Aceste vise s-au transformat, însă, în coşmaruri. Marile probleme au venit din partea jihadistelor, care monitorizau activităţile femeilor ca Razan. „Am reuşit să facem o mulţime de lucruri ascunse sub niqab-ul nostrum, pentru că jihadiştii de sex masculin nu ne-ar fi descoperit", povesteşte Razan. „Dar când a fost format Brigada Khansaa, din care făceau parte jihadiste, ne era frică chiar şi în propriile noastre case".

Razan spune că membrele brigăzii Khansaa avea puterea de a dezveli chipurile femeilor, să efectueze căutări-surpriza de casele lor şi să monitorizeze ceea ce făceau. Adunări pentru orice alte scopuri decât cele religioase erau interzise, iar cei care participau la întâlnirile ilegale riscau pedepse din partea Khansaa.

Crearea califatului pe teritoriile controlate din Siria şi Irak i-a făcut pe terorişti şi mai brutali. „Violenţa lor a fost de nedescris, i-a îngrozit pe oameni", îşi aminteşte Razan. „Biciuire publică a bărbaţilor şi femeilor a devenit o practică obişnuită. Au existat mai multe cazuri de lapidare a femeilor care au fost acuzate de adulter de grup", a detaliat Razan.

„Fugi, salvează-ţi viaţa“

Razan a fost la un pas să intre pe mâna teroriştilor. Într-o dimineaţă, jihadiştii au controlat spitalul unde lucra femeia. Ea a intrat repede în atenţia lor din cauza modului în care îşi acoperise chipul.

După ce jihadiştii au plecat, unul dintre ei s-a întors şi a avertizat-o: „Fugi, salvează-ţi viaţa. Au de gând să te ducă în faţa unei instanţe Sharia!"

„Îi datorez viaţa", spune Razan. „Eu încă nu ştiu de ce m-a ajutat, dar el mi-a salvat viaţa."

Drumul trupurilor decapitate

„Am plecat de la spital printr-o uşă din spate. L-am rugat pe tatăl meu să mă ia. Nu m-am mai întors la casa mea niciodată. Nici la spital", a mai spus Razan.

A aflat câteva zile mai târziu de la nişte prieteni că membrii Statului Islamic au revenit şi au căutat-o. „Mi-era teamă să nu fiu arestată, biciuită sau ucisă."

Curând după aceea, ea a reuşit să fugă din ţară sub identitatea unei alte femei. Dumul până la graniţa cu Turcia a fost o experienţă îngrozitoare, spune ea. „Încă îmi amintesc trupurile decapitate aflate pe drum. În maşină erau doi copii care au plâns când au văzut", adaugă ea.

„Capetele au fost aliniate pe ambele părţi ale drumului. A fost oribil."

Razan a fost norocoasă că a făcut rost de o viză pentru Marea Britanie, acolo unde s-a refugiat. Ea este sigură în Regatul Unit, dar nu vrea să fie identificată, de teama pentru rudele ei din Siria.

„Problema nu este Statul Islamic, ci Bashar al-Assad“

Razan spune că este hotărâtă să-şi continue visele ei şi să continue să sprijine activiştii societăţii civile ei în Siria. Realitatea este, însă, amară pentru Razan şi pentru mulţi ca ea care au avut mari speranţe de libertate şi democraţie în Siria. „Visele mele sunt diferite de realitate", spune ea.

„Lumea este preocupată de lupta Statului Islamic şi ignoră sursa problemei - Bashar al-Assad (preşedintele Siriei)", consideră Razan. Ea crede că va putea reîntoarce acasă doar atunci când preşedintele Al-Assad nu va mai fi la putere. „Am cheile de la casa mea în Siria. Sunt sigur că le voi folosi o zi, sperăm foarte curând", speră Razan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite