UNESCO cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după ce jihadiştii au distrus un muzeu din oraşul irakian Mosul
0Directoarea generală a UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după ce jihadişti din Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice dintr-un muzeu din oraşul irakian Mosul.
"Acest atac este mai mult decât o tragedie culturală, este în acelaşi timp şi o problemă de securitate pentru că alimentează fanatismul, extremismul violent şi conflictul din Irak", a denunţat şefa UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat după difuzarea unei înregistrări video publicate de SI.
"Este motivul pentru care l-am contactat imediat pe preşedintele Consiliului de Securitate pentru a-i cere să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului privind protecţia patrimoniului irakian în calitate de element care face parte integrantă din securitatea ţării", a precizat ea.
Gruparea Statul Islamic a difuzat joi o înregistrare arătând militanţi care doboară statuile de pe soclul lor şi le distrug cu lovituri de baros. Ei au vandalizat colecţiile muzeului din Mosul în care se află obiecte cu o valoare inestimabilă din perioadele asiriană şi elenistică, datând cu mai multe secole înainte de era creştină.
„Acest atac fără discernamant împotriva artei, împotriva istoriei şi înţelegerii umananităţii, este o agresiune tragică nu numai împotriva muzeului din Mosul, ci şi împotriva angajamentul nostru universal de a folosi arta pentru a uni oamenii şi de a promova înţelegerea umană. O astfel de violenţă nejustificată trebuie să se oprească înainte ca toate relicvele lumii să fie distruse", susţine şi directorul Muzeului Metropolitam din New York, Thomas Campbell.
Experţii au confirmat şi deplâns aceste distrugeri care au fost comparate cu demolarea statuilor lui Buddha de la Bamiyan de către talibanii din Afganistan, în 2001.
Irina Bokova a subliniat că aceste distrugeri reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2199 adoptate de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lui februarie pentru a împiedica traficul cu antichităţi furate din Siria şi din Irak, considerate ca o sursă cheie pentru finanţarea grupării SI.