Video Alegeri în Turcia: rezultatele oficiale. Va fi organizat turul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii au votat duminică pentru alegerea președintelui și a membrilor Parlamentului, într-un scrutin tensionat în care, liderul din ultimii 20 de ani al țării, Recep Tayyip Erdogan, își vede amenințată poziția, potrivit ultimelor sondaje de opinie dinaintea votului, care-i oferă un ușor avantaj principalului lider al opoziției, Kemal Kilicdaroglu.

Alegeri în Turcia 2023
Alegeri în Turcia 2023 Foto Shutterstock

Deși erau programate inițial pentru luna iunie, alegerile generale și prezidențiale din Turcia au fost devansate pentru 14 mai, după ce țara care se confruntă cu o inflație uriașă a fost lovită în februarie de o serie de cutremure catastrofale, soldate cu peste 50.000 de morți și sute de mii de locuințe distruse, în orașe care au fost practic rase de la fața pământului.

UPDATE 16.37  La alegerile prezidenţiale din Turcia va fi necesar al doilea tur de scrutin, pe 28 mai, a anunţat luni Comisia Electorală Supremă (YSK), conform dpa.

Şeful YSK, Ahmet Yener, a anunţat decizia după ce rezultatele preliminare au indicat că preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, a obţinut doar 49,51% din voturi în primul tur, iar principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, 44,88%.

Pe locul al treilea s-a clasat ultranaţionalistul Sinan Ogan, cu 5,17%.

UPDATE 07.43 Președintele Turciei va fi stabilit, cel mai probabil, într-un al doilea tur de scrutin după ce la alegerile de duminică, 14 mai, niciunul dintre candidați nu a depășit pragul de 50%.

UPDATE 06.20 După numărarea a 98,41% din voturi Erdogan contabilizează 49,34% din voturi iar Kılıçdaroğlu obține 45% din voturi.

UPDATE 04.50 Au fost numărate 98,02% din voturi. Diferența între primii doi candidați pentru alegerile din Turcia a scăzut la 4,35 puncte procentuale. Actualul președinte turc, Recep Tayyip Erdogan a primit 49,34%, iar contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, 44,99%. Totodată, partidul lui Erdogan, AKP, are 49,4% din voturi, ceea ce se traduce prin 266 de locuri în parlament. El este urmat de partidul actualului lider al opoziției Kemal Kılıçdaroğlu, CHP cu un procent de 35,22% (168 locuri) și partidul Yeșil Sol cu 10,47% (62 de locuri).

UPDATE 03.35 După numărarea a 97,55% din voturi Erdogan contabilizează 49,35% din voturi iar Kılıçdaroğlu urcă la 44,97% din voturi.

UPDATE 02.50 Au fost numărate 97,08% din voturi. Actualul președinte turc, Recep Tayyip Erdogan a primit 49,36%, iar contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, 44,96%. 

UPDATE 01.40 După numărarea a 95% din voturi Erdogan contabilizează 49,47% din voturi iar Kılıçdaroğlu urcă la 44,82% din voturi.

UPDATE 23.58 După numărarea a 93% din voturi Erdogan contabilizează 49,67% din voturi Kılıçdaroğlu urcă la 44,59% din voturi.

UPDATE 23.45 Actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care plănuia să aștepte rezultatele alegerilor prezidențiale de la Ankara, a sosit duminică la Istanbul. Imaginile comunicării lui Erdogan cu populația din regiunea Kisiklı din partea asiatică a Istanbulului au fost difuzate de canalul TRT TV și de agenția Demirören. La începutul zilei, Erdogan a votat la Istanbul și plănuia să rămână acolo în așteptarea rezultatelor alegerilor. Cu toate acestea, ulterior, din motive neprecizate, s-a întors la Ankara. La Ankara, lângă biroul Partidului Justiție și Dezvoltare de guvernământ, condus de Erdogan, în acest moment muzica continuă să sune și o mulțime de suporteri se adună în așteptarea discursului președintelui.

Se observă că Erdogan s-a întâlnit cu populația din apropierea reședinței sale din Kysykly. Nu departe de ea se află cea mai mare moschee din țară Chamlydzha, în care președintele face periodic rugăciuni. El este de așteptat să țină un discurs la o dată ulterioară, după ce voturile au fost numărate.

Erdogan s-a născut la Istanbul și a fost primarul acestuia. În cursul zilei, a interacționat cu oamenii din zona în care a copilărit. În mod tradițional, în ziua alegerilor, el votează la Istanbul, după care ține un discurs la Ankara. 

UPDATE 23.25 După numărarea a 90,61% din voturi Erdogan contabilizează 49,86% din voturi (echivalând cu un număr de 24.724.847 de alegători), în vreme ce Kılıçdaroğlu urcă la 44,38% din voturi (echivalând cu un număr de 22.009.957 de alegători). 

UPDATE 23.08 După numărarea a 89,24% din voturi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan scade sub 50% din voturi, ceea ce înseamnă că va avea loc și un al doilea tur de scrutin. 

UPDATE 23.05 Singurul candidat al opoziției la președinție al Turciei, liderul Partidului Popular Republican, Kemal Kılıçdaroğlu, le-a cerut reprezentanților săi să nu părăsească secțiile de votare pentru a preveni falsificarea rezultatelor votului la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în țară.

"Noaptea care vine va fi nedormită. Reprezentanții și comisarii noștri de la secțiile de votare nu ar trebui să le părăsească. Trebuie să vă asigurați că datele votului provincial intră în sistemul [electronic]", a scris liderul opoziției pe Twitter. Potrivit acestuia, ca urmare a manipulărilor, numărul de voturi exprimate pentru opoziție și reflectat asupra buletinelor de vot a scăzut de la 60% la 50% inițial. Opoziția revendică victoria candidatului său la alegerile prezidențiale din Turcia, alianța de guvernământ susține contrariul. 

UPDATE 22.54. După numărarea a 87,63% din voturi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să conducă în cursa pentru cea mai înaltă funcție din statul turc. El a reușit să atragă 50,01% din voturi, în vreme ce principalul său contracandidat are 44,02% din voturi. Distanța dintre ei se micșorează din ce în ce mai mult. 

UPDATE 22.44 Probabilitatea unui al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Turcia este foarte mare, consideră Sinan Ogan, candidat la funcția de șef al republicii, reprezentant al blocului politic ATA, care a scris despre acest lucru duminică pe Twitter, după finalizarea votării la alegeri. „Considerăm probabilitatea de a organiza un al doilea tur al alegerilor prezidențiale ca fiind foarte mare”, a spus el. 

Dacă primul tur nu dezvăluie câștigătorul cursei prezidențiale din Turcia, al doilea va avea loc pe 28 mai. 

UPDATE 22.25 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să conducă duminică la alegerile prezidențiale după ce au fost deschise 85,82% din urne. Acest lucru este dovedit de datele Comisiei Electorale Centrale (CEC), distribuite de agenția de stat anatoliană. 

Erdogan a contabilizat 50,14% din voturi, în timp ce principalul său rival, candidatul de opoziție Kemal Kılıçdaroğlu - 44,09%. Al treilea candidat din alianța ATA, Sinan Ogan, primește 5,31% din voturi. Anterior, TRT  a raportat că, după deschiderea a 77,5% din urne, diferența dintre Erdogan și Kılıçdaroglu continuă să se micșoreze și este mai mică de 7,5 puncte procentuale. Apoi Erdogan a adunat 50,83% din voturi, în timp ce Kılıçdaroglu a primit 43,36%, Ogan - 5,31%. Anterior, CEC a decis ca voturile lui Ince să fie socotite drept valide. 

UPDATE 21.55 Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, care este candidat la vicepreşedinţie, a declarat că AKP, aflat la guvernare, depune obiecţii în districtele în care conduce candidatul opoziţiei, Kilicdaroglu.

„Aceasta este o tactică electorală, o respectăm. De aceea datele vin foarte încet”, a spus el.

Mansur Yavas, primarul CHP din Ankara, a declarat că cota de voturi a opoziției este în creștere și probabil că se va accelera, deoarece voturile în orașele mari erau încă numărate.

UPDATE 21.45 Potrivit Agenției Anadolu, după numărarea a trei sferturi din voturi, cifrele arată 50,74% pentru Erdogan, 43,44% pentru Kilicdaroglu și 5,33% pentru Ogan.

UPDATE 21.02 Sursa guvernamentală turcă: 50% șanse de victorie a lui Erdogan din primul tur

O sursă din guvernului turc a declarat publicației middleeasteye.bet că proiecția Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) de guvernământ, bazată pe datele actuale, sugerează că există o șansă de 50% ca Erdogan să câștige primul tur cu 50,2 sau 50,4%.

UPDATE 20.59 Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al lui Recep Tayyip Erdogan, i-a acuzat pe liderii opoziției de „o încercare de a asasina voința națională”, acuzând agenția de presă de stat Anadolu că a denaturat rezultatele .

„Încă înainte de finalizarea rezultatelor, dintr-o dată, la televizor apar purtătorul de cuvânt al alianței de opoziție și primarii. Ca de obicei, au început să spună că Agenția Anadolu manipulează datele”, a spus Celik.

UPDATE 20.50 Au fost numărate peste 50% din voturi

După numărarea a peste jumătate din voturi la alegerile prezidențiale din Turcia, decalajul dintre președintele Recep Tayyip Erdoğan și principalul său rival, liderul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu, continuă să se reducă.

Potrivit agenției de presă de stat Anadolu,după numărarea a aproape 53% din voturi rezultatele arată astfel:

Erdogan: 51,8%

Kılıçdaroğlu: 42,3%

Ogan: 5,3%

Cu toate acestea, agenția de știri privată Anka spune că Kılıçdaroğlu este în frunte. Partidul CHP a precizat că Kılıçdaroğlu conduce conform datelor sale și că este pe cale să depășească pragul de 50% pentru a evita un tur doi.

UPDATE 20.43 Semnul inimii, viral în Turcia, în ziua alegerilor. Cum a fost surprins un tânăr în secția de vot

Candidatul opoziției turce la președinție, Kemal Kilicdaroglu, s-a remarcat în campania electorală printr-un gest pe care l-a repetat de fiecare dată, o inimă arătată susținătorilor său.

Kemal Kılıçdaroğlu face semnul inimii Foto EPA EFE
Kemal Kılıçdaroğlu face semnul inimii Foto EPA EFE

 La fiecare apariție publică, el format din degete o inimă pe care a arătat-o susținătorilor săi. Detalii aici

UPDATE 20.38 Anka, o agenție de presă de opoziție, din Turcia are alte date față de Anadolu, după 36,7% din buletinele de vot numărate:

Kilicdaroglu: 47,2 la sută

• Erdogan: 47 la sută

• Ogan: 5,3 la sută

Anadolu, între timp, spune că după numărarea a 41 la sută din voturi rezultatele sunt:

Erdogan: 52,55 la sută

Kilicdaroglu: 41,55 la sută

Ogan: 5,36 la sută

HalkTV care difuzează date de opoziție , rezultatele după numărarea a 36,8% din voturi îl arată pe Kilicdaroglu cu 47,6% și pe Erdogan cu 46,5%. Diferența de voturi dintre cei doi este de 198.000 de voturi.

Dacă nici unul dintre candiați nu depășește 50 la sută din voturile exprimate de alegătorii prezenți la urne, se va organiza un tur doi peste două săptămâni.

UPDATE 20.31 Avantajul lui Erdogan se reduce după o treime din voturi numărate

Cu mai mult de o treime (38,3%) din voturi numărate, potrivit agenției de presă de stat Anadolu (AA), diferența dintre cei doi candidați principali se micșorează.

Recep Tayyip Erdoğan are acumu 52,7%, din voturi, iar rivalul său din opoziția de centru-stânga Kamel Kılıçdaroğlu 41,4% și naționalistul Ogan 5,4%.

Susținătorii lui Recep Tayyip Erdogan și ai partidului său AKP, aflat la guvernare, s-au adunat pentru a sărbători în fața sediului partidului din Istanbul, deoarece primele rezultate arată că președintele în exercițiu este in frunte.

Analiştii au spus că decalajul dintre Erdoğan şi rivalul său, candidatul opoziţie unite Kemal Kılıçdaroğlu, ar trebui să continue să se reducă pe măsură ce se numără voturile din marile orașe.

UPDATE 20.22 Candidații opoziției la vicepreședinție, Mansur Yavaș și Ekrem İmamoğlu, au susținut o conferință de presă în capitala Turciei, Ankara, atacând agenția de știri de stat, Anadolu, pentru ceea ce au spus că difuzează rezultate denaturate.

Opoziţia acuză Anadolu că a difuzat primele voturi numărate într-o imagine distorsionată a rezultatului general şi spune că în frunte este candidatul său.

Cel mai mare partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), efectuează o numărătoare paralelă prin plasarea propriilor observatori la urne și fotografierea fiecărui buletin de vot pe măsură ce este numărat.

„Conform rezultatelor noastre, după 23,87% din voturi numărate, Kemal Kılıçdaroğlu este în frunte”, a spus Yavaş, care este şi primar Ankara, adăugând: „Aceste date vin din toată Turcia şi pot spune că suntem în frunte la Istanbul şi Ankara."

İmamoğlu, a cărui alegere ca primar al Istanbulului în 2019 a fost o cursă strânsă, și chiar scrutinul s-a repetat, în urma acuzațiiilor de nereguli, înainte de a fi declarat câștigător a doua oară, și-a îndreptat și furia asupra agenției Anadolu.

„Din păcate, încă trăim scena pe care o vedem la fiecare rundă de alegeri. Un alt caz Agenția Anadolu [...] Reputația AA este sub zero”, a spus el.

Candidatul la președinție Kemal Kılıçdaroğlu a scris pur și simplu pe Twitter: „Suntem înainte”.

Prezența la urne a fost de peste 87 la sută.

UPDATE 20.00 Subliniind cât de importante sunt orașele mari pentru cota de voturi a lui Kılıçdaroğlu, șeful partidului de opoziție CHP din Istanbul și liderul opoziției, Canan Kaftancıoğlu, au lansat o numărătoare paralelă a opoziției la Istanbul.

Mișcarea pare menită să calmeze alegătorii anxioși susținători ai opoziției pe măsură ce numărătoarea continuă.

Rezultatele numărătoarei paralele a opoziției până la ora 19.17 la Istanbul, după numărarea a 15% din voturilor au intrat în sistem:

- Kemal Kılıçdaroğlu: 51,33%

 -R. Tayyip Erdogan: 43,94%

- Sinan Ogan: 4,45%

 -Muharrem Ince: 0,28%

Votul de la Istanbul este esențial, deoarece este cel mai mare oraș al Turciei, cu peste 15 milioane de locuitori din 85 de milioane în total.

UPDATE 19.50 Rezultatele parțiale după numărarea a 32 la sută din voturi:

Erdogan: 53,37 la sută

Kilicdaroglu: 40,68 la sută

• Ogan: 5,39 la sută

Erdogan continuă să scadă.

UPDATE 19.39 Cele mai așteptate rezultate sunt și cele din orașe mari precum Istanbul, Ankara, Izmir și Antalya, unde locuiește cea mai mare parte a populației. Erdogan a fost considerabil mai puțin popular în orașele mari de la alegerile din 2019. Acesta este motivul pentru care soldul se poate schimba în următoarele ore, iar cota de vot a lui Kilicdaroglu ar putea să crească.

În zonele cu majoritate kurdă, de exemplu, rezultatele parțiale sugerează că Kilicdaroglu avea o marjă foarte puternică. El a obținut 66,3% din voturi în Diyarbakir, 56% în Van, 55% în Mardin și 72% în Hakkari.

De obicei, dacă ar fi să ne luam după alegerile trecute, după ce vor fi numărate 60-65% din voturi, vom avea o viziune asupra a ceea ce va urma.

Autoritatea Electorală Turcă a anunțat că la ora 23:59 va face un anunț oficial despre direcția în care se va îndrepta Turcia.

UPDATE 19.32 Kemal Kilicdaroglu va face declarații de presă spre miezul nopții, după ce, la ora 21.00, vor fi anunțate primele rezultate parțiale. La Ankara a sosit, de la Istanbul, fieful său, și președintele în funcție al Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan este așteptat să facă și el declarații după anunțarea primelor rezultate parțiale.

UPDATE 19.27 Rezultatele parțiale după numărarea a 21,3% din voturi :

Erdogan: 55,0 la sută

Kilicdaroglu: 39 la sută

Ogan: 5,4 la sută

Decalajul dintre Erdogan și Kilicdaroglu se micșorează puțin pe măsură ce se numără mai multe voturi. Votul lui Ogan a crescut ușor, notează agenția Anadolu.

Kilicdaroglu a obținut majoritatea voturilor în secția de votare unde a și votat la Ankara. El a luat conducerea și la locul de vot al concurentului său Sinan Ogan.

UPDATE 19.24 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, le-a transmis un mesaj pe Twitter susţinătorilor săi după închiderea secţiilor de vot, spunându-le că este timpul să protejeze cu fermitate urnele de vot.

„Votul s-a desfăşurat în toată ţara noastră într-un mod democratic. Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm cu fermitate urnele de vot. Continuaţi să protejaţi voinţa naţiunii noastre până când rezultatele vor fi finalizate!” - a îndemnat preşedintele, fără a fi clar la ce se referă, în condiţiile în care, potrivit previziunilor, votul este foarte strâns şi există chiar posibilitatea ca liderul de la Ankara, aflat la putere de 20 de ani, să piardă alegerile prezidenţiale încă din primul tur în faţa candidatului de opoziţie Kemal Kilicdaroglu.

UPDATE 19.20 Liderul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, le-a cerut oficialilor electorali pe Twitter să nu părăsească urnele de vot până la ultimul vot.

„Vreau să-i chem pe eroii noștri ai democrației. Nu părăsiți urnele până când ultimul raport de vot semnat nu este transmis”, a spus el.

„De hotărârea dumneavoastră depinde manifestarea deplină și corectă a voinței oamenilor. Vei vedea, că oboseala va merita .”

UPDATE 19.04 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că urmăreşte din Istanbul şi nu din Ankara rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, relatează duminică dpa.

La rândul său, Kemal Kiliçdaroglu - principalul contracandidat al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan - a salutat potenţiala schimbare care se profileaza în ţară în timp ce şi-a exprimat votul. "Ne-a lipsit foarte mult democraţia", a declarat Kiliçdaroglu în timp ce se afla la urna de vot din capitala turcă Ankara. "Primavara" va veni, sperăm, în curând, a afirmat bărbatul în vârstă de 74 de ani, referindu-se la o posibilă victorie.

UPDATE 18.56 Rezultatele parțiale după numărarea a 9,1 la sută din voturi, potrivit agenției Anadoglu:

Erdogan: 59,5 la sută

Kilicdaroglu: 34,8 la sută

Ogan: 5,1 la sută

Ogan are performanțe surprinzător de bune, conform datelor Agenției Anadolu. Se așteaptă ca Kilicdaroglu să fie mult în urmă la început, dar va recupera pe măsură ce se numără voturile.

UPDATE 17.00 Urnele de vot s-au închis. În Turcia nu exista sondaje de tip exit-poll, iar primele date despre rezultatele alegerilor vor fi făcute publice la ora 21.00.

UPDATE 15.46 Ce ar putea „câștiga” Turcia, dacă se apropie de Grecia. Premierul grec: „Suntem deschişi dialogului”

Pe măsură ce în Turcia au loc alegeri,  țara vecină și-a exprimat deschiderea cu privire la un dialog amical. Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis declară că și-ar dori, ca astfel, să fie rezolvate diferendele pe baza dreptului internaţional şi a dreptului mării.

Într-un interviu, apărut duminică în cotidianul Kathimerini, citat de AFP, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, s-a arătat cât se poate de deschis la un dialog cu Turcia, în scopul rezolvării relațiilor dintre cele două țări, pe cale amicală. Detalii aici

UPDATE 15.32 Fost director al ICR Istanbul, despre alegerile din Turcia: „În țară lucrurile sunt în balanță, jucătorii principali sunt diaspora și Rusia”

Istoricul Călin Felezeu, fost director ICR Istanbul și fondatorul Institutului de Turcologie din UBB, susține că în condițiile în care situația în Turcia este în balanță între cei doi candidați la președinție, rezultatul alegerilor va fi decis de către diasporă și de implicarea Rusiei.

Istoricul Călin Felezeu a locuit 7 ani în Turcia. FOTO: Arhiva UBB
Istoricul Călin Felezeu a locuit 7 ani în Turcia. FOTO: Arhiva UBB

Istoricul și profesorul UBB, Călin Felezeu , care a fost director al Institutului Cultural Român din Istanbul între 2005-2007 și este fondatorul Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit cu „Adevărul” despre alegerile din Turcia.

E un moment istoric la care noi trebuie să fim extrem de atenți, pentru că parteneriatul special pe care-l avem cu Turcia este extrem de important. Niciunul dintre vecinii noști nu este la fel de important ca și Turcia. Până în intrarea României în NATO, Turcia a fost singurul aliat cumsecade și loial pentru cauza României, restul au jucat la cacialma, turcii niciodată”, spune Felezeu, care a locuit circa 7 ani în Turcia. Profesorul susține că Turcia, care este a doua forță militară din NATO, va avea indiferent de cine va fi președinte, un cuvânt foarte important de spus în ceea ce privește securitatea în zonă. Detalii aici

UPDATE 13.46 Videoclipul porno deepfake din Turcia ar putea schimba viitorul alegerilor oriunde în lume

Timp de luni de zile a rezistat cu încăpățânare solicitărilor de a se retrage și de a-i face loc lui Kemal Kilicdaroglu, cel care dorește să devină următorul președinte al Turciei în cadrul alegerilor care au loc duminică. Dar apoi, joi, atât de târziu încât buletinele de vot cu numele său fuseseră deja tipărite, Muharrem Ince a dat brusc înapoi și a ieșit din cursă, scrie The Telegraph, într-o analiză a campaniei electorale din Turcia și utilizarea de tehnici de dezinfrmare cu videoclipuri deepfake.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

„Mă retrag din cursa pentru președinție. Fac acest lucru pentru țara mea", a declarat el. Dar nu, după cum s-a dovedit, de bunăvoie. În schimb, a insistat bărbatul de 59 de ani, a fost victima unei campanii de denigrare. O înregistrare video cu sex, a spus el, a fost sustrasă de pe "un site porno israelian" și falsificată pentru a face să pară că el ar fi fost implicat. "Nu este vorba de viața mea privată, ci de calomnie. [Înregistrarea, n.r.] nu este reală". Detalii aici

UPDATE 09.35 Analiză XTB: Cum va reacționa lira turcească după alegerile de duminică din Turcia?

Duminica aceasta, Turcia va alege 600 de membri ai Parlamentului și un președinte. Va exista o schimbare la putere după 20 de ani de guvernare a partidului AKP, condus de Recep Tayyip Erdogan?

Pe 14 mai, turcii vor merge la vot pentru a-și alege reprezentanții în parlament și președintele. 64 de milioane de turci au dreptul la vot. Dacă niciun candidat nu obține 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 18 iunie.

Erdogan este de 20 de ani la putere, dar acestea vor fi primele alegeri după trecerea de la un sistem parlamentar la unul prezidențial, care a avut loc în 2018. Erdogan a fost prim-ministru timp de 11 ani și a devenit președinte în 2014. Este posibil ca partidul AKP să câștige alegerile, dar s-ar putea să nu i se ofere posibilitatea de a guverna singur. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) își pierde sprijinul din cauza inflației semnificative și a unei scăderi masive a cursului de schimb. În plus, opoziția a acuzat partidul de guvernământ că a gestionat prost problema după o serie de cutremure din acest an. Detalii aici

UPDATE 09.26 Analist: „Plasamentul României este deopotrivă fatal și inspirat. Regiunea noastră va da arhitectura noii balanțe de putere mondială“

Alegerile prezidențiale din Turcia, care au loc duminică, 14 mai 2023, sunt un moment-cheie în politica internațională, nu doar internă. Occidentul are nevoie să se asigure că statul turc este un aliat împotriva Rusiei, iar Balcanii au nevoie de pace și de stabilitate.

Analistul politic Dorin Popescu este bun cunoscător al geopoliticii răsăritene și atent observator al securității în spațiul Mării Negre. Specialist în politică externă, Popescu a fost diplomat în Rusia (Moscova), Ucraina (Cernăuți) și în Balcani (Sarajevo) și s-a stabilit la Constanța, unde a fondat Asociația Casa Mării Negre. El a acordat un interviu pentru „Adevărul“ explicând ce însemnătate au alegerile din Turcia pentru evoluția Balcanilor, în contextul mondial atât de volatil. 

Dorin Popescu, analist politic la Marea Neagră Foto Ionuț Druche
Dorin Popescu, analist politic la Marea Neagră Foto Ionuț Druche

- Din orice punct cardinal ai privi, Turcia este un loc-cheie pe harta lumii. Mai ales pentru Balcani, Turcia domină categoric zona, având un rol strategic la fel de important precum Imperiul Otoman de odinioară. Pot învia imperiile de altădată, așa cum există nostalgia în Est? 

  - Riscul unui curs neoimperialist la Ankara pare a rămâne relativ redus indiferent de design-ul viitor al sistemului de relații internaționale, de arhitectura relațiilor de putere în noua ordine mondială care se reconfigurează chiar în aceste zile, sub presiunea toxică a unor actori statali maligni. Turcia contemporană a împrumutat deja conduite ireversibile de civilitate și modernitate, este integrată în sisteme de valori incompatibile cu mentalități de tip imperial (de exemplu NATO) și/sau nutrește permanent aspirația de a se integra în altele (UE). Chiar dacă nu mai este total eligibilă, în momentul de față, pentru formate liberale globale precum Summitul Democrațiilor (creat și convocat de Statele Unite), angajamentul său puternic pentru sisteme moderne de valori incompatibile cu mentalitatea și conduitele de tip imperialist pare unul pe termen lung. Ankara nu mai produce sultani. Dealtfel, nici țarii nu mai pot da probe autentice de viață în Est, oricât de mult i-ar gonfla narativele nevolnicilor lor urmași. Ireversibilitatea istoriei ne face imuni la strigoii din sipetele trecutului. O creștere a rolului Turciei în sistemul de relații internaționale, a puterii acesteia la nivel regional, este însă probabilă. Turcia își poate spori unele hegemonii locale și regionale, fără a le însoți cu aspirații sau semne hegemonice de tip imperialist. 

Citește interviul complet aici

UPDATE 08.49 Cât de corecte vor fi alegerile din Turcia?

Din 2018, Turcia a trecut de la o republică parlamentară la una prezidențială. Funcția de premier a fost abolită, iar puterea s-a concentrat în mâinile președintelui.

Ca să devină președinte încă din primul tur, un candidat are nevoie de mai mult de 50% din voturi. Dacă niciunul dintre candidații care se înscriu în cursă nu ajung la acest prag, este organizat turul al doilea. Dacă se va ajunge în această situație și acum, turul al doilea ar urma să fie programat pe 28 mai.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Pentru a ajunge să aibă reprezentare parlamentară, un partid trebuie să depășească singur sau într-o alianță pragul de 7% din voturi, potrivit unei legi adoptate anul trecut, care a coborât pragul electoral de la 10% la 7%.

Mizele mari și scorul stâns în sondajele de opinie între cei doi candidați principali la prezidențialele din Turcia au dus la speculații că Erdogan ar putea interveni în alegeri și, dacă va pierde, va contesta rezultatele. Detalii aici

UPDATE 08.47 Cine sunt candidații la președinție și aliații care-i susțin

Președintele Tayyip Erdogan își va pune în joc cele două decenii de domnie pe 14 mai, când se va confrunta cu Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul opoziției, în cadrul alegerilor istorice din Turcia.

Erdogan și Kilicdaroglu luptă umăr la umăr pentru funcția de președinte
Erdogan și Kilicdaroglu luptă umăr la umăr pentru funcția de președinte

Sondajele arată că Kilicdaroglu îl devansează în primul tur de scrutin. În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi în primul tur, pe 28 mai va avea loc turul doi de scrutin între cei doi candidați principali, scrie reuters.com.

Partidul AK al lui Erdogan, de sorginte islamistă, are ca principal aliat MHP, partid naționalist.

Partidul secularist CHP și alte cinci partide formează o alianță de opoziție care se așteaptă să obțină sprijinul principalului partid kurd HDP, ceea ce îi conferă un avantaj în unele sondaje.

În cursa pentru președinție au rămas doar trei candidați, după ce Muharrem Ince, care reprezintă un partid mic, s-a retras. Detalii aici

Erdogan la moschee, Kiliçdaroglu la mausoleul lui Atatürk înaintea scrutinului

În ajunul alegerilor decisive pentru Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care îşi simte poziţia mai ameninţată ca niciodată, şi-a mobilizat sâmbătă susţinătorii din Istanbul cu o rugăciune finală la Hagia Sofia, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a adus un omagiu la Ankara fondatorului republicii laice, Mustafa Kemal Ataturk, transmite AFP.

Recep Tayyip Erdogan
Ultimele sondaje anunţă rezultate strânse. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Allahu Akbar - „Dumnezeu este cel mai mare" - s-a auzit în momentul sosirii, la apus, a şefului statului în această bijuterie arhitecturală a Istanbulului, scrie Agerpres.

Fosta bazilică bizantină din secolul al IV-lea, pe care a transformat-o în moschee în 2020, este locul pe care preşedintele Erdogan l-a ales pentru încheierea oficială a campaniei.

Campania sa electorală, presărată cu invective şi ameninţări abia mascate la adresa adversarului său, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, a numărat până la trei întâlniri pe zi, toate transmise în direct la televizor.

Ultimele sondaje anunţă rezultate strânse, sistematic în avantajul opoziţiei. Chiar şi un al doilea tur ar fi o premieră pentru Erdogan, care a câştigat în primul tur din 2014.

„Statul rămâne”

Revenit sâmbătă în cartierul popular Kasim Pasa unde s-a născut, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a promis că „le va da o lecţie bună celor care vor să divizeze ţara" şi că „vom ieşi mai puternici din urne".

Revenit cu o zi înainte la Ankara, unde va vota duminică, Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, şi-a încheiat campania cu un omagiu simbolic adus fondatorului republicii turce, moderne şi laice, Mustafa Kemal Ataturk, pe al cărui mausoleu a aşezat garoafe roşii.

Amintiţi-vă că guvernele vin şi pleacă, doar statul rămâne", şi-a sfătuit Kilicdaroglu susţinătorii. „Alegeţi statul, justiţia şi legea, nu spiritul partizan".

Şeful statului, aflat la putere din 2003, s-a angajat vineri să respecte rezultatele alegerilor prezidenţiale şi legislative la care sunt chemaţi 64 de milioane de alegători.

Am ajuns la putere prin mijloace democratice, cu sprijinul poporului nostru: dacă naţiunea noastră ia o decizie diferită, vom face ceea ce democraţia cere", a spus el. O dorinţă de legalitate confirmată AFP de un membru al consiliului de conducere al partidului său AKP, Harun Armagan: „Dacă poporul turc spune nu, bineînţeles că o vom accepta".

Pe stradă, opiniile sunt exprimate liber, în pofida fricii de represalii, des formulată: „Ne-am săturat de acest guvern, să sperăm că vom câştiga şi vom avea pace şi dreptate", spune Hafize Timurtas, o mamă kurdă în vârstă de 48 de ani.

Cu toate acestea, teama unor derapaje violente rămâne în marile oraşe după o serie de incidente care au avut loc pe ultima linie dreaptă a unei campanii ultra-polarizate.

Spre deosebire de puterea autocrată „a unui singur om" (Erdogan), care este denunţată de opoziţie, principalul său adversar, Kemal Kilicdaroglu, propune în caz de victorie o conducere colegială, înconjurat de vicepreşedinţi reprezentând cele şase partide ale coaliţiei pe care le reuneşte, de la dreapta naţionalistă până la stânga liberală.

„Nimic nu s-a schimbat”

Sunteţi pregătit pentru democraţie în această ţară? Pentru a aduce pace în această ţară? Eu sunt, vă promit", a lansat el vineri, în cadrul ultimului său mare miting din capitala Ankara.

Îţi promit" este, de altfel, sloganul său, refrenul campaniei sale electorale. El promite revenirea la statul de drept şi la regimul parlamentar, separarea puterilor, eliberarea a zeci de mii de prizonieri politici, judecători, magistraţi, intelectuali, soldaţi şi funcţionari publici închişi pentru „terorism" sau „insultarea preşedintelui".

Deriva autoritară din ultimii zece ani, şi mai ales după lovitura de stat eşuată din 2016, o economie încetinită cu o devalorizare a lirei turceşti şi o inflaţie anuală în jur de 40%, au prejudiciat creditul şi popularitatea şefului statului, care promovează marile realizări şi dezvoltarea reală a ţării sale din 2003. Dar Erdogan a recunoscut că are probleme în a atrage electoratul tânăr, dintre care peste 5,2 milioane vor vota pentru prima dată.

O altă necunoscută este impactul puternicului cutremur care a devastat un sfert din sudul ţării, ucigând cel puţin 50.000 de oameni şi generând strămutarea a trei milioane de persoane. „Nu este o bucurie să votăm în mijlocul dărâmăturilor, dar vrem ca guvernul să se schimbe", a spus sâmbătă Dilber Simsek, 48 de ani, refugiindu-se într-un cort în Antiohia distrusă de seism. „Priviţi, au trecut trei luni în care nimic nu s-a schimbat", s-a plâns ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite