Analiză XTB: Cum va reacționa lira turcească după alegerile de duminică din Turcia?
0Duminica aceasta, Turcia va alege 600 de membri ai Parlamentului și un președinte. Va exista o schimbare la putere după 20 de ani de guvernare a partidului AKP, condus de Recep Tayyip Erdogan?
Pe 14 mai, turcii vor merge la vot pentru a-și alege reprezentanții în parlament și președintele. 64 de milioane de turci au dreptul la vot. Dacă niciun candidat nu obține 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 18 iunie.
Erdogan este de 20 de ani la putere, dar acestea vor fi primele alegeri după trecerea de la un sistem parlamentar la unul prezidențial, care a avut loc în 2018. Erdogan a fost prim-ministru timp de 11 ani și a devenit președinte în 2014. Este posibil ca partidul AKP să câștige alegerile, dar s-ar putea să nu i se ofere posibilitatea de a guverna singur. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) își pierde sprijinul din cauza inflației semnificative și a unei scăderi masive a cursului de schimb. În plus, opoziția a acuzat partidul de guvernământ că a gestionat prost problema după o serie de cutremure din acest an.
Inflația din Turcia a scăzut la 50,5% în martie, de la 85,5% în octombrie, un maxim din ultimii 24 de ani. Erdogan este cunoscut pentru abordarea sa neconvențională a inflației și pentru scăderea ratelor dobânzilor.
Kemel Kilindaroglu de la Partidul Popular Republican (CHP) este cel mai puternic rival al lui Erdogan în cursa prezidențială. Majoritatea sondajelor l-au pus în poziția de a câștiga primul tur, dar un al doilea tur ar putea fi mai echilibrat. Șansele de a învinge AKP au crescut semnificativ datorită primului bloc de coaliție de până la șase partide din ultimii ani, care l-a susținut pe Kemal Kilindaroglu. Candidatul opoziției este un susținător al democrației și este cunoscut pentru retorica sa anticorupție. Pe plan intern, însă, este acuzat că are prea multe legături cu „Occidentul” și că ar dori mai multă integrare în UE.
Economia este aspectul cel mai important
Nu se vorbește de război sau NATO în Turcia în acest moment. De departe cea mai importantă problemă este economia, iar problemele acesteia au fost întărite de cutremurele de la începutul lunii februarie care au făcut 50.000 de victime și au afectat 14 milioane de oameni, adică aproximativ 16% din totalul populației. Mulți au criticat guvernul că nu a reușit să rezolve problema, iar sistemul prezidențial a eșuat din 2018. Opoziția vrea revenirea la un sistem parlamentar. În același timp, opoziției îi este greu să își prezinte viziunea critică asupra guvernului din cauza faptului că 90% din mass-media este influențată de partidul lui Erdogan.
Kilindaroglu și-a anunțat dorința de a lupta împotriva inflației și de a îmbunătăți condițiile pentru capitalul străin care vrea să vină în țară. Opoziţia are, de asemenea, mult mai puţine obiecţii cu privire la extinderea NATO, deşi chiar şi în cazul victoriei lui Erdogan, este probabil ca opoziţia să fie de acord cu aderarea Suediei la NATO. Acest lucru se poate întâmpla din cauza dorinței Turciei de a cumpăra avioane de luptă din Statele Unite. Cu toate acestea, conflictul dintre Turcia și Statele Unite a fost exacerbat în ultimii ani din cauza dorinței Turciei de a achiziționa un sistem de rachete din Rusia.
Retragerea unuia dintre candidați în ultimele săptămâni face din ce în ce mai probabil ca Kilindaroglu să câștige în primul tur.
Piața vede riscuri masive
Privind comportamentul pieței de opțiuni, piața vede o potențială volatilitate masivă în săptămâna următoare. O victorie a opoziției ar putea duce la o întărire masivă a lirei. Lira a pierdut aproape 50% din valoare de la începutul anului 2022.