Alegeri în Turcia: Cine sunt candidații la președinție și aliații care-i susțin

0
Publicat:

Președintele Tayyip Erdogan își va pune în joc cele două decenii de domnie pe 14 mai, când se va confrunta cu Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul opoziției, în cadrul alegerilor istorice din Turcia.

Erdogan și Kilicdaroglu luptă umăr la umăr pentru funcția de președinte
Erdogan și Kilicdaroglu luptă umăr la umăr pentru funcția de președinte

Sondajele arată că Kilicdaroglu îl devansează în primul tur de scrutin. În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi în primul tur, pe 28 mai va avea loc turul doi de scrutin între cei doi candidați principali, scrie reuters.com.

Partidul AK al lui Erdogan, de sorginte islamistă, are ca principal aliat MHP, partid naționalist.

Partidul secularist CHP și alte cinci partide formează o alianță de opoziție care se așteaptă să obțină sprijinul principalului partid kurd HDP, ceea ce îi conferă un avantaj în unele sondaje.

În cursa pentru președinție au rămas doar trei candidați, după ce Muharrem Ince, care reprezintă un partid mic, s-a retras.

Figurile cheie din alegerile prezidențiale și parlamentare:

Președintele Tayyip Erdogan

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în urmă cu 20 de ani, când Turcia a ieșit dintr-o perioadă de inflație galopantă, promițând o guvernare sănătoasă după ce coaliția de atunci a fost acuzată de proastă gestionare. La apogeul succesului său, Turcia s-a bucurat de un boom economic prelungit, cu o creștere a nivelului de trai pentru cei 85 de milioane de locuitori ai săi.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Cel mai longeviv lider al Turciei a înregistrat mai mult de o duzină de victorii în alegeri și a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în 2016. El a modelat țara în funcție de viziunea sa de societate pioasă și conservatoare și de actor regional asertiv, chiar dacă criticii spun că a folosit instanțele pentru a reprima disidența.

În campania electorală, Erdogan a încercat să influențeze alegătorii prin promovarea marilor proiecte de infrastructură și de construcții, prezentând reperele industriale ale Turciei și avertizând asupra haosului din guvern în cazul unei victorii a opoziției.

Liderul PCR Kemal Kilicdaroglu

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, șeful principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a fost desemnat în martie candidatul prezidențial al alianței de opoziție formată din șase partide. Aflat de mult timp în umbra lui Erdogan, el nu a reușit să reducă decalajul față de AKP în alegerile parlamentare de când a preluat frâiele CHP de centru-stânga în 2010.

Fost funcționar public, Kilicdaroglu a intrat în parlament în 2002 cu CHP, care a fost înființat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, și care a avut dificultăți în a ajunge dincolo de bazele sale seculariste către conservatori.

Kemal Kilicdaroglu
Kemal Kilicdaroglu

El a adoptat un ton incluziv în timp ce a încercat să atragă alegătorii dezamăgiți de retorica lui Erdogan și de proasta gestionare economică percepută, promițând prosperitate economică, precum și un mai mare respect pentru drepturile omului și statul de drept.

Sinan  Ogan

Sinan Ogan, în vârstă de 55 de ani, are puține perspective de victorie. Fost academician care a înființat grupul de reflecție TURKSAM, el a intrat în parlament în 2011 cu partidul de extremă dreapta MHP.

Sinan Ogan FOTO: Facebook
Sinan Ogan FOTO: Facebook

El a lansat o candidatură nereușită la conducerea MHP în 2015 și a fost ulterior expulzat din partid.

Aliații lui Erdogan

Lilderul MHP Devlet Bahceli

Liderul ultranaționalist Devlet Bahceli, în vârstă de 75 de ani, l-a ajutat pe Erdogan să se mențină la putere, după ce a sprijinit încercarea acestuia de a trece la o președinție executivă în cadrul unui referendum din 2017.

Devlet Bahceli
Devlet Bahceli

Anterior un adversar ferm al lui Erdogan, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) al lui Bahceli a început să colaboreze cu președintele și cu AKP-ul său după tentativa de lovitură de stat din 2016. Ura față de PKK și o poziție dură împotriva partidelor prokurde reprezintă o parte esențială a discursului lui Bahceli.

Figuri din Opoziție

Lidera partidului IYI, Meral Aksener

Fostul ministru de interne Meral Aksener, în vârstă de 66 de ani, conduce al doilea partid ca mărime din alianța de opoziție, Partidul IYI, centrist și naționalist. Ea a ajuns la o mai mare proeminență din 2016, când a fost expulzată din MHP după ce a organizat o încercare nereușită de a-l înlătura pe Bahceli.

Meral Aksener FOTO: Facebook
Meral Aksener FOTO: Facebook

Ea face apel la alegătorii conservatori și la cei dezamăgiți de alianța MHP cu AKP.

Fostul lider HDP Selahattin Demirtas

Fostul lider al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) prokurd Selahattin Demirtas, în vârstă de 49 de ani, rămâne o figură politică importantă, deși se află în închisoare din 2016. Demirtas se confruntă cu o potențială condamnare pe viață într-un dosar în care a fost acuzat de instigare la protestele din 2014, în care au murit zeci de persoane.

Selahattin Demirtas FOTO: Facebook
Selahattin Demirtas FOTO: Facebook

HDP, care a anunțat că va susține candidatura lui Kilicdaroglu, va candida sub sigla Partidului Stângii Verzi la scrutinul parlamentar pentru a ocoli potențiala închidere a acestuia înainte de alegeri.

Liderul partidului DEVA, Ali Babacan

Babacan, în vârstă de 55 de ani, este un fost viceprim-ministru și fost aliat apropiat al lui Erdogan, care a părăsit AKP în 2019 din cauza unor divergențe cu privire la direcția acestuia.

Ali Babacan FOTO: Facebook
Ali Babacan FOTO: Facebook

El a format Partidul Deva (Remediu) și a îndemnat la reforme pentru a stimula statul de drept și democrația. Fost ministru al economiei și al afacerilor externe, a fost bine văzut de investitorii străini.

Fostul aliat al lui Erdogan, Ahmet Davutoglu

Davutoglu, în vârstă de 64 de ani, fost prim-ministru și ministru de externe, a plecat din AKP în 2019 și a înființat Partidul Gelecek (Viitorul).

Ahmet Davutoglu FOTO: facebook
Ahmet Davutoglu FOTO: facebook

În primul deceniu de guvernare a AKP, el a susținut o politică externă mai puțin conflictuală, cu mantra "zero probleme cu vecinii", iar de atunci a criticat ceea ce el descrie ca fiind o alunecare spre autoritarism sub președinția executivă.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu

După cinci ani în care a fost primar CHP al unui district din Istanbul, fostul om de afaceri Ekrem Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a ajuns în prim-plan în 2019, când l-a învins pe candidatul AKP în alegerile municipale din Istanbul. 

Ekrem Imamoglu
Ekrem Imamoglu

El a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare în 2022 pentru insultarea unor funcționari publici și riscă o interdicție politică în cazul în care hotărârea va fi menținută.

Primarul capitalei turce, Ankara, Mansur Yavas

Politicianul naționalist și avocatul Mansur Yavas, în vârstă de 67 de ani, l-a învins pe candidatul AKP la primăria Ankara 2019, candidatul CHP susținut de o alianță a opoziției.

Mansur Yavas
Mansur Yavas

El a ocupat timp de 10 ani funcția de primar naționalist MHP al unui district din Ankara, până în 2009. A părăsit MHP și s-a alăturat CHP în 2013.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite