La New Delhi a fost dat termometrul peste cap. Temperatură record înregistrată în Capitala Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnele încălzirii globale sunt tot mai vizibile, iar un nou exemplu vine din India. O temperatură record de 49,9 grade Celsius a fost înregistrată marţi la New Delhi, capitala țarii, a anunţat biroul meteorologic local, informează AFP.

Canicula. FOTO Shutterstock
Canicula. FOTO Shutterstock

UPDATE: Serviciul meteorologic indian a comunicat că temperatura record de 52,9 grade Celsius înregistrată miercuri, 29 MAI 2024, în capitala New Delhi, ar putea fi rezultatul unei erori al unui instrument de măsură, transmite AFP, citată de Agerpres.

Staţia meteorologică din Mungeshpur, situată la marginea oraşului New Delhi, „a semnalat o temperatură de 52,9 grade Celsius, o anomalie în raport cu înregistrările altor staţii meteorologice”, a indicat Departamentul meteorologic al Indiei într-un comunicat.

Serviciile meteo indiene, care au menţionat „valuri severe de caniculă”, au raportat această temperatură record la două staţii de la periferia New Delhi, Narela şi Mungeshpur, potrivit Agerpres.

Temperaturi similare sunt aşteptate şi miercuri, potrivit prognozelor.

În mai 2022, termometrele au înregistrat 49,2 grade Celsius în anumite cartiere ale capitalei Indiei, a relatat în acel an presa indiană.

Temperaturile caniculare sunt frecvente în India pe perioada verii, dar, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice determină valuri de căldură mai prelungite, mai frecvente şi mai intense.

Temperaturi ridicate, secetă și furtuni

Autorităţile din New Delhi au avertizat totodată asupra riscului unei penurii de apă în perioadele în care rezidenţii suferă de pe urma caniculei. Întreruperi în aprovizionarea cu apă curentă s-au produs deja în anumite zone.

Ministrul Apelor, Atishi Marlena, a lansat un apel la „o responsabilitate colectivă” a locuitorilor, care trebuie să înceteze să mai irosească apă, a relatat miercuri publicaţia Times of India.

Serviciile meteo indiene au avertizat în ceea ce priveşte consecinţele caniculei asupra sănătăţii, în special în cazul bebeluşilor, vârstnicilor şi bolnavilor cronici.

În acelaşi timp, statele Bengalul de Vest şi Mizoram, situate în nord-vestul ţării, au fost lovite de vânturi violente şi ploi torenţiale odată cu sosirea puternicului ciclon Remal, care a devastat duminică India şi Bangladeshul, provocând moartea a peste 38 de persoane.

Departamentul de meteorologie din Bangladesh a precizat că acest ciclon a fost unul dintre cele mai îndelungate înregistrate vreodată pe teritoriul ţării şi a dat vina pe schimbările climatice pentru durata sa excepţională.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite