Kievul atacă interesele Moscovei și în Africa. Serviciile speciale ale Ucrainei ar fi în spatele unor atacurilor asupra forțelor susținute de Wagner în Sudan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile speciale ucrainene s-au aflat probabil în spatele unei serii de lovituri cu drone și a unei operațiuni la sol îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner din apropierea capitalei Sudanului, a constatat o investigație CNN, ridicând perspectiva că efectele invaziei ruse asupra Ucrainei s-au extins departe de linia frontului.

CNN a obținut imagini cu atacuri presupus ucrainene cu drone în Sudan FOTO Captură CNN
CNN a obținut imagini cu atacuri presupus ucrainene cu drone în Sudan FOTO Captură CNN

O sursă militară ucraineană a descris pentru CNN operațiunea ca fiind opera unei „armate non-sudaneze”. Presată să spună dacă Kievul s-a aflat în spatele atacurilor, aceasta s-a limitat să spună că „serviciile speciale ucrainene sunt probabil responsabile”. Operațiunea a implicat o serie de atacuri asupra grupării paramilitare Rapid Support Forces (RSF), despre care se crede că primește asistență de la Wagner, gruparea mercenară rusă, în lupta împotriva armatei sudaneze pentru controlul țării.

O serie de atacuri cu drone în stil ucrainean în Sudan

CNN nu a putut confirma în mod independent implicarea Ucrainei în seria de atacuri, 14 la număr – 13 cu drone și una cu trupe la sol. Înregistrări video obținute de CNN au dezvăluit totuși semnele distinctive ale atacurilor cu drone în stil ucrainean, unele extrem de neobișnuite în Sudan și în regiunea africană mai largă, după cum au observat analiștii.

Totodată, în imagini pot fi observate modele de drone comerciale (DJI MAVIC 3), utilizate pe scară largă de ucraineni. Un astfel de model are distanță maximă de zbor de 30 de kilometri, o rază de transmisie video de 15 kilometri și 46 de minute de autonomie, ceea ce ar indica faptul că pilotul ar fi operat drona în sau foarte aproape de oraș.

Eventuale lovituri secrete ale Ucrainei în Sudan ar marca o extindere dramatică și provocatoare a teatrului de război al Kievului împotriva Moscovei, notează CNN.

Ucraina nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru atacurile surprinse în imagini din dronă. Fragmente cu atacurile circulă de joi pe rețelele de socializare, în schimb filmarea cu operațiunea terestră este făcută publică în premieră.

O sursă militară sudaneză de nivel înalt a declarat că nu are „cunoștință de o operațiune ucraineană în Sudan” și că nu crede că aceasta ar fi avut loc.

Mai mulți oficiali americani au părut să nu fie la curent cu această presupusă operațiune, exprimându-și surprinderea față de sugestia că atacurile ar fi fost efectuate de forțele ucrainene.

Acestea au avut loc în Omdurman, al doilea cel mai populat oraș al țării și în jurul acestuia. Într-o înregistrare video pe monitorul controlerului unei drone DJI MAVIC 3 este vizibil un text în engleză și ucraineană, între care „Зупинити” (Stop).

CNN a geolocalizat locurile unde au avut loc atacurile, dar nu a putut verifica independent momentul când au fost efectuate. Cel puțin în privința atacurilor asupra podului Shambat, care leagă Omdurman de capitala Khartoum, există o coroborare cu rapoartele locale despre lovituri pe 8 septembrie.

Șase atacuri cu drone au vizat camionete care circulau pe podul Shambat. Alte opt au vizat vehicule parcate, clădiri și bărbați înarmați în Omdurman și în suburbia vestică Ombada, unde armata sudaneză a efectuat în ultimele săptămâni o serie de raiduri aeriene care au vizat pozițiile RSF și care ar fi făcut zeci de victime civile.

Într-unul din clipuri, aparent înregistrat cu o cameră de corp, apar cel puțin trei luptători străini care par să efectueze un raid asupra unei clădiri. Poartă ochelari pentru vedere nocturnă, iar unul dintre soldați pare înarmat cu un lansator de rachete. O imagine aeriană arătând trupele pe când se apropie de clădire a fost geolocalizată de CNN într-un cartier din Omdurman, în apropierea locului unde au avut loc și loviturile cu drone.

În înregistrările atacurilor, se poate observa că indivizii vizați de drone poartă ținute locale și uniforme de culoare deschisă, care corespund celor ale soldaților RSF, respectiv milițiilor aliate.

Arme de la Wagner pentru RSF

Atacurile au survenit la doar două zile după ce gruparea Wagner a facilitat un convoi mare de arme către Sudan prin intermediul unei garnizoane RSF din al-Zurug, în sud-vestul țării, în apropiere de granița cu Ciadul, potrivit unei alte surse sudaneze la nivel înalt.

Doi informatori militari ciadieni au declarat pentru CNN că convoiul a trecut prin Ciad, ceea ce ar semnala o extindere a sferei de influență a Rusiei și a companiei militare private Wagner în Africa, despre care se știa până acum că include Mali, Sudan, Republica Centrafricană și Libia.

CNN a relatat anterior că, potrivit unor surse, Wagner a furnizat RSF rachete sol-aer, sprijinind luptătorii paramilitari din RSF și pe liderul lor Mohamed Hamdan Dagalo - cunoscut drept Hemedti - în lupta pentru putere cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului și șeful forțelor armate.

Wim Zwijnenburg, lider de proiect pentru dezarmare umanitară la PAX, o organizație olandeză pentru pace, a subliniate că este prima dată când dronele identificate de CNN au fost observate în Africa.

„Astfel de drone (FPV) sunt văzute pentru prima dată pe continentul african”, a explicat Zwijnenburg, un expert în tehnologii militare emergente, adăugând că „am observat creșterea utilizării unor astfel de drone în Ucraina în ultimul an”.

În timp ce dronele au fost folosite anterior pentru a lansa bombe în Etiopia, Nigeria și Libia, utilizarea dronelor comerciale kamikaze este o noutate pentru Africa, a adăugat el.

RSF, care are o prezență importantă în capitala Khartoum și în Omdurman, a fost frecvent ținta atacurilor aeriene din partea armatei sudaneze de la izbucnirea luptelor dintre cele două grupări, în aprilie. Într-un discurs recent, șeful RSF, Hemedti, a declarat că forțele sale au dominat aproape în totalitate statul Khartoum, care include Omdurman, și a vorbit despre recentele atacuri aeriene nediscriminatorii în Omdurman și în alte orașe.

Înainte de izbucnirea violențelor din această primăvară, Burhan și Hemedti au fost aliați în cadrul juntei militare care a răsturnat guvernul de tranziție recunoscut la nivel internațional în 2021. Guvernul militar din Sudan a avut parte de sprijinul lui Wagner în trecut, dar Hemedti a apărut de-a lungul anilor ca aliatul preferat al lui Wagner în țară.

Prezența Wagner și interesele Rusiei în Africa

CNN a dezvăluit rutele de aprovizionare cu arme care au contribuit la susținerea acestui conflict, prin punctele cheie de tranzit ale grupării Wagner: Baza aeriană și navală a Rusiei din regiunea de coastă siriană Latakia, bazele Wagner din Libia și aeroportul Bangui din Republica Centrafricană.

Wagner are o prezență semnificativă în Republica Centrafricană, precum și în mari părți din estul Libiei, care se învecinează cu Sudanul și unde generalul renegat Khalifa Haftar controlează vaste porțiuni de teritoriu.

„Aproximativ 90% din armele RSF provin de la Wagner”, a declarat pentru CNN sursa sudaneză la nivel înalt, adăugând că furnizarea de arme a continuat și după moartea liderului grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, și a adjunctului său Dmitri Utkin, într-un accident de avion la 23 august.

Dispariția lui Prigojin a ridicat întrebări cu privire la viitorul operațiunilor Wagner în Africa, unde grupul de mercenari a folosit tactici brutale pentru a susține grupuri militante și regimuri autoritare în schimbul bogățiilor minerale. Se crede că aceste resurse - inclusiv concesiuni uriașe în industria minieră auriferă din Sudan - au ajutat Moscova în efortul de război din Ucraina, dar și să ocolească sancțiunile occidentale.

Analiștii și cercetătorii au speculat că Kremlinul a consolidat controlul asupra activităților grupului de mercenari din Africa ca parte a unui efort mai amplu de a absorbi grupul în cadrul Ministerului rus al Apărării, în urma revoltei eșuate a lui Prigojin din iunie.

La două zile după moartea liderului Wagner, ministrul adjunct al apărării din Rusia, Yunus-Bek Evkurov, a pornit într-un turneu în cinci țări: Libia, Siria, Mali, Burkina Faso și RCA.

În timpul summitului Rusia-Africa (Sankt Petersburg), la sfârșitul lunii iulie, șeful operațiunilor ofensive secrete ale serviciului de informații militare al Rusiei (GRU), generalul Andrei Averianov, a participat la întâlniri cu șefii din Mali, RCA, Eritreea și Burkina Faso.

„Am întrebat în repetate rânduri Kremlinul despre sprijinul Wagner pentru RSF, iar ei ne-au spus că nu au nicio informație în acest sens”, a declarat pentru CNN sursa sudaneză la nivel înalt. „Pentru noi, Kremlinul și Wagner au devenit unul și același lucru”, a subliniat el.

În timp ce luptă pentru a respinge invazia rusă, Kievul a acordat o importanță strategică aprofundării legăturilor de peste hotare, inclusiv în rândul țărilor africane. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a efectuat trei călătorii pe continent în ultimul an, vizitând peste 10 țări.

„Rusia încearcă din răsputeri să mențină țările pe orbita sa prin coerciție, mită și frică... Rusia are două instrumente pentru activitatea sa în Africa, cele mai puternice fiind propaganda și Wagner", a declarat Kuleba într-un interviu acordat recent Agenției France-Presse.

„Strategia noastră nu este de a înlocui Rusia, ci de a elibera Africa de sub stăpânirea Rusiei”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite