Dovezile care arată că Wagner este implicat în lupta pentru putere din Sudan. Cum sprijină gherila RSF

0
Publicat:

Gruparea de mercenari ruși Wagner ar fi furnizat rachete Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) paramilitare din Sudan, sprijinindu-i astfel în lupta împotriva armatei țării. CNN a obținut declarații în exclusivitate de la surse diplomatice sudaneze.

Imaginea din satelit a aeronavei Iliușin Il-76, folosită de Wagner FOTO Maxar Technologies
Imaginea din satelit a aeronavei Iliușin Il-76, folosită de Wagner FOTO Maxar Technologies

Sursele au spus că rachetele i-au ajutat, în mod semnificativ, pe luptătorii paramilitari RSF și pe liderul lor Mohamed Hamdan Dagalo, în lupta lor pentru putere, împotriva generalului Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului și șeful forțelor armate.

Surprinse la granița cu Libia, unde un general susținut de Wagner, Khalifa Haftar, controlează zone de teritoriu, imaginile realizate prin satelit întăresc aceste afirmații. Mai precis, ele arată o creștere neobișnuită a activității bazelor Wagner.

Puternicul grup de mercenari ruși a jucat un rol esențial în războiul dintre Rusia și Ucraina și a fost acuzat, în mod repetat, de săvârșirea de atrocități. În Africa, gruparea a contribuit la creșterea influenței Moscovei și la confiscarea resurselor.

Dagalo și Burhan au început lupte sângeroase pentru putere, după epuizarea negocierilor pentru restabilirea conducerii civile în Sudan. Sute de oameni au murit, în timp ce alte milioane au rămas fără electricitate, apă și alimente.

Imaginile surprinse prin satelit

Imaginile din satelit, analizate de CNN și de grupul „All Eyes on Wagner” arată un avion de transport rusesc care circulă între două baze aeriene cheie din Libia, aparținând lui Haftar și utilizate de grupul de mercenari ruși.

Deși neagă că ar fi luat parte la violențe, sursele spun că Haftar a susținut RSF. În același timp, activitatea sporită a grupării Wagner la bazele lui Haftar, combinată cu afirmațiile surselor diplomatice sudaneze și regionale, sugerează că atât Rusia, cât și generalul libian s-ar fi putut pregăti să sprijine RSF, chiar înainte ca gravele violențe să izbucnească.

Au fost înregistrate mișcări ale aeronavei de transport Iliușin Il-76, începând de sâmbătă, cu două zile înainte de izbucnirea conflictului din Sudan. Activitatea aeronavei a continuat cel puțin până miercuri, potrivit imaginilor din satelit și a specialistului din Țările de Jos, Gerjon.

Avionul respectiv, unul dintr-o clasă de avioane cunoscută sub denumirea NATO Candid, a zburat de la baza aeriană Khadim a lui Haftar din Libia către orașul de coastă sirian Latakia – unde Rusia are o bază aeriană importantă – joi, 13 aprilie.

A doua zi, a zburat din Latakia înapoi la Khadim. Ulterior, a zburat din nou către o altă bază aeriană Haftar din Jufra din Libia. A parcat într-o zonă retrasă, lucru pe care Gerjon îl considera extrem de neobișnuit. Aceasta a fost ziua în care a izbucnit conflictul.

Avionul de transport s-a întors marți în Latakia, înainte de a zbura înapoi la baza aeriană a miliției libiene Khadim și apoi la Jufra, potrivit observațiilor lui Gerjon. În acea zi, potrivit surselor sudaneze și regionale Rusia i-ar fi adus rachetele lui Dagalo, din nord-vestul Sudanului.

Relația liderului Mohamed Hamdan Dagalo cu Moscova

De ani buni, liderul Mohamed Hamdan Dagalo a fost un beneficiar cheie al implicării Rusiei în Sudan, în calitate de destinatar principal al armelor.

O investigație CNN, din iulie 2022, a scos la iveală legăturile aprofundate dintre Moscova și conducerea militară a Sudanului, care a acordat Rusiei acces la bogățiile de aur ale țării, în schimbul sprijinului militar și politic. Relația a devenit și mai strânsă, odată cu invazia Crimeei de către Moscova în 2014. De atunci, Rusia a început să considere bogățiile africane o metodă de a ocoli o serie de sancțiuni occidentale.

Invazia Ucrainei din 2022 și valul de sancțiuni care a urmat au accelerat jaful de aur al Rusie din Sudan și au sporit activitatea grupării de mercenari Wagner în țară.

Cu o zi înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Dagalo a condus o delegație sudaneză la Moscova pentru a „progresa relațiile” dintre cele două țări.

În același timp, Burhan și armata sudaneză au primit anterior sprijin din partea Rusiei.

Actorii străini intervin în conflict

Burhan și Dagalo erau aliați înainte de începerea luptei. Cei doi au condus împreună lovituri de stat în 2019 și 2021. Ambii lideri au fost susținuți anterior și de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Acum, cele două mari puteri din Orientul Mijlociu au cerut pace în Sudan, pe fondul temerilor de repercusiuni regionale mai ample.

Actorii străini încep deja să intervină în conflict. Egiptul are o relație de lungă durată cu Burhan și l-a susținut în mod privat în lupta pentru putere, potrivit surselor diplomatice sudaneze și regionale. Un grup de soldați egipteni au fost capturați de RSF pe un aeroport militar din nordul Sudanului, în prima zi a izbucnirii violențelor și eliberați câteva zile mai târziu.

Într-o declarație pentru CNN, RSF a negat că a primit ajutor din Rusia și Libia. Nici Haftar, nici șeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale jurnaliștilor CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite