Generalul „Armaghedon”, apropiat de grupul Wagner, reapare în Algeria

0
Publicat:

Generalul rus Serghei Surovikin, unul dintre comandanţii emblematici ai ofensivei ruse în Ucraina, destituit din cauza legăturilor sale cu grupul paramilitar Wagner, a reapărut după luni de absenţă în Algeria, cu ocazia unei vizite oficiale, relatează vineri France Presse.

Serghei Surovikin
Scopul vizitei lui Surovikin în Algeria nu a fost precizat.FOTO: X (Twitter) / Clash report (Arhivă)

În imagini publicate marţi pe contul de Facebook al Marii Moschei din Oran, dar publicate abia vineri de media ruse, Surovikin poate fi văzut în ţinută civilă bej, alături de ofiţeri ruşi în uniformă militară şi de imamul acestei moschei, Abou Abdallah Zebar, scrie Agerpres.

O delegaţie rusă de înalt nivel a vizitat Marea Moschee Abdelhamid Ben Badis şi a fost primită de directorul pentru afaceri religiose şi imam al Marii Moschei", se menţionează într-un mesaj care însoţeşte aceste fotografii.  

Scopul vizitei lui Surovikin în Algeria nu a fost precizat, iar Moscova nu a oferit detalii cu privire la acest subiect.

Speculaţiile despre soarta lui Serghei Surovikin au fost numeroase de la dispariţia sa din spaţiul public după rebeliunea eşuată a grupului de mercenari Wagner în iunie.

  Potrivit mai multor media ruse, el a fost destituit din funcţia de comandant şef al forţelor aerospaţiale în august, la două luni după revolta Wagner, grupare de care era considerat apropiat, dar pe care el nu a susţinut-o.

În cursul revoltei de 24 de ore a grupului Wagner care a pus în dificultate puterea rusă, Surovikin ceruse răsculaţilor „să se oprească" şi să se întoarcă în cazărmile lor „înainte de a fi prea târziu". Dar generalul era totuşi considerat un apropiat al şefului grupului, Evgheni Prigojin, decedat între timp în prăbuşirea unui avion în august.

Surovikin a fost unul dintre principalii comandanţi ai intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Veteran al războiului sovietic în Afganistan şi al celui de-al doilea război în Cecenia în anii 2000, Serghei Surovikin a participat de asemenea la brutala campanie rusă începută în Siria în 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite