Zeci de morți în urma unui atac asupra unei piețe din Khartoum, Sudan

0
Publicat:

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise după ce o piață aglomerată din capitala Sudanului a fost lovită cu "arme explozive", anunță o organizație medicală de caritate, potrivit BBC.

Explozie în Khartoum Foto Profimedia (arhivă)
Explozie în Khartoum Foto Profimedia (arhivă)

Médecins Sans Frontières (MSF, Medici fără Frontiere, n.r.) a descris acest lucru drept un "carnagiu", precizând că peste 60 de persoane au fost, de asemenea, rănite în atac.

Voluntarii locali spun că un avion militar a bombardat duminică piața Qouro din sudul Khartoumului.

Facțiuni militare rivale se luptă din aprilie.

Duminică, coordonatorul de urgență al MSF, Marie Burton, a declarat că Khartoum "este în război de aproape șase luni".

"Dar, cu toate acestea, voluntarii și personalul medical din spitalul Bashair sunt șocați și copleșiți de amploarea ororii care a lovit orașul" duminică, a adăugat ea pe X, fostul Twitter.

MSF a precizat că "arme explozive" au lovit piața și că loviturile aeriene și bombardamentele au continuat în "o altă zi de suferință și pierderi de vieți omenești de neconceput".

"Încercăm să salvăm viețile oamenilor ale căror părți ale corpului au fost smulse de explozie. A fost un carnagiu", a adăugat MSF.

Sudanul a plonjat într-un război civil în aprilie, după ce șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și comandantul forțelor paramilitare Rapid Support Forces (RSF), generalul Mohamed Hamdan Dagalo, s-au certat.

Aproximativ cinci milioane de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele, iar mii de oameni au fost uciși. Khartoum și regiunea vestică a Darfurului au fost cele mai afectate de conflict.

RSF controlează o mare parte din Khartoum și orașele adiacente Omdurman și Bahri.

Armata a efectuat în mod repetat atacuri aeriene în încercarea de a recâștiga controlul asupra orașelor.

Un atac aerian a ucis cel puțin 20 de persoane, inclusiv doi copii, în urmă cu aproximativ o săptămână, au declarat activiștii.

SUA, Arabia Saudită și alte țări au încercat să medieze încetarea conflictului, fără succes.

Au fost anunțate mai multe încetări ale focului pentru a permite oamenilor să scape de lupte, dar acestea au fost încălcate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite