Kerry: SUA pot neutraliza Statul Islamic mai repede decât au anihilat Al-Qaida. Hollande ordonă intensificarea raidurilor împotriva jihadiştilor

0
0
Solidaritate francezo-americană. Francois Hollande şi John Kerry FOTO notednews.com
Solidaritate francezo-americană. Francois Hollande şi John Kerry FOTO notednews.com

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat joi că Statele Unite au abilitatea de a „neutraliza“ gruparea teroristă Statul Islamic (SI) mult mai repede decât au anihilat reţeaua Al-Qaida, relatează Reuters online, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande a ordonat intensificarea raidurilor împotriva SI în Siria şi în Irak, potrivit AFP online, relatează Mediafax.

„Vom învinge Statul Islamic. Întotdeauna am spus că va dura“, a declarat secretarul de Stat american.

„Am început lupta împotriva Al-Qaida în 2001 şi ne-a luat câţiva ani înainte să îl putem elimina pe Osama ben Laden şi conducerea de top şi să îi neutralizăm ca forţă. Sperăm să neutralizăm Statul Islamic mult mai repede decât atât şi credem că avem abilitatea de a face acest lucru“, a precizat Kerry, potrivit Mediafax.

Reţeaua teroristă Statul Islamic a difuzat, joi seară, o nouă înregistrare video, ameninţând că următoarea ţintă a unui atentat va fi Casa Albă, sediul preşedinţiei Statelor Unite.

Înregistrarea începe cu prezentarea unor imagini ale atacurilor teroriste din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi şi revendicate de gruparea islamistă.

Apoi, organizaţia fundamentalistă sunnită îi avertizează pe preşedinţii din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, cu noi atentate de genul celor comise la Paris.

Hollande ordonă intensificarea raidurilor franceze împotriva SI

Pe de altă parte, preşedintele francez, Francois Hollande, a ordonat intensificarea raidurilor împotriva SI în Siria şi în Irak, o decizie luată joi, la şase zile după atentatele de la Paris, a anunţat Palatul Elysee, într-un comunicat citat de AFP în pagina electronică.

„Francois Hollande a dat instrucţiunile necesare intensificării operaţiunilor militare în curs pentru a lupta împotriva SI în Siria, dar şi în Irak“, a precizat preşedinţia franceză, în comunicatul difuzat la finalul Consiliului de Apărare.

Consiliul de Apărare, reunit joi după-amiază, a avut ca scop să „facă bilanţul operaţiunilor menite să ducă la capturarea celor responsabili de atentatele de la 13 noiembrie de la Paris şi a complicilor lor“, potrivit comunicatului.

În plus, „Consiliul a examinat toate măsurile menite să consolideze protecţia concetăţenilor noştri, pe teritoriul nostru“, a adăugat preşedinţia franceză.

De asemenea, au fost evocate „modalităţile de a trata diplomatic situaţia din Siria, în special vizitele preşedintelui Republicii la Washington (pe 24 noiembrie) şi la Moscova (pe 26), precum şi propunerea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU“, potrivit Elysee.

Francois Hollande anunţase deja luni, în faţa Parlamentului reunit în Congres la Versailles, o intensificare a operaţiunilor contra Statului Islamic în Siria, dar nu menţionase Irakul, notează Mediafax.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite