Jurnaliştii din Australia riscă să ajungă la închisoare pentru că au transmis informaţii legate de condamnarea cardinalului Pell

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Pell FOTO EPA-EFE
George Pell FOTO EPA-EFE

Zeci de jurnalişti din Australia au fost puşi sub acuzare pentru că au publicat informaţii referitoare la condamnarea pentru abuz sexual a cardinalului George Pell, încălcând un ordin legal de interzicere a acestui lucru. Dacă aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, efectul asupra viitorului ştirilor ar putea fi unul extrem de dăunător, a transmis în instanţă avocatul care apără presa, potrivit Reuters.

Procurorii din statul Victoria au acuzat 23 de jurnalişti şi 13 canale de ştiri pentru că au fost complici la sfidarea instanţei de către presa externă şi pentru că au încălcat ordinele legale menite să-i asigure lui Pell un proces echitabil.

Pell a devenit cel mai important cleric catolic din lume care a fost condamnat de abuz sexual asupra unui minor, urmând să petrească şase ani în închisoare. Acesta va face apel la sentinţă.

Încălcările ordinelor de tăcere se pot pedepsi cu închisoare de până la cinci ani şi cu amenzi de aproape 71.000 de dolari pentru indivizi şi aproape 355.000 de dolari pentru companii.

Un verdict „vinovat” ar putea avea un efect „devastator” pentru o justiţie deschisă şi pentru democraţie în Australia, a spus Matthew Collins, un avocat care-i reprezintă pe toţi cei acuzaţi, din presă.

Instanţa regională din Victoria a emis, anul trecut, un ordin de tăcere privitor la procesul lui Pell, sau la rezultatul său, pentru a preveni influenţarea juriului înainte de un al doilea proces, care în cele din urmă nu a mai avut loc.

În decembrie, juriul din primul proces l-a găsit vinovat pe Pell de abuzul asupra a doi băieţi din corul bisericii. Verdictul a fost publicat şi discutat pe larg de către presa străină. Unele canale de presă australiene au făcut aluzie la condamnare fără să-l numească în mod direct pe Pell.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite