Italia trebuie să decidă dacă va continua inițiativa chineză Centura și Drumul, după ce „nu a adus rezultatele scontate”

0
Publicat:

Ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, a adus în discuție starea actuală a relațiilor comerciale dintre Italia și China, subliniind că acestea nu au atins nivelurile așteptate, după ce Italia s-a alăturat Inițiativei Centura și Drumul, în urmă cu patru ani. Acest anunț a fost făcut sâmbătă, în cadrul forumului economic Ambrosetti, organizat de European House, cu puțin timp înaintea unei deplasări oficiale în China.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani FOTO Arhivă
Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani FOTO Arhivă

În mandatul guvernului precedent, Italia a devenit, în 2019, prima națiune occidentală importantă care s-a alăturat Inițiativei ChinezeCentura și Drumul, un program masiv de dezvoltare a infrastructurii. Cu toate acestea, decizia Italiei a atras atenția și a primit critici din partea Statelor Unite ale Americii, care au exprimat îngrijorări cu privire la implicarea italiană în această inițiativă.

Cu toate că inițial s-a sperat că acest parteneriat va stimula semnificativ comerțul și investițiile între cele două țări, ministrul Tajani a subliniat că noul „Drum al Mătăsii nu a adus rezultatele scontate”.

În consecință, s-a anunțat că viitorul participării Italiei în această inițiativă trebuie să fie evaluat cu atenție, precizând că „parlamentul va trebui să decidă dacă să reînnoiască sau nu participarea noastră”.

Potrivit informațiilor disponibile, este de așteptat ca Italia să nu mai reînnoiască acordul în momentul în care acesta expiră, în martie 2024. Guvernul italian mai are timp până în luna decembrie pentru a decide oficial retragerea sa din Inițiativa Chineză Centura și Drumul. În caz contrar, acesta ar urma să fie prelungit pentru încă cinci ani.

Ministrul Tajani a anunțat că va pleca într-o misiune diplomatică de trei zile spre Beijing, marcând o încercare de a aborda aceste preocupări și de a explora posibilități de îmbunătățire a relațiilor comerciale dintre cele două țări.

De asemenea, premierul italian Giorgia Meloni și-a exprimat intenția de a vizita China, semnalând dorința continuă a Italiei de a menține dialogul și cooperarea cu China, în ciuda dificultăților recente. Aceste vizite ale înalților oficiali italieni ar putea juca un rol crucial în definirea relațiilor viitoare dintre cele două țări și în stabilirea direcției pe care o va lua Italia în legătură cu Inițiativa Centura și Drumul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite