Israelul luptă pe două fronturi. Intensifică raidurile aeriene împotriva Hamas şi combate revoltele interne din oraşele sale cu populaţie mixtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentul, a cărui filmare a fost transmisă în direct de postul Kan, a avut loc pe promenada de la malul mării din Bat Yam, un oraş situat la sud de Tel Aviv.
Incidentul, a cărui filmare a fost transmisă în direct de postul Kan, a avut loc pe promenada de la malul mării din Bat Yam, un oraş situat la sud de Tel Aviv.

Israelul este angajat pe două fronturi, intensificând raidurile aeriene împotriva militanţilor islamişti ai Hamas din Fâşia Gaza şi combătând revoltele din oraşele sale cu populaţie mixtă, iudeo-arabă, transmite joi AFP.

La scurt timp după miezul nopţii de miercuri spre joi, alarmele s-au activat în sudul ţării, la Tel Aviv însă, pentru prima oară de la escaladarea violenţelor luni, şi în nordul Israelului. Între timp, forţele aeriene israeliene au lovit poziţii ale Hamas din Fâşia Gaza vizând, printre altele, obiective care au legătură cu operaţiunile de contraspionaj ale Hamas, precum şi locuinţa unui comandat al mişcării, Iyad Tayeb.

În Fâşia Gaza, cel mai recent bilanţ al victimelor indică 67 de morţi, inclusiv 17 copii, şi aproape 400 de răniţi.

În tabăra israeliană, numărul morţilor a crescut la şapte.

"Ca represalii pentru raidul asupra turnului Al-Shoruk şi moartea unui grup de lideri", Hamas a lansat miercuri seară peste o sută de rachete spre Israel, dintre care mai multe au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Domul de fier.

Astfel, numărul rachetelor lansate spre Israel de mai multe grupări armate palestiniene de la începutul săptămânii se ridică la aproximativ 1.500.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să continue să atace şi să slăbească capacităţile militare ale Hamas.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu sediul în Cisiordania, locul protestelor, al ciocnirilor şi al atacurilor împotriva forţelor israeliene care au ucis trei persoane marţi, i-a cerut preşedintelui american, Joe Biden, într-o discuţie telefonică, să "oprească atacurile israeliene".

În culise, Qatarul, Egiptul şi ONU lucrează, de asemenea, pentru a facilita o mediere. Ministrul egiptean de externe a luat legătura cu omologul său israelian pentru a încerca, fără succes pentru moment, să îl convingă să oprească raidurile asupra Fâşiei Gaza. Un emisar american este aşteptat să sosească în regiune.

Hamas a lansat o primă rundă de rachete asupra Israelului în semn de solidaritate cu cei peste 700 de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheii din Ierusalimul de Est. 

Sediul televiziunii palestiniene Al-Aqsa, a doua cea mai mare clădire din Gaza, a fost distrus de aviaţia israeliană 

Avioanele de luptă israeliene au distrus miercuri a doua cea mai mare clădire din oraşul Gaza. Aceasta avea 17 etaje şi găzduia numeroase instituţii media, magazine şi apartamente, scrie middleeasteye.net.

Turnul Al-Shorouk adăpostea birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa, şi este a treia clădire din Fâşia Gaza care a fost distrusă în urma atacurilor aeriene israeliene de la escaladarea militară dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas.

Potrivit sursei citate, un F-16 israelian a lansat asupra clădirii nouă rachete. Turnul Al-Shorouk a mai fost vizat de atacuri în timpul confruntărilor din 2014. Până acum, însă, israelienii loveau clădirea punctual, distrugând anumite apartamente sau birouri. De această dată nu a mai fost cazul, turnul fiind distrus complet.

Miercuri seară, din Fâşia Gaza au fost lansate 130 de rachete spre Israel. Cel puţin şase persoane, inclusiv un copil de şase ani, au fost rănite după ce o rachetă a lovit miercuri seară o casă din oraşul israelian Sderot.

La rândul său, armata israeliană a atacat peste 500 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza, omorând 53 de persoane, inclusiv lideri islamişti, şi rănind alte peste 320.

Atacarea cu cruzime a unui bărbat, presupus arab, difuzată în direct la televiziune

Israelul a fost şocat miercuri seara după difuzarea la televiziune, în direct, la o oră de mare audienţă, a imaginilor unui bărbat bătut cu cruzime de atacatorii săi, militanţi de extremă dreapta, într-un oraş din apropiere de Tel Aviv, transmite AFP.

Imaginile, dificil de privit, arată un bărbat, considerat arab de atacatori, scos cu forţa dintr-o maşină şi apoi bătut cu cruzime de o mulţime de câteva zeci de persoane până când şi-a pierdut conştienţa.

Incidentul, a cărui filmare a fost transmisă în direct de postul Kan, a avut loc pe promenada de la malul mării din Bat Yam, un oraş situat la sud de Tel Aviv.

Poliţia şi serviciile de urgenţă au sosit după 15 minute, timp în care victima zăcea în mijlocul străzii.

Mulţimea a justificat actul susţinând că bărbatul este un arab care a încercat să intre în mulţimea protestarilor de extremă dreapta. Filmarea difuzată de Kan sugera mai degrabă un şofer care încerca să evite demonstraţia.

Victima "este grav rănită, dar (în stare) stabilă", a anunţat într-un comunicat spitalul Ichilov din Tel Aviv, fără a-i dezvălui identitatea.

Deputatul de extremă dreapta Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionism Religios, s-a declarat ruşinat de acest exemplu de "cruzime atroce". "Fraţi evrei, opriţi-vă! Nu putem, în niciun caz, să ne permitem acte violente", a adăugat el.

Marele rabin al Israelului, Yitzhak Yosef, a făcut miercuri apel la încetarea atacurilor comise de evrei:"Cetăţeni inocenţi sunt atacaţi de organizaţii teroriste, inimile ne sunt grele, iar imaginile dificile, dar nu ne putem permite să fim atraşi în provocări şi atacuri", a spus rabinul.

Deputatul arab Issawi Fredj (Meretz, stânga) consideră că acestea sunt "începuturile unui război civil".

Militanţi de extremă dreapta au manifestat miercuri seară în toată ţara, provocând ciocniri cu forţele de ordine şi, uneori, cu arabii israelieni.

Poliţia a informat că "reacţionează la incidente violente din mai multe oraşe, inclusiv Lod, Acre (Akko) şi Haifa". Potrivit acesteia, un evreu a fost grav rănit de pietre în Acre.

"Protestatarii din Lod şi Acre nu îi reprezintă pe arabii israelieni, protestatarii din Bat Yam (...) nu îi reprezintă pe evreii israelieni, violenţa nu ne va dicta viaţa", a declarat liderul opoziţiei Yair Lapid, care încearcă să formeze o coaliţie de uniune naţională după eşecul premierului Benjamin Netanyahu de a forma o coaliţie de dreapta.

La rândul său, Netanyahu a declarat că "ceea ce se întâmplă în ultimele zile în oraşele Israelului este insuportabil ... nimic nu justifică atacarea arabilor de către evrei şi nimic nu justifică atacarea evreilor de către arabi".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite