Israelul, la Haga: Africa de Sud se comportă ca „brațul juridic” al Hamas

0
Publicat:

Africa de Sud se comportă ca „braţul juridic al organizaţiei teroriste Hamas” când acuză Israelul de genocid în Fâșia Gaza, a denunţat Ministerul israelian al Afacerilor Externe.

Tal Becker, reprezentant al Israelului la Haga FOTO EPA-EFE
Tal Becker, reprezentant al Israelului la Haga FOTO EPA-EFE

„Africa de Sud caută să permită Hamasului să comită din nou crimele de război, crimele împotriva umanităţii, crimele sexuale pe care ei le-au comis în mod repetat pe 7 octombrie”, afirmă MAE israelian.

Africa de Sud a sesizat de urgenţă Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) pentru ca aceasta să ordone Israelului „să suspende imediat operaţiunile sale militare” în Fâşia Gaza, acuzându-l de încălcarea Convenţiei Naţiunilor Unite asupra genocidului.

CIJ a avut prima sa audiere joi, la Haga. Israelul i-a calificat pe avocaţii Africii de Sud drept „reprezentanţi ai Hamas la Curte”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, „am asistat la una dintre cele mai mari demonstraţii de ipocrizie din istorie, agravată de o serie de afirmaţii false şi lipsite de fundament”, potrivit comunicatului diplomației israeliene.

„Africa de Sud, care se comportă ca braţul juridic al organizaţiei teroriste Hamas, a deformat total realitatea din Gaza după masacrul din 7 octombrie”, subliniază ministerul israelian.

Africa de Sud „a ignorat complet faptul că teroriştii Hamas s-au infiltrat în Israel, au asasinat, executat, masacrat, violat şi răpit cetăţeni israelieni din singurul motiv că ei erau israelieni, într-o tentativă de a comite un genocid”, potrivit comunicatului.

„Statul Israel va continua să îşi protejeze cetăţenii în conformitate cu legea internaţională”, a mai scrie Ministerul israelian al Afacerilor Externe.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac de o violenţă fără precedent lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian, atac care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, majoritatea civili.

Drept represalii, Israelul a jurat că va anihila Hamas, clasată drept grupare teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat până acum cu cel puţin 23.357 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Africa de Sud susține că Israelul duce o „politică de apartheid”

Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de „acte de genocid sistematice” comise în Fâşia Gaza, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul.

Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept „acte de genocid”.

De asemenea, Africa de Sud a adus în sprijinul acuzaţiilor sale declaraţii făcute de miniştri şi alte oficialităţi din Israel care s-au referit la palestinieni cu cuvintele „animale umane” şi care au spus că Israelul nu „va cruţa pe nimeni”.

Acuzarea cere protecţie juridică pentru vieţile palestinienilor, solicitându-le judecătorilor CIJ să dispună încetarea acţiunii militare.

Africa de Sud a condamnat atacul Hamas comis pe 7 octombrie împotriva Israelului, dar ministrul Justiţiei sud-african Ronald Lamola a subliniat că „niciun atac armat nu poate oferi vreo justificare pentru încălcarea Convenţiei” ONU privind Genocidul. El s-a referit la o politică de „apartheid contra palestinienilor în ultimii 76 de ani”.

Israelul îşi va prezenta argumentele vineri în faţa judecătorilor.

Curtea intenţionează să îşi anunţe decizia cu privire la apelul urgent în câteva săptămâni. Principalul caz, reprezentat de acuzaţia de genocid, ar putea dura mai mulţi ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite