Israelul, în fața Curții Internaționale de Justiție pentru acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul va fi audiat joi și vineri, la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în cazul acuzațiilor de genocid împotriva palestinienilor intentate împotriva sa de către Africa de Sud.

Viața în Gaza pe vreme de război FOTO Profimedia
Viața în Gaza pe vreme de război FOTO Profimedia

Audierile au fost programate la nici două săptămâni după ce Africa de Sud a depus o plângere la CIJ în care acuză statul evreu că se dedă unui genocid împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, unde armata israeliană încearcă să elimine organizația islamistă Hamas după atacul sângeros transfrontalier al acesteia din 7 octombrie.

Dosarul de 84 de pagini depus de Africa de Sud este justificat în baza Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Ratificată de Israel în 2019, convenția respectivă enumeră cinci acte pe care țările semnatare sunt de acord să le califice drept genocid: uciderea membrilor unui grup, atacuri grave asupra integrității fizice sau psihice a membrilor unui grup, supunerea intenționată a unui grup la condiții de existență care duc la distrugerea fizică totală sau parțială a acestuia, măsuri privind întreruperea nașterilor în cadrul unui grup și transferul forțat al copiilor dintr-un grup în altul. Pentru a fi calificate drept genocid, aceste acte trebuie să fie comise „cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Africa de Sud consideră astfel că „actele comise de Israel au caracter genocidar deoarece sunt însoțite de intenția specifică privind eliminarea palestinienilor din Gaza”. Avocații sud-africani își întemeiază dosarul pe elemente materiale, și anume numărul mare de victime civile - estimat la 23.000 -, distrugerea infrastructurii, obstacole în privința accesului la hrană și asistență medicală, dar și pe declarații ale oficialilor israelieni care, în opinia lor, dovedesc „intenții de genocid”.

De cealaltă parte, Israelul respinge categoric aceste acuzații. La două zile după depunerea plângerii la CIJ, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că răspunsul armatei israeliene împtriva Hamas este „de o moralitate fără precedent”, în timp ce președintele Isaac Herzog a declarat marţi că „nu există nimic mai atroce şi mai absurd” decât procesul deschis de Africa de Sud.

„În fapt, inamicii noştri, Hamas, în statutul lor, cheamă la distrugerea naţiunii noastre, Statul Israel - singurul stat-naţiune al poporului evreu”, a spus Herzog, acuzând Africa de Sud de ipocrizie.

Deși Israelul recunoaște autoritatea CIJ, totuși orice decizie luată împotriva sa nu ar putea avea putere coercitivă. O potențială condamnare a Israelului ar putea justifica luarea anumitor sancțiuni împotriva sa - economice, campanii de boicot, emiterea de mandate internaționale de arestare împotriva liderilor politici sau militari etc. Însă aceste măsuri par greu de pus în aplicare în condițiile în care plângerea Africii de Sud nu este susținută de Statele Unite. De altfel, Statele Unite, un aliat fidel al Israelului, a contestat dosarul intentat de Africa de Sud, considerându-l „nefondat”.

În schimb, atrage atenția The Times of Israel, o eventuală condamnare ar putea afecta statutul internațional al Israelului și justificarea continuării războiului împotriva teroriștilor din Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite