Israelul crede că Iranul ar putea lansa un atac după 12 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul crede, de asemenea, că posibila lovitură a Teheranului va fi îndreptată către ținte militare sau strategice, relatează The Times of Israel.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oficialii militari israelieni cred că Iranul ar putea lansa o lovitură împotriva Israelului după 12 aprilie, relatează publicația online The Times of Israel.

Potrivit acestei prognoze, Israelul crede că Teheranul, despre care se așteaptă să acționeze după moartea generalului iranian Mohammad Reza Zahedi la Damasc, nu va lua măsuri până la sfârșitul sărbătorii de Eid al-Fitr (Eid al-Fitr), care marchează sfârșitul lunii sfinte musulmane Ramadan. Anul acesta Ramadanul se va încheia pe 12 aprilie.

Israelul crede, de asemenea, că o posibilă lovitură iraniană va avea ca scop ținte militare sau strategice, și nu infrastructura civilă. Partea israeliană se pregătește pentru un posibil atac care ar putea veni fie de la oricare dintre sateliții iranieni din regiune, fie de la Iran însuși, fără a exclude posibilitatea unui atac din mai multe direcții deodată, notează The Times of Israel.

Anterior, șeful Ministerului israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat că departamentul militar a finalizat pregătirile pentru a răspunde oricărui posibil scenariu care „s-ar putea dezvolta în legătură cu Iranul”.

Biroul de Relații Publice al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unitățile de elită ale forțelor armate iraniene) a anunțat la 1 aprilie moartea a șapte consilieri militari iranieni ca urmare a unei lovituri a forțelor aeriene israeliene asupra consulatului Republicii Islamice în Damasc. Victimele bombardamentului au fost generalii Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi și alți cinci ofițeri. Potrivit postului de televiziune iranian IRIB, Zahedi a comandat unități ale forțelor speciale Al-Quds ale IRGC în Liban și Siria. Liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va face Israelul să regrete lovitura, iar președintele Ebrahim Raisi a promis că atacul nu va rămâne fără răspuns.

Israelul nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru incident. Armata israeliană a declarat anterior că nu comentează rapoartele din presa străină. În același timp, purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari a declarat pentru CNN că, potrivit armatei israeliene, nu consulatul a fost atacat la Damasc, ci o facilitate militară IRGC. Potrivit acestuia, această facilitate era doar deghizată în clădire civilă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite