Tragedia unei palestiniene: după 10 ani de încercări, a avut gemeni. O lovitură israeliană i-a ucis pe amândoi

0
Publicat:

Au fost nevoie de 10 ani și trei runde de fertilizare in vitro pentru ca Rania Abu Anza să rămână însărcinată și doar câteva secunde pentru a-și pierde gemenii, în vârstă de cinci luni, un băiat și o fată.

O lovitură israeliană a lovit asupra casei familiei sale extinse, situată în orașul Rafah, din sudul Gazei, sâmbătă seara. Aceasta i-a ucis copiii, soțul și alte 11 rude. Alte nouă persoane sunt date dispărute sub dărâmături, potrivit supraviețuitorilor și oficialilor locali din domeniul sănătății, potrivit AP.

„Erau toți morți”

Ea se trezise în jurul orei 22:00, să-l alăpteze pe băiatul său, Naeim și să adoarmă la loc, cu el într-un braț și Wissam, fata, în celălalt. Soțul dormea lângă ei. Explozia a avut loc o oră și jumătate mai târziu. Casa s-a prăbușit.

„Am țipat după copiii și soțul meu”, a spus ea duminică, în timp ce plângea și legăna pătura unui copil la piept. „Erau toți morți. Tatăl lor i-a luat și m-a lăsat în urmă”.

De la începutul războiului din Gaza, atacurile aeriene israeliene au lovit în mod regulat casele de familie aglomerate, chiar și în Rafah, pe care Israelul a declarat-o zonă sigură în octombrie, dar acum este următoarea țintă a ofensivei sale terestre devastatoare.

Loviturile vin adesea fără avertisment, de obicei în miezul nopții.

Israelul spune că încearcă să evite rănirea civililor și dă vina pe gruparea militantă Hamas, deoarece poziționează luptători, tuneluri și lansatoare de rachete în zone rezidențiale dense. Dar armata comentează rar asupra loviturilor individuale, care adesea ucid femei și copii.

Armata nu a comentat încă acest bombardament.

Din cele 14 persoane ucise în casa Abu Anza, șase erau copii și patru femei, potrivit doctorului Marwan al-Hams, directorul spitalului unde au fost preluate trupurile neînsuflețite. Pe lângă soțul și copiii ei, Rania și-a pierdut și o soră, un nepot, o verișoară însărcinată și alte rude.

Farouq Abu Anza, o rudă, a spus că aproximativ 35 de persoane stăteau în casă, dintre care unele au fost strămutate din alte zone. El a spus că toți erau civili, în mare parte copii, și că nu existau militanți printre ei.

Rania și soțul ei, Wissam, ambii în vârstă de 29 de ani, au petrecut un deceniu încercând să aibă copii. Două runde de FIV au eșuat, dar după o a treia, ea a aflat că era însărcinată, la începutul anului trecut. Gemenii s-au născut pe 13 octombrie.

Soțul ei, zilier, era atât de mândru încât a insistat să o numească pe fată după el.

Războiul a ucis peste 30.000 de palestinieni

Cu mai puțin de o săptămână înaintea tragediei, militanții conduși de Hamas au năvălit în sudul Israelului într-un atac surpriză, ucigând aproximativ 1.200 de oameni - majoritatea civili - și luând aproximativ 250 de ostatici, inclusiv copii și un nou-născut.

Israelul a răspuns cu una dintre cele mai mortale și mai distructive campanii militare din istoria recentă. Războiul a ucis peste 30.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Aproximativ 80% din populația de 2,3 milioane din Gaza a fugit din casele lor, iar un sfert din populație se confruntă cu foamete.

Ministerul a declarat, luna trecută, că peste 12.300 de copii și adolescenți palestinieni au fost uciși în război, aproximativ 43% din bilanțul total. Femeile și copiii reprezintă împreună trei sferturi dintre cei uciși. Ministerul nu face diferențe între civili și combatanți în datele oficiale.

Israelul susține că a ucis peste 10.000 de luptători Hamas, dar nu a furnizat dovezi.

Pentru copiii care supraviețuiesc, războiul le-a făcut viața infernală, spun lucrătorii umanitari, unii din nordul Gazei nu pot fi îngrijiți.

„Sentimentul de neputință și deznădejde în rândul părinților și al medicilor, în conștientizarea faptului că ajutorul de salvare, la doar câțiva kilometri distanță, nu este disponibil, trebuie să fie insuportabil, dar și mai rău sunt strigătele angoase ale acelor bebeluși, care pier încet sub privirea lumii”, a declarat duminică directorul regional UNICEF, Adele Khodr.

1,5 milioane de oameni vor fi relocați

Până sâmbătă, familia Abu Anza fusese relativ norocoasă. Rafah a fost ferit de distrugerea imensă a nordului Gazei și a orașului sudic Khan Younis, unde tancuri și trupe terestre israeliene s-au luptat bloc cu bloc cu militanți, după valuri de atacuri aeriene.

Rafah se află, de asemenea, în zona din Gaza unde ajutoarele umanitare mai pot fi livrate.

După ce Israelul a spus că Rafah va fi următoarea țintă, iar cei aproximativ 1,5 milioane de oameni care și-au căutat refugiu acolo vor fi relocați, fără a se spune unde.

„Nu avem drepturi”, a spus Rania. „Am pierdut oamenii care îmi erau cei mai dragi. Nu vreau să trăiesc aici. Vreau să ies din această țară. M-am săturat de acest război.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite