Ministrul israelian al apărării: Am convins cabinetul să facă o incursiune terestră adâncă în Fâșia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub critici constante din partea miniștrilor cabinetului cu privire la modul în care gestionează războiul, oficialii Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și ministrul Apărării Yoav Gallant au dezvăluit că mai mulți membri ai cabinetului s-au opus unei incursiuni profunde în Fâșia Gaza în octombrie, relatează Jerusalem Post.

Bombardamente israeliene în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Potrivit șefului de Statului Major al armatei israeliene Herzi Halevi, Gallant și alți oficiali de top ai IDF, în absența insistenței lor pentru lansarea unei incursiuni terestre în adâncul Gaza, ar fi putut exista o operațiune mult mai limitată în Gaza, la fel ca de multe ori în conflictele anterioare.

Unii oficiali de rang înalt au lăsat chiar de înțeles că premierul israelian Benjamin Netanyahu, în octombrie, se frământa cu privire la riscurile unei incursiuni în adâncime, deși public a insista pe distrugerea Hamas.

Spiritele s-au aprins luni în contextul unei relatări a Canalului 12 conform căruia Halevi i-a confruntat în cele din urmă pe unii dintre miniștrii care aduceau critici reproșându-le ipocrizia de care dau dovadă după ce inițial erau temători ca apoi să se plângă de faptul că incursiunea nu a fost mai rapidă și de mai mare amploare.

Pe măsură ce războiul s-a prelungit, în ședințe cu ușile închise, Halevi și-a pierdut și mai mult răbdarea în ceea ce îi privește pe membrii cabinetului, despre care îi consideră că nu dau dovadă de seriozitate în privința problemelor de securitate, ci sunt mai degrabă concentrați pe expunerea sau pe oportunitățile lor politice.

În același timp, Shin Bet (Agenția de Securitate a Israelului) a început să-și reducă interacțiunile cu ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, pe care îl consideră drept abuziv verbal față de oficialii proprii, dar și pe fondul acuzațiilor că unul dintre angajații lui a scurs informații de securitate.

La rândul său, Gallant l-a atacat de mai multe ori, inclusiv în public, pe Ben-Gvir și pe ministrul de finanțe Bezalel Smotrich întrucât, din punctul lui de vedere, a periclitat securitatea israeliană, prin tensionarea atmosferei în preajma Ramadanului și pe tema permisiunii rugăciunii la Muntele Templului.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, l-a înfuriat pe Netanyahu după ce a decis să meargă într-o vizită la Washington pe care el nu a aprobat-o.

Kamala Harris s-a întâlnit cu Benny Gantz la Washington

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat „îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Kamala Harris a „îndemnat Israelul să ia măsuri” pentru a spori pătrunderea ajutoarelor pe teritoriul ameninţat de foamete, dar a şi "salutat abordarea constructivă" a autorităţilor israeliene în negocierile aflate în derulare pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, însoţită de o intervenţie temporară a încetării ostilităţilor.

Vicepreşedinta SUA „a făcut apel ca Hamas să accepte condiţiile care sunt pe masă pentru eliberarea ostaticilor, care ar duce la o încetare imediată a focului de şase săptămâni şi ar permite o creştere a ajutorului umanitar".

Întâlnirea cu Benny Gantz a avut loc fără accesul presei.

Vizita la Washington a acestui fost ministru israelian al apărării, membru al cabinetului de război dar şi rival politic al premierului Benjamin Netanyahu, ridică semne de întrebare în Israel.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a indicat că vizita a avut loc la iniţiativa lui Benny Gantz, al cărui program a inclus întâlniri cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

„Avem de-a face cu toţi membrii cabinetului de război, inclusiv cu ministrul Gantz", iar sosirea lui „este o extensie firească a acestor discuţii", a precizat acesta.

„Un membru al cabinetului de război vrea să vină în Statele Unite, vrea să ne vorbească despre evoluţia conflictului, ne oferă o ocazie pentru a discuta despre importanţa creşterii ajutorului umanitar şi ajungerea la un acord cu privire la ostatici. Nu ne vom lipsi de această oportunitate", a explicat Kirby.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite