Iranul dezvăluie o nouă armă capabilă să doboare avioanele invizibile ale SUA. Identifică 100 de ținte aeriene simultan

0
Publicat:

Iranul a introdus recent o versiune nouă și îmbunătățită a sistemului său de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Bavar-373, despre care oficialii de la Teheran susțin că poate intercepta avioanele de luptă americane cu reacție stealth, potrivit newsweek.com.

Iranvs.SUA. FOTO Shutterstock
Iranvs.SUA. FOTO Shutterstock

Produs pe plan intern, sistemului de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Bavar-373 a intrat pentru prima dată în serviciul forțelor armate iraniene în 2019. Capacitățile acestuia au atras comparații cu sistemele mobile de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300 ale Rusiei și cu sistemele Patriot fabricate în SUA.

„O evoluție semnificativă pentru industria de apărare a Iranului”

Pe 17 aprile,2024, în timpul unei parade militare, Iranul a dezvăluit cea mai nouă versiune a Bavar-373, în contextul în care tensiunile dintre Iran și Israel continuă după ce Teheranul a răspuns la atacul presupus israelian asupra unei ambasade iraniene din Siria prin lansarea de drone și rachete spre Israel la 13 aprilie, o acțiune care a fost în mare parte zădărnicită.

Publicația de știri militare Special Operations Forces Report (SOFREP) a descris varianta Bavar-373 modernizată ca fiind „o evoluție semnificativă pentru industria de apărare a Iranului, arătând atât autosuficiența sa în creștere, cât și aspirațiile sale pentru o rețea de apărare aeriană mai avansată”.

Sistemul „egalează sau chiar depășește” capacitățile sistemului avansat de rachete S-400 al Rusiei

Potrivit SOFREP, oficialii iranieni au făcut „afirmații îndrăznețe” despre noul Bavar-373, inclusiv că, acum, sistemul „egalează sau chiar depășește” capacitățile sistemului avansat de rachete S-400 al Rusiei.

Cea mai semnificativă afirmație a Iranului referitoare la recenta variantă a sistemului Bavar-373 este că poate intercepta avioane de luptă de generația a cincea, precum avioanele de luptă F-35 Lightning de la Lockheed Martin, care sunt echipate cu tehnologie stealth, concepute pentru a se sustrage detectării radarului.

„În plus, surse iraniene raportează că Bavar-373 modernizat se mândrește cu capacități îmbunătățite de detectare și urmărire a țintelor, permițându-i să identifice până la 100 de ținte aeriene simultan și să angajeze mai multe amenințări cu armamentul său de rachete Sayyad-4B”, a scris SOFREP.

Newsweek a contactat luni, prin e-mail, Ministerul Afacerilor Externe al Iranului pentru a face un comentariu.

Site-ul militar a enumerat capacitățile actualizate ale Bavar-373, precizând că are o rază de acțiune „impresionantă” care depășește 186 mile și o altitudine de 75 de mile.

„Sectorul de apărare al Iranului se maturizează în mod demonstrabil”

Potrivit SOFREP, afirmațiile Iranului cu privire la Bavar-373 nu au fost verificate în mod independent și este nevoie de „teste în condiții reale" înainte de a evalua cu adevărat capacitățile sale.

În ciuda necesității unei interpretări prudente, prezentarea Bavar-373 modernizat subliniază un aspect critic: sectorul de apărare al Iranului se maturizează în mod demonstrabil”, a apreciat SOFREP.

Creșterea sectorului de apărare al Iranului a fost atribuită de aceeași publicație sancțiunilor internaționale, care ar fi forțat Teheranul să dedice mai multe resurse pentru dezvoltarea de arme interne.

Potrivit SOFREP, un alt motiv este faptul că „Iranul are o istorie de colaborări strategice cu țări precum Rusia și China. Deși potențial temperate de sancțiunile internaționale, aceste colaborări au oferit Iranului transferuri de tehnologie și expertiză valoroase în domenii precum tehnologia rachetelor și sistemele de apărare aeriană”.

Motivul prezentării sistemului Bavar-373 modernizat în cadrul paradei de săptămâna trecută ar fi putut fi și acela de a trimite „un puternic mesaj de descurajare adresat potențialilor adversari, în special în contextul peisajului geopolitic complex din Orientul Mijlociu", potrivit SOFREP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite