Israelul ar fi lansat un roi de drone asupra Iranului înainte de a avaria cu o rachetă supersonică Rampage un sistem de apărare aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul de răzbunare a Israelului asupra Iranului, săptămâna trecută, ar fi constat, de fapt, într-o lovitură de precizie cu o rachetă supersonică în urma căreia a fost deteriorată o baterie antiaeriană care apăra o bază militară în apropiere de orașul central Isfahan, a relatat luni presa israeliană, citată de Daily Mail.

Imagini prin satelit arată pagube la un sistem aerian FOTO Captură via Daily Mail
Imagini prin satelit arată pagube la un sistem aerian FOTO Captură via Daily Mail

Primele relatări despre represaliile Israelului au fost neclare, niciuna dintre părți neoferind detalii precise despre atac dacă le-au furnizat.

Comandantul armatei iraniene Abdolrahim Mousavi, a afirmat că sistemele de apărare aeriană au doborât „obiecte suspecte care nu au provocat nicio pagubă”, în timp ce ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian le-a descris ca fiind „mai degrabă niște jucării cu care se joacă copiii noștri”.

Pe de altă parte, presa israeliană a relatat luni dimineață că Forțele Aeriene Israeliene (IAF) au lovit ținte iraniene cu rachete aer-sol „Rampage”, lansate de avioane de vânătoare la sute de kilometri vest de spațiul aerian iranian.

Aceste rachete supersonice de precizie sunt echipate cu tehnologie anti-bruiaj pentru a contracara contramăsurile electronice și sunt concepute pentru a penetra ținte bine protejate, precum instalațiile militare și buncărele.

În atacul israelian minimalizat de Iran mici drone quadcoptere au fost trase la început pentru a deruta și distrage sistemele de apărare aeriană, astfel încât să crească eficiența unor potențiale lovituri cu rachete.

Imaginile din satelit dezvăluite de Umbra Space, Skywatch și Planet Labs par să arate resturi în zona sistemului radar de pe aerodrom.

Bateriile de apărare antiaeriană S-300 care folosesc sistemul radar pentru a monitoriza amenințările care se apropie și care erau prezente în momentul atacului au fost îndepărtate ulterior, sugerând că au fost și ele avariate.

Un atac țintit și măsurat ar fi fost decis după ce oficialii israelieni au renunțat la planurile pentru un atac mai extins, asemănător celui lansat de Teheran la 13 aprilie.

După ce s-a consultat cu aliații săi, IAF a optat pentru o lovitură limitată care a evitat daune semnificative, dar care a demonstrat totuși liderilor Republicii Islamice capacitatea și disponibilitatea Tel Aviv-ului de a răspunde cu atacuri, potrivit oficialilor israelieni citați de New York Times. Este o evaluare ce corespunde concluziilor multor analiști.

Andrew Borene, directorul executiv al firmei de informații privind amenințările Flashpoint, a declarat pentru MailOnline: „Bombardamentele cinetice ale Israelului pe teritoriul iranian ar fi putut fi menite să dovedească hotărârea Israelului de a se angaja într-un schimb reciproc de represalii cu Iranul eventual ca o demonstrație limitată a faptului că tehnologia israeliană de lovituri de precizie poate ajunge până în inima celor mai sensibile programe militare iraniene".

Alți analiști au apreciat că lovitura cu impact scăzut asupra Isfahanului permite Iranului să renunțe la o nouă escaladare.

„Dacă aceasta este amploarea represaliilor Israelului, ar putea fi descrise drept lovituri de dezescaladare. Folosirea dronelor mici, cum ar fi quadcopterele, oferă un grad de negare plauzibilă care îngăduie Iranului să minimalizeze efectul atacului”, a apreciat pentru MailOnline Andreas Krieg, lector la School of Security Studies de la King's College London.

„Iranienii ar trebui să răspundă unui atac care nu poate fi negat sau care implică avioane israeliene deasupra Iranului - or acest atac nu trece pragul. Niciuna dintre părți nu dorește un război total”, a subliniat el.

De altfel oficialii iranieni nu au menționat în niciun fel o posibilă implicare israeliană, în timp ce liderul suprem Ali Khamenei a subliniat cât de puține pagube au suferit obiectivele israeliene în timpul atacului din 13 aprilie.

„Câte rachete au fost lansate și câte dintre ele și-au atins ținta nu este întrebarea principală. Ceea ce contează cu adevărat este că Iranul și-a demonstrat voința în timpul acestei operațiuni”, a spus el.

Israelul ar fi folosit în atac o rachetă sol-aer Rampage

Israelul a folosit o rachetă supersonică cu rază lungă de acțiune în atacul asupra Iranului săptămâna trecută, a informat postul israelian Kan, citat de The Times of Israel.

Informația nu a fost confirmată de Israel.

Postul național de radio israelian Kan a raportat că Israelul a folosit o rachetă aer-sol „Rampage”, susținând că aceasta a fost identificată în fotografii și că daunele provocate ar fi în concordanță cu un atac de precizie cu acest model de rachetă, potrivit sursei citate.

Rampage a fost proiectată de Israel Aerospace Industries (IAI) pentru a fi utilizat împotriva unor ținte precum „centre de comunicații și comandă, baze ale forțelor aeriene, centre de întreținere și infrastructură”, potrivit site-ului web al companiei.

Compania descrie racheta, care cântărește peste o jumătate de tonă, drept „o armă cu rază lungă de acțiune, aer-sol, de precizie”.

Alte publicații, însă, au indicat că un alt tip de rachetă ar fi fost de fapt folosit în atac.

Analizele BBC și Financial Times, efectuate pe baza imaginilor unor epave căzute în Irak, sugerează că atacul a fost efectuat cu racheta israeliană Blue Sparrow.

Epava este probabil racheta booster care s-a detașat la jumătatea zborului, a explicat pentru BBC Justin Crump, un veteran și director general de informații despre risc.

Racheta israeliană Sparrow este o rachetă balistică lansată aerian cu o rază de acțiune de până la 2000 km, conform FT. În mod normal, este folosită pentru a testa apărarea antiaeriană a Israelului, conform The War Zone .

O persoană informată cu privire la situație, care nu a fost numită, a spus că Pentagonul crede la rîndul său că ar fi fost vorba de o Blue Sparrow, a relatat FT, citat de Business Insider.

Rampage este considerată o alternativă economică, costând sute de mii de dolari fiecare, spre deosebire de 3 milioane de dolari o Storm Shadow, potrivit The National .

Racheta are capacitatea de a zbura cu circa 2000 km pe oră și o rază de acțiune de până la 300 km. Poate fi trasă dintr-o aeronavă sau ca sistem de sine stătător și folosește ghidare GPS/INS și capabilități antibruiaj, conform companiei producătoate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite