Atentatul de la Moscova anunță revenirea în forță a Statului Islamic. Ce urmează?

0
0
Publicat:

Atentatul are un cert aer de deja-vu. S-a desfășurat după tipicul clasic predat în școlile de pregătire ISIS și Al Qaeda, folosind exemple din manualele mai vechi IRA, ETA, Septembrie Negru, FATAH, care spuneau cum trebuie pregătite marile atacuri teroriste. Tiparul este evident, semnătura este clară, dublată de revendicarea oficială pe canalele folosite de ISIS pe Telegram.

image

Semnalul care se transmite vine să completeze lista de avertismente pe care cele două „umbrele teroriste” care sunt ISIS și Al Qaeda le-au tot transmis în ultimii ani: nu au dispărut ba chiar sunt în plină refacere și expansiune pe un nou model de dezvoltare, de data asta global, depășind limitările tradiționale care le plasau majoritar în Orientul Apropiat și Africa.

image

Și s-a putut întâmpla acest lucru fără mari probleme logistice în spațiul vast spațiu eliberat cu o viteză stupefiantă de sub influența americană și occidentală după înfrângerea din Afganistan. Același lucru și în Africa, după eșecul dramatic al campaniei militare franceze în țările din centrul continentului. S-au refăcut rețelele, s-a consolidat circuitul taberelor de pregătire ideologică, antrenament sau refugiu, s-a constituit, etapă după etapă, un edificiu organizațional alcătuit dintr-o multitudine de organizații cu grad divers de autonomie. 

Puteți accesa aici o excelentă sinteză realizată de cei de la The Washington Institute, foarte utilă pentru că prezintă la nivelul anului trecut care este recrudescența globală a ISIS, absolut stupefiantă în raport cu mesajul american care, poate vă amintiți, proclama victoria deplină, completă și ireversibilă asupra terorii.

image

Este o tragedie și avem acum încă unul dintre rezultate, acest atac de la Moscova cu autorii săi încă în libertate și cu atâtea dubii asupra comanditarului real al acțiunii. 

Dar, oricât poate să pară șocantă această afirmație, tragedia reală este cea din fundalul evenimentelor de acest gen. Este vorba, din punctul meu de vedere, despre apariția, pentru prima oară la nivel global, a unei situații total inedite care reprezintă terenul fertil de acțiune pentru organizațiile teroriste: statele lumii și-au pierdut puterea, voința și și-au anulat reciproc orice fel de capacitate comună de reacție prin sabotarea cu succes a puterii de care dispunea ONU de a interveni și asigura managementul conflictelor.

Aici este problema reală: priviți la gluma sinistră care se derulează de săptămâni de zile în Consiliul de Securitate unde cele mai puternice țări ale lumii se opun, prin rotație, oricărui proiect care ar putea impune pacea în Gaza și oprima viitoarea ofensivă a Israelului, mortală pentru ce-a mai rămas din poporul palestinian refugiat în Rafah...Ce învață din asta teroriștii?

Că, pe fond, pot face orice atâta timp cât lumea legalității internaționale  care ar trebui să le impună sancțiuni și să decidă măsuri de represalii este fracturată posibil definitiv de patimi politice care se umflă în ritmul visat de generali, adică aducând lumea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial. Acum, sub ochii noștri, cu aceste rezultate care de-abia încep să se multiplice, omenirea își anulează resursele legale de intervenție, statele se retrag între ziduri de ură și intoleranță și singura temă de interes este cum să intrăm mai bine într-o economie de război eficientă.

În spate însă, umbrelele teroriste s-au deschis mai demult și organizațiile care au stat la pregătire, adeseori în umbra anonimatului, sunt gata să iasă la luptă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite