Planul de atac al Hamas fusese dezvăluit cu un an înainte. Cum a fost ignorat de oficialii israelieni scenariul „Zidul Ierihonului“

0
Publicat:

Oficialii israelieni au intrat în posesia unui plan detaliat al mișcării islamiste palestiniene Hamas, care prevedea un atac de proporții asupra Israelului, cu mai mult de un an înainte de a avea loc, potrivit unui articol publicat joi de New York Times.

Atacul Hamas din 7 octombrie ar fi putut fi interceptat din timp FOTO Profimedia
Atacul Hamas din 7 octombrie ar fi putut fi interceptat din timp FOTO Profimedia

Cu toate acestea, autoritățile au considerat scenariul prezentat ca fiind nerealist, potrivit surselor AFP, citate de Agerpres.

Serviciul de informații militare israeliene a obținut un document de aproximativ patruzeci de pagini, care detalia în mod explicit un atac masiv similar cu cel executat de comandouri pe 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1.200 de victime în Israel, conform ziarului american. Acest document, care a circulat în cercurile de informaţii sub numele de cod "Zidul Ierihonului", nu furniza o dată precisă pentru un posibil atac, dar definea puncte precise pentru a copleşi aparatul de securitate israelian şi apoi pentru a ataca oraşele şi baze militare.

Mai exact, documentul raportează un baraj de rachete, drone ce distrug camerele de securitate şi sistemele automate de apărare, apoi luptători care trec în partea israeliană cu parapanta, cu maşina şi pe jos, elemente aflate în centrul atacului din 7 octombrie.

"Nu a fost posibil să se stabilească" dacă acest plan a fost aprobat "în întregime" de conducerea Hamas şi cum s-ar putea traduce în realitate, subliniază un document intern al armatei israeliene, obţinut de New York Times.

Cu toate acestea, în luna iulie, un analist de la unitatea de informaţii de elită 8200 a avertizat că un exerciţiu militar pe care Hamas tocmai îl desfăşurase semăna în mai multe puncte cu planul de atac planificat în documentul "Zidul Ierihonului". Însă un colonel din divizia militară responsabilă de Gaza a exclus acest scenariu, numind-l "total imaginar".

"Resping categoric ideea că acest scenariu este imaginar (...) este vorba de un plan pentru un război" nu doar pentru un atac "împotriva unui sat", scria acest analist în e-mailurile criptate consultate de ziar.

"Am avut deja o experienţă similară acum 50 de ani, pe frontul de sud, despre un scenariu ce părea imaginar. Istoria s-ar putea repeta dacă nu suntem atenţi", le-a scris analistul, aproape profetic, colegilor săi, cu referire la războiul de Yom Kippur din 1973.

Potrivit ziarului american, deşi documentul "Zidul Ierihonului" a fost vehiculat în cadrul ierarhiei militare israeliene, nu se ştie dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său erau la curent.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite