Armistițiul, în pericol. Operațiunile armatei israeliene pentru evitarea unui front de luptă în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce armistițiul dintre Israel și Hamas a permis câteva zile de răgaz în Fâșia Gaza, Cisiordania a trecut aproape noapte de noapte prin raiduri israeliene menite prevenirii deschiderii unui alt front.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Armistițiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas care a permis eliberarea a 97 de ostatici (dintre care 73 de israelieni, inclusiv cu dublă cetățenie) în șase runde a fost prelungit în ultima clipă pentru a doua oară, până vineri dimineață, dar o nouă extindere este pusă la grea încercare după un atac cu victime petrecut la Ierusalim și apariția unor informații cu privire la moartea în captivitate a unui bebeluș de zece luni.

Blinken vrea prelungirea armistițiului

Aflat joi la Tel Aviv pentru a treia oară de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat că armistițiul „a dat rezultate” în cele șapte zile de când a intrat în vigoare.

O parte din „ostatici s-au întors acasă” și „s-au reunit cu familiile lor”, în timp ce „mai mult ajutor umanitar” a ajuns „la civilii nevinovaţi din Gaza, care au nevoie disperată de el”, a rezumat Blinken în timpul unei întrevederi cu preşedintele israelian Isaac Herzog.

Plecând de la aceste progrese, șeful diplomației americane a pledat pentru prelungirea armistițiului în pofida terorismului cu care se confruntă Israelulul.

Blinken a făcut aluzie astfel la atacul armat petrecut marți într-o stație de autobuz din Ierusalim și soldat cu trei morți și șase răniți, pe lângă lichidarea celor doi atacatori.

Atacul a fost revendicat de brațul militar al Hamas. „Fraţii Mourad Nemr (38 de ani) şi Ibrahim Nemr (30 de ani), membri ai Brigăzilor Ezzedin al-Qassam din Sur Baher”, un cartier din Ierusalimul de Est, „s-au sacrificat într-o operaţiune" care „a ucis trei colonişti şi a rănit alţii”, se arată într-un comunicat. În acest context, Hamas a făcut apel la „escaladarea rezistenței”, semn că armistițiul este în pericol.

Un alt semn de rău augur pentru armistițiu este apariția informației cu privire la moartea celui mai tânăr ostatic, un bebeluș de zece luni răpit din kibbuțul Nir Oz. Acesta, acuză Hamas, ar fi murit alături de fratele său de patru ani și mama sa (34 de ani) în urma unui atac aerian al armatei israeliene. Filmulețul care prezintă momentul răpirii celor trei, după masacrarea unei părți a familiei lor, a produs indignare în Israel, iar bebelușul a devenit imediat un simbol al rezistenței în fața atrocităților comise de Hamas.

Operațiuni nocturne în Gaza

În timp ce discuțiile despre armistițiu par a fi blocate în culise, forțele armate ale Israelului își intensifică raidurile în Cisiordania pentru a preveni un alt front, relatează The Times of Israel.

Ziarul israelian prezintă o operațiune petrecută în noaptea de marți spre miercuri la Beit Furik, un oraș palestinian din nordul Cisiordaniei care a fost luat cu asalt de 100 de soldați israelieni.

Această operațiune nocturnă, la fel ca toate celelalte efectuate în ultimele săptămâni în Cisiordania, a vizat arestarea unor suspecți de apartenență la Hamas și a altor palestinieni acuzați de activități teroriste, precum atacarea vehiculelor israeliene din zonă. Lumea își concentrează atenția pe Fâșia Gaza, dar tensiunile sunt aproape la fel de ridicate și în Cisiordania, notează The Times of Israel.

Armata israeliană susține că trupele sale au arestat din 7 octombrie aproximativ 2.000 de palestinieni căutați în Cisiordania, peste 1.100 dintre ei fiind afiliați Hamas.

Stând într-un vehicul blindat cunoscut drept „Tigris”, de fapt un Ford F-550 modificat, maiorul Arik Pupov, comandantul adjunct al Batalionului 8109 de rezerviști din cadrul Brigăzii Regionale Samaria, a declarat pentru The Times of Israel că operațiunea din noaptea de marți spre miercuri era una dintre cele mai mari efectuate, cu 17 suspecți pe listă.

Dintre cei 17 suspecți, doar 12 au fost găsiți și arestați. Prima poticnire a apărut chiar la prima casă percheziționată, unde suspectul nu ar mai locui de cinci ani, întrucât s-ar afla în Turcia. În momentul deplasării spre a doua casă, doi băieți palestinieni au aruncat cu pietre către convoi. „Uneori au loc revolte, dar acum suntem prea mulți și probabil vor fi descurajați”, explică maiorul Pupov.

Majoritatea suspecților arestați ar fi membri Hamas

Unii dintre cei 12 arestați aveau să fie eliberați câteva ore mai târziu, după interogatorii la Shin Bet, agenția de securitate internă, în timp ce alții au fost închiși din cauza implicării în acte de terorism. Unul dintre ei este considerat a fi un șef al Hamas pentru zona Nablus.

Armata israeliană dă asigurări că deține dosare pentru toți suspecții căutați și nu ar depune eforturi pentru rețineri și interogări aleatorii. Majoritatea celor reținuți în ultimele săptămâni au fost membri Hamas, în timp ce restul sunt membri ai altor grupări teroriste sau „instigatori” implicați în revolte.

De cealaltă parte, Autoritatea Națională Palestiniană denunță mai ales numărul mare de suspecți uciși în timpul raidurilor nocturne, aproximativ 200 începând din 7 octombrie. Armata israeliană spune că știe doar de trei cazuri de palestinieni nevinovați uciși și de alte câteva cazuri de omoruri comise de către coloniști și care sunt în curs de investigare. În schimb, conform datelor consultate de The Times of Israel, aproximativ 60% dintre cei 200 de palestinieni uciși erau înarmați fie cu o armă de foc, fie cu un dispozitiv exploziv.

„Pentru că suntem în război, vrem să menținem (în Cisiordania, n. red.) o zonă liniștită și să nu permitem deschiderea unui alt front”, afirmă maiorul Arik Pupov.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite