Iranienii cumpără dispozitive Starlink pentru a eluda restricţiile de internet

0
Publicat:

Dispozitive pentru a utiliza serviciul de internet prin satelit Starlink apar în Iran, potrivit informaţiilor difuzate de mass-media, după ce guvernul practic a închis accesul la internet pe fondul protestelor care continuă.

Echipamente Starlink FOTO: Getty Images
Echipamente Starlink FOTO: Getty Images

Echipamentul este ilegal în Iran, dar oamenii cumpără dispozitive cu circa 2.000 de dolari americani de pe piaţa neagră, mai mare de câteva ori decât preţul obişnuit, a relatat website-ul Tejaratnews.

Dispozitivele sunt introduse ilegal din Irakul vecin, potrivit site-ului, în timp ce guvernul iranian încearcă să reprime protestele care durează mai bine de o lună, cu un răspuns violent cuplat cu restricţii masive de internet.

Manifestaţiile la nivel naţional au fost declanşate de moartea la 16 septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Tânăra kurdă a fost reţinută de poliţia de moravuri pentru că baticul cu care îşi acoperea părul nu ar fi fost conform cu regulile stricte de îmbrăcăminte în public pentru femei.

Amini a murit la spital după ce a intrat în comă în circumstanţe inexplicabile, pe fondul acuzaţiilor că a fost bătută sever de poliţie. Poliţia a respins acuzaţiile.

Miliardarul Elon Musk a spus recent că va cere Washingtonului o scutire pentru a-i permite să furnizeze reţeaua de satelit Starlink în Iran, în ciuda sancţiunilor SUA, pentru a oferi acces la internet prin intermediul constelaţiei de sateliţi SpaceX pe orbita joasă a Pământului.

Între timp, pe măsură ce protestele continuă, Teheranul a acuzat Arabia Saudită de implicare. Iranul a susţinut în mod repetat că demonstraţiile sunt sprijinite de o conspiraţie străină ce implică duşmani ai guvernului, inclusiv SUA şi Israel.

Luni, comandantul Gărzilor Revoluţionare din Iran, Hussein Salami, a declarat: "Avertizez regimul saudit să fie atent", potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, considerată portavocea Gărzilor Revoluţionare. "Cu mass-media dumneavoastră, interferaţi în afacerile noastre interne. Acesta este ultimatumul nostru", a spus el.

Se crede că el a făcut referire la Iran International, un canal cu sediul Londra despre care Teheranul susţine că este sprijinit de Arabia Saudită.

Ziarul britanic Guardian a relatat că Iran International este finanţat de o entitate offshore şi o companie al cărei director este un om de afaceri saudit cu legături strânse cu prinţul moştenitor şi conducătorul de facto Mohammed bin Salman, în 2018. Compania media a respins la acea vreme relatarea şi a vorbit despre jurnalismul său independent şi imparţial.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite