Cum a ajutat echipamentul Starlink trimis de Musk în Ucraina: „A distrus total campania de informare a lui Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Serviciile Starlink ale SpaceX au fost indispensabile pentru armata ucraineană, de la trimiterea coordonatelor pentru atacurile de artilerie împotriva Rusiei până la difuzarea discursurilor preşedintelui Volodimir Zelenski în întreaga lume, a declarat generalul american Steven Butow pentru Politico.

Butow a lucrat în cadrul SpaceX în calitate de director al portofoliului spaţial la Unitatea de inovare în domeniul Apărării. 

„Impactul strategic este că a distrus în totalitate campania de informare a lui Putin", a afirmat Butow pentru Politico. „El nu a reuşit niciodată, până în prezent, să-l reducă la tăcere pe Zelenski", a mai adăugat generalul american. 

Satelitul este utilizat pentru a planifica misiuni, a combate dezinformarea din Rusia, a menţine soldaţii în contact cu familiile lor, precum şi pentru coordonarea atacurilor cu drone împotriva tancurilor ruseşti, conform Politico. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat, săptămâna trecută, serviciul SpaceX pentru că a permis Ucrainei să menţină contactul cu restul lumii. 

„Ne-a ajutat foarte mult, în multe momente legate de blocada oraşelor noastre şi de teritoriile ocupate", a afirmat el într-un interviu acordat pentru Wired

„Uneori am pierdut complet comunicarea cu acele locuri. A pierde contactul cu aceşti oameni înseamnă a pierde complet controlul, a pierde realitatea", a spus preşedintele ucrainean. „Credeţi-mă, oamenii care au ieşit din oraşele ocupate, unde nu a existat nici o asistenţă precum Starlink, au spus că ruşii le-au spus că Ucraina nu mai există, iar unii oameni chiar au început să creadă. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul Starlink", a mai adăugat Zelenski, potrivit Business Insider.

Cu ajutorul sateliţilor Starlink, Ucraina a depăşit atacurile cibernetice ruseşti. Pe 24 februarie, cu o oră înainte ca Rusia să demareze invazia asupra Ucrainei, hackerii au atacat reţeaua KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat şi au întrerupt conexiunea a mii de modemuri, conform unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene. 

După atac, Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, a trimis Ucrainei terminale pentru serviciul său de internet Starlink. De atunci, SpaceX a continuat să trimită terminale. Săptămâna trecută, compania a raportat că a livrat 15.000 de kituri Starlink către Ucraina în ultimele trei luni. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite