FT: Eutelsat şi OneWeb ar putea anunţa azi fuziunea pentru a concura cu Starlink

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eutelsat oneweb

Potrivit publicaţiei, o înţelegere ar putea fi încheiată încă din 25 iulie, dar ambele părţi s-au abţinut până acum de la a face vreun comentariu.

Operatorul francez de comunicaţii prin satelit Eutelsat şi compania britanică OneWeb ar putea anunţa o fuziune în zilele următoare, potrivit Financial Times. Acest lucru ar trebui să le permită să concureze mai eficient cu firma americană SpaceX, care deţine o reţea de sateliţi Starlink pe orbită, şi care derulează programul de satelit Project Kuiper al Amazon.

Potrivit publicaţiei, s-ar putea ajunge la o înţelegere încă de luni 25 iulie, dar ambele părţi s-au abţinut până acum de la a face vreun comentariu. Compania rezultată va avea acţionari francezi, britanici, chinezi şi indieni.

Eutelsat deţine în prezent 24% din OneWeb, 18% este deţinută de guvernul britanic şi 30% de miliardarul indian Sunil Bharti Mittal. 20% din acţiunile Eutelsat aparţin statului francez şi aproximativ 7% companiei China Investment Corporation (CIC).

Se aşteaptă ca reprezentanţi din Marea Britanie şi Franţa să devină membri ai consiliului de administraţie ai companiei rezultate în urma fuziunii, Londra păstrând o „acţiune de aur” ce îi acordă drepturi speciale pentru a se asigura că interesele de securitate naţională sunt protejate.

Ziarul subliniază că acordul ar putea ajuta Marea Britanie şi UE să reia cooperarea în spaţiu şi să reducă tensiunile dintre Londra şi Bruxelles.

Reţeua spaţială de sateliţi pe orbită joasă OneWeb, care constă acum din 428 de sateliţi, este concepută pentru a oferi consumatorilor internet de mare viteză. Toţi sateliţii constelaţiei aflaţi în prezent pe orbită au fost lansati de rachete ruseşti Soyuz, dar Roscosmos şi OneWeb şi-au încheiat parteneriatul în martie.

Consiliul de administraţie al companiei a votat pentru suspendarea lansărilor din Baikonur şi, de asemenea, a refuzat să ofere garanţii legale că dispozitivele nu vor fi utilizate în scopuri militare şi a refuzat să retragă guvernului Regatului Unit participaţia la OneWeb.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite