Iran. Patru bărbați, executați pentru spionaj în favoarea Israelului

0
Publicat:

Patru bărbaţi au fost executaţi prin spânzurare în Iran, luni în zori, după ce fuseseră condamnaţi la moarte pentru că au acceptat să coopereze cu serviciile secrete israeliene într-un proiect de sabotaj contra unui obiectiv al armatei iraniene, a anunţat autoritatea judiciară de la Teheran, potrivit AFP.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cei patru condamnaţi fuseseră arestaţi în 23 iulie 2022 în timp ce pregăteau o operaţiune contra unui centru al Ministerului iranian al Apărării în oraşul Isfahan, în numele Mossad, a precizat agenţia Mizan Online a autorităţii judiciare iraniene.

Ministerul iranian al Informaţiilor a anunţat că a „identificat o reţea de agenţi ai organizaţiei sioniste de spionaj, toţi membrii reţelei fiind arestaţi”.

Sentinţa de condamnare la moarte a fost dată în septembrie anul trecut, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conform autorităţilor iraniene, cei patru bărbaţi fuseseră recrutaţi de Mossad „cu aproximativ un an şi jumătate înaintea operaţiunii”. Ei au fost trimişi apoi în ţări africane pentru „stagii de antrenament în centre militare”.

Israelul acuză Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, acuzaţie respinsă de Teheran. De asemenea, Israelul vrea să contracareze influenţa Iranului în Orientul Mijlociu, notează AFP.

De partea sa, Teheranul acuză Israelul că s-a aflat la originea mai multor sabotaje şi asasinate vizând programul nuclear iranian. În august 2023, Iranul a anunţat că a dejucat un proiect „foarte complex” iniţiat de Mossad pentru „sabotarea” industriei iraniene de rachete balistice. Cu câteva luni înainte, în februarie, Teheranul acuzase Israelul că este vinovat de un atac cu drone asupra unui obiectiv militar iranian de la Isfahan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite