Iranul ameninţă Israelul cu represalii, după atacurile din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat sâmbătă că ţara sa nu va lăsa "fără răspuns" atacul care a dus la moartea a cinci oficiali militari iranieni în Siria, pus pe seama Israelului şi pe care l-a descris drept un "asasinat laş", informează AFP.

Ebrahim Raissi. Foto: EPA-EFE
Ebrahim Raissi. Foto: EPA-EFE

"Condamn acest atentat laş (...) Nu există nicio îndoială că o continuare a unor astfel de acte teroriste şi criminale (...) nu va rămâne fără răspuns din partea Republicii Islamice Iran", a reacţionat preşedintele iranian într-un comunicat.Potrivit acestuia, acest atac indică "eşecul crescând al regimului ilegitim sionist în a-şi atinge obiectivele malefice (...) în faţa luptătorilor Axei Rezistenţei", o alianţă ostilă Israelului şi Statelor Unite care grupează în jurul Iranului organizaţii precum Hezbollah-ul libanez, Hamas-ul palestinian şi rebelii houthi yemeniţi. Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat că Iranul îşi rezervă dreptul de a răspunde Israelului "la momentul şi la locul potrivite".  

Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a susţinut că cinci dintre membrii săi au fost ucişi în această lovitură care a vizat sâmbătă o clădire din Damasc şi a făcut zece morţi în total, potrivit unui ONG sirian. Presa iraniană a menţionat că una dintre victime este "generalul Sadegh Omidzadeh, responsabilul serviciilor de informaţii în Siria pentru Forţa Quds", filiala operaţiunilor externe a Iranului. Această informaţie nu a fost confirmată oficial.

În comunicatul său de presă, Ebrahim Raissi apreciază că "recentele crimele ale regimului sionist uzurpator au loc în umbra sprijinului ţărilor dominante, în frunte cu Statele Unite, şi a tăcerii adunărilor mondiale". În opinia lui Nasser Kanani, ele demonstrează "neputinţa" Israelului "pe câmpul de luptă împotriva forţelor de rezistenţă din Gaza şi Cisiordania", în special cu referire la războiul Israelului împotriva mişcării palestiniene Hamas. Gardienii Revoluţiei au desfăşurat un atac săptămâna aceasta în Kurdistanul irakian împotriva unui cartier general de unde susţineau că operează serviciile de informaţii ale Israelului, explicând că au răspuns la operaţiunile recente de eliminare a unor comandanţi iranieni sau aliaţi de către Israel. Aceste atacuri au ucis cel puţin "patru civili", potrivit autorităţilor irakiene. La sfârşitul lunii decembrie, Teheranul a acuzat Israelul că l-a eliminat în Siria pe generalul de brigadă Razi Mousavi, un alt comandant important al Forţei Quds.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite