NYT: Khamenei a cerut comandamentului iranian să prevină o ciocnire directă cu Statele Unite

0
Publicat:

Liderul și liderul spiritual al republicii consideră că atacul terorist de la Kerman este parte a campaniei israeliene de a distrage atenția de la războiul din Fâșia Gaza și, prin urmare, a subliniat necesitatea menținerii „calmului strategic”, relatează ziarul.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut conducătorilor militari să prevină cu orice preț o ciocnire directă cu Statele Unite, a relatat miercuri ziarul New York Times, citând surse. Potrivit acestora, Khamenei crede că exploziile din apropierea unui cimitir din orașul iranian Kerman s-au înscris într-o campanie israeliană menită să distragă atenția comunității mondiale, indignate de războiul din Fâșia Gaza. Ca răspuns, ayatollahul a ordonat să se limiteze la operațiuni ascunse împotriva Israelului și atacuri ale forțelor proxy asupra bazelor americane din Irak și Siria, au raportat interlocutorii publicației. Potrivit acestora, Khamenei le-a subliniat comandanților iranieni necesitatea de a menține „calmul strategic” și de a face tot posibilul pentru a evita atragerea republicii islamice într-o confruntare militară directă cu Statele Unite. 

La rândul lor, autoritățile israeliene le-au comunicat aliaților că nu au nimic de-a face cu exploziile din orașul iranian Kerman, arată ziarul Wall Street Journal, care citează, de asemenea, surse. Potrivit informațiilor sale, Israelul a indicat că astfel de explozii nu seamănă cu tiparul de atacuri efectuate de statul evreu, care, după cum subliniază publicația, „de obicei vizează mai precis indivizi sau infrastructura asociată cu forțele de securitate iraniene”. 

Dubla explozie care a ucis miercuri în Iran 95 de persoane lângă mormântul lui Qassem Soleimani, seamănă cu un"atac terorist" de tipul celor efectuate de gruparea Stat Islamic (SI), a afirmat un înalt responsabil american, scrie AFP. "Pare ca un atac terorist, genul de lucru pe care SI l-a făcut în trecut, şi asta presupunem în acest moment", a declarat presei acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, sub protecţia anonimatului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite