INFOGRAFIE Pelerinii de la Mecca se tem de Ebola, jihadişti şi selfie-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Mecca FOTO AP
Trei milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Mecca FOTO AP

Pelerinajul anual al musulmanilor a început, joi, într-un context marcat de războiul împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, de temerile privind contaminarea cu Ebola şi „tentaţia“ selfie-ului.

Conform datelor de la Biroul saudit de Paşapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din întreaga lume se află deja în Arabia Saudită pentru a îndeplini obligaţia religioasă a „hajj“-ului. Autorităţile se aşteaptă ca încă un milion şi jumătate de pelerini să sosească foarte în zilele următoare.

Ceremoniile încep cu rugăciuni ale credincioşilor îmbrăcaţi în veşminte albe. A doua zi, credincioşii urcă pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predică. Pelerinii rămân acolo până la apusul soarelui, iar apoi petrec noaptea în oraşul Muzdalifa. În a treia zi, musulmanii merg la Mina, unde aruncă pietre în cele trei coloane care îl reprezintă pe diavol.
 
Ei fac apoi înconjurul „Kaaba“, situată în centrul Marii Moschei din Mecca — o mică construcţie în formă de cub acoperită cu o pânză neagră cu auriu sub care se află piatra neagră pe care musulmanii o consideră ruptă din Rai. În următoarele trei zile, pelerinii trebuie să facă de şapte ori înconjurul Kaaba, în semn de despărţire.

Măsuri de securitate sporite

Pentru a asigura securitatea, au fost mobilizaţi 75.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Din cauza ameninţării extinderii epidemiei de Ebola, au fost suspendate temporar vizele pentru cetăţenii originari din ţările Africii de Vest. Autorităţile au stabilit centre de supraveghere sanitară în porturi şi în punctele de trecere ale frontierelor terestre.

Aproximativ 14.000 de angajaţi din salubritate vor avea grijă de curăţenie în zonele unde va avea loc pelerinajul.Unii dintre pelerini poartă mască pentru a se proteja de Ebola.

Dar la aceast eveniment, pericolul nu priveşte doar sănătatea oamenilor. După ce Arabia Saudită s-a alăturat SUA în războiul împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic, riscul privind unele represalii din partea adepţilor islamiştilor extremişti este mai mare ca oricând .



„Febra“ „selfie“

Clericii musulmani sunt supăraţi că febră „selfie“ a cuprins şi cel  mai important eveniment din calendarul islamic. Cei mai mulţi susţin că această practică distrage atenţia de la scopul pelerinajului, rugăciunea, şi-i transformă pe pelerini în „turişti“.

 Telefoanele care pot face fotografii sau pot înregistra video au fost, până în urmă cu câţiva ani, interzise în moscheile din Arabia Saudită, dar autorităţile au relaxat regulile. Fiecare musulman adult trebuie să meargă în pelerinaj la Mecca, cel puţin o dată în viaţa lor, dacă este financiar şi fizic îşi permite acest lucru.

mecca
infografie mecca
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite