Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”

0
Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență astăzi după atacul israelian de la Rafah.

Rafah bombardat FOTO: profimedia (arhivă)
Rafah bombardat FOTO: profimedia (arhivă)

Criticile internaționale se înmulțesc după atacul aerian al Israelului asupra unei tabere pentru palestinienii strămutați din Rafah, soldat cu cel puțin 45 de morți și 200 de răniți, mare parte fiind copii și femei, scrie edition.cnn.com.

Premierul Benjamin Netanyahu a numit atacul o "greșeală tragică" și a spus că Israelul investighează incidentul. Imaginile obținute de CNN au arătat tabăra în flăcări, cu zeci de bărbați, femei și copii încercând disperați să găsească adăpost de atacul nocturn. Salvatorii încercau să scoată cadavrele arse, inclusiv cele ale copiilor, de sub dărmâturi.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza. "Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci de civili nevinovaţi ce căutau doar adăpost în acest conflict mortal", a scris Guterres luni pe platforma de socializare X.

 "Nu există niciun loc sigur în Gaza. Această oroare trebuie să înceteze", a adăugat el. La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, şi-a exprimat oroarea faţă de moartea civililor din Gaza, în urma atacurilor aeriene israeliene de lângă Rafah.

 "Imaginile din tabără sunt îngrozitoare şi nu indică nicio schimbare aparentă în metodele şi mijloacele de război folosite de Israel, care au dus deja la atât de multe decese printre civili", a declarat Turk, citat luni într-un comunicat. "Atacul de duminică evidenţiază încă o dată că nu există practic niciun loc sigur în Gaza", a spus el. "Fac apel la Israel să înceteze ofensiva militară în guvernoratul Rafah, aşa cum a ordonat Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ)", a adăugat Turk.

El a cerut din nou tuturor părţilor implicate în conflict să pună în aplicare o încetare a focului. Martin Griffiths, oficial ONU, a criticat răspunsul lui Netanyahu la atac.

"Fie că atacul a fost o crimă de război sau o „greșeală tragică” pentru oamenii din Gaza, nu există nicio dezbatere. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost cea mai recentă – și poate cea mai crudă oroare", a spus Griffiths. Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat "indignat" de atacuri și a cerut o încetare a focului. Germania a descris "imaginile cu cadavre carbonizate, inclusiv cu copii" ca fiind "inimaginabile".

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Israelul trebuie să pună în aplicare  hotărârea CIJ. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a numit atacul un "masacru" și a spus că țara sa "va face tot ce îi stă în putere" pentru a-i trage la răspundere pe oficialii israelieni. Autoritatea sanitară condusă de Hamas în Gaza a transmis că 45 de persoane au fost ucise şi zeci rănite în atacul aerian care a lovit corturile ce adăposteau persoane strămutate.

Majoritatea victimelor atacului aerian au fost femei şi copii, a precizat autoritatea sanitară, descriind incidentul drept un "masacru".

Biden cere Israelului să protejeze civilii, după atacul de la Rafah

 Administraţia Biden a solicitat Israelului să ia toate măsurile de precauţie pentru a proteja civilii după un atac militar la Rafah a ucis zeci de palestinieni, în timp ce se confruntă cu apeluri din partea unor colegi democraţi de a opri livrările militare către Israel, noteză Reuters, potrivit Agerpres.

„Israelul are dreptul să atace Hamas şi înţelegem că acest atac a ucis doi terorişti Hamas de rang înalt care sunt responsabili pentru atacurile împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC). „Dar, aşa cum am spus clar, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii”, a adăugat acesta.

Biden s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din interiorul propriului partid pentru reducerea sprijinului pentru Israel, chiar înainte de atacul aerian de duminică seara, care a incendiat corturi şi adăposturi metalice şubrede într-o tabără din Rafah, omorând 45 de persoane.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite