Poporul israelian, tot mai divizat. Unitatea din Israel se estompează, pe măsură ce războiul din Gaza se apropie de a noua lună

0
Publicat:

În Israel, unitatea se estompează pe măsură ce războiul din Gaza se apropie de a noua lună de la izbucnire. Moralul poporului de rând scade, pe măsură ce discuțiile pentru eliberarea ostaticilor eșuează, iar tot mai mulți cred că „victoria totală” asupra Hamas este imposibilă.

Aripa armată a Hamas. FOTO Arhivă
Aripa armată a Hamas. FOTO Arhivă

"Yoav Gallant, nu poți câștiga războiul. Renunță. Nu ne poți comanda", spune un bărbat într-un clip devenit viral pe rețelele de socializare sâmbătă, 25 mai 2024, în care își exprimă loialitatea față de prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au deschis o anchetă penală în legătură cu videoclipul, care a fost distribuit inclusiv de fiul premierului, Yair. Comportamentul rezervistului a fost o "încălcare gravă a ordinelor IDF și a valorilor IDF", a declarat IDF.

Jurnaliștii de la The Guardian scriu că societatea din Israel este profund polarizată și împărțită pe linii etnice, religioase și politice, iar „armata poporului” nu reușește să unească țara. Pe măsură ce războiul împotriva Hamasului se apropie de nouă luni de la izbucnire, unitatea națională născută în urma atacului grupului militant palestinian din 7 octombrie 2023 a dispărut.

"Există ură și agresiune din toate părțile. Nu știu cum ne putem reuni după asta. Nu sunt sigur că există vreodată victorie în război", a spus un bărbat în vârstă de 67 de ani, pentru sursa citată.

Cu cât războiul se prelungește, fără niciun plan concret pentru ziua de după, cu atât mai mult scade moralul în rândul cetățenilor.

Discuțiile pentru eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni rămași au eșuat repetat, în timp ce Hamas și Hezbollahul Libanului încă perturbă viața de zi cu zi cu atacuri cu rachete.

Atacuri asupra orașului Rafah din Gaza

Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în acest sector, în contextul în care la Paris se depun eforturi pentru a asigura o încetare a focului între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Rafah, o regiune fără pace FOTO Profimedia
Rafah, o regiune fără pace FOTO Profimedia

Oficialii din Gaza afirmă că cel puțin 40 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene de peste noapte asupra unei tabăre de refugiați, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, declară că este "indignat" de aceste atacuri.

"Aceste operațiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru cetățenii palestinieni. Solicit respectarea deplină a dreptului internațional și un încetare imediată a focului", a scris Macron într-un tweet pe X, citat de The Guardian.

Cea mai înaltă instanţă a ONU - ale cărei hotărâri sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar care nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare - a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah, esenţial pentru intrarea ajutorului umanitar, dar închis după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite