Hezbollah bombardează nordul Israelului după ce unul dintre membrii săi a fost ucis. Risc de extindere a conflictului în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii la uciderea unuia dintre combatanţii săi într-un atac israelian în sudul Libanului, a doua zi după un discurs incendiar al liderului grupării, Hassan Nasrallah, relatează AFP.

Hassan Nasrallah (afișul din fundal), liderul Hezbollah, este sprijinit de populaţia din sudul Libanului

Miercuri seara, Nasrallah a avertizat că "niciun loc" din Israel nu va fi cruţat de rachetele mişcării sale dacă liderii israelieni îşi vor pune în aplicare ameninţarea de a ataca Libanul.

El a ameninţat, de asemenea, pentru prima dată Ciprul, spunând că "deţine informaţii" că această ţară membră a Uniunii Europene, cea mai apropiată de zonă de coastă a Orientului Mijlociu, şi-ar deschide aeroporturile şi bazele în faţa Israelului în cazul unui război împotriva mişcării sale.

Gruparea pro-iraniană a anunţat joi, într-un comunicat, că a lansat "zeci de rachete Katiuşa" asupra unei poziţii militare din nordul Israelului. Ea a precizat că a acţionat "ca represalii la asasinatul comis de inamic în satul Deir Kifa".

Hezbollah a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi în acest sat. O sursă apropiată grupării islamiste a precizat că acesta a fost ucis în atacul de la Deir Kifa.

Armata israeliană a confirmat că a "eliminat" un luptător Hezbollah într-o "lovitură ţintită", adăugând că acesta era un comandant local al grupării.

Războiul devastator din Fâşia Gaza, care a izbucnit după un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a condus la violenţe zilnice la frontiera israeliano-libaneză, între gruparea Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Cele peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană s-au soldat cu cel puţin 479 de morţi în Liban - majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi 93 de civili -, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, potrivit Israelului.

Armata israeliană anunţă marţi seara că a aprobat planurile unei ofensive în Liban, în contextul unei intensificări a confruntărilor armate transfrontaliere cu miliţia mişcării islamiste libaneze Hezbollah, relatează AFP. În cadrul unei ”reevaluări a situaţiei” efectuate marţi în prezenţa generalului de divizie Ori Gordin, comandantul Regiunii Militare de Nord, şi a comandantului Direcţiei de Operaţiuni, generalul de divizie Oded Basiuk, ”planuri operaţionale ale unei ofensive în Liban au fost aprobate şi validate”, anunţă într-un scurt comunicat armata israeliană.

Armata israeliană a decis ”să continue să îmbunătăţească pregătirea trupelor pe teren”, se arată în comunicat. Israelul face acest anunţ în toiul unei vizite în Orientul Mijlociu a emisarului special al preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, în vederea unei scăderi a tensiunilor la frontiera israeliano-libaneză, unde confruntări armate aproape zilnice au loc între armata israeliană şi Hezbollah, de la 8 octombrie, care s-au intensificat de o săptămână.

”Suntem foarte aproape de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva Hezbollah şi Libanului. Într-un război total, Hezbollahul va fi distrus, iar Libanul va fi atins dur”, ameninţa marţi ministrul israelian de Externe Israel Katz.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite