Orientul Mijlociu, în pericol să fie cuprins de un nou război. Tensiunile dintre Liban și Israel se accentuează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul și gruparea islamistă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, au intensificat atacurile transfrontaliere după luni de lupte de slabă intensitate, ceea ce a determinat armata israeliană să avertizeze că este pregătită să lanseze un atac pe scară largă.

foto pușcă ținută în aer la apus
Foto: Shutterstock

În condițiile în care ambele părți fac schimb de focuri de peste opt luni, experții spun că Israelul consideră că nu mai poate ignora frontul său nordic sau întârzia luarea de măsuri în această zonă, potrivit Times of Israel.

Un război în toată regula pare să fi devenit mai probabil - chiar dacă ambele părți nu doresc acest lucru, consideră analiștii.

Timp de opt luni, premierul Benjamin Netanyahu a decis că nu este momentul potrivit pentru a lupta în nord, cel puțin nu un război în toată regula.

Pentru a face față tirurilor neîncetate de rachete și atacurilor cu drone ale Hezbollah din Liban, Netanyahu a decis să evacueze zeci de mii de civili din casele lor la începutul acestei luptei, iar apoi să se angajeze într-o campanie care se intensifică lent împotriva luptătorilor și infrastructurii grupării teroriste susținute de Iran.

Dar această abordare pare să se apropie rapid de sfârșit.

Miercuri, puternica grupare șiită lansase cea mai mare rafală de la 7 octombrie, 215 rachete lovind orașe din nordul țării.

Joi, Hezbollah a lansat un baraj de rachete și un roi de drone încărcate cu explozibil, declanșând cel puțin 15 incendii în Galileea și Golan, care au fost lovite. Atacurile au continuat și vineri.

Cu cât trece mai mult timp și cu cât conflictul escaladează mai mult, cu atât cresc șansele unui război”, a declarat Orna Mizrahi, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională.

Netanyahu, cu cabinetul său de război redus prin retragerea foștilor șefi ai FDI Benny Gantz și Gadi Eisenkot, se confruntă acum cu provocarea lansată de Sun Tzu - Este acum momentul să lupte sau nu?

Încă de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas, președintele SUA, Joe Biden, a încercat, cu ajutorul unei forțe diplomatice semnificative și a amenințărilor cu forța militară, să împiedice extinderea luptelor din Gaza în Liban și dincolo de acesta.

Mesajul meu pentru orice stat sau orice alt actor ostil care se gândește să atace Israelul rămâne același ca și acum o săptămână”, a declarat Biden la 18 octombrie. „Nu o faceți. Doar nu”.

De asemenea, a trimis două grupuri de atac cu portavioane în estul Mediteranei.

Dar aceste măsuri nu au avut efectul dorit, sau chiar nu au avut niciunul.

Dornică să își arate sprijinul pentru Hamas și simțind o oportunitate de a impune durere cetățenilor israelieni vulnerabili, Hezbollah a pornit un război de uzură împotriva Israelului.

În cele din urmă, Biden a schimbat direcția.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a spus clar că nu se va pune capăt luptelor din nord fără o încetare a focului în sud.

Legătura dintre frontul libanez de susținere și Gaza este definitivă, finală și concludentă”, a subliniat el. „Nimeni nu le poate dezlega”.

Efortul recent al lui Biden a fost de a face tot ce poate pentru a pune capăt luptei din Gaza. Dacă poate pune capăt războiului de acolo, motivează Casa Albă, Hezbollah și Israelul vor fi amândoi dornici să încheie un conflict pe care niciunul nu-l poate câștiga, iar calea se deschide pentru un posibil acord de pace saudit-israelian care să facă apă la moară... toate acestea înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump, al cărui mic avans Biden nu a reușit să-l șteargă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite