Hezbollah amenință că va porni războiul împotriva unui stat UE dacă acesta va permite Israelului să-i folosească bazele

0
Publicat:

Gruparea Hezbollah a ameninţat, miercuri, că va porni războiul împotriva unui stat membru al UE, aflat la doar 250 de kilometri de Libia, dacă acesta va permite forțelor israeliene să se folosească de infrastructura sa militară.

Hassan Nasrallah. Foto arhivă
Hassan Nasrallah. Foto arhivă

După ce a difuzat imagini cu obiective militare și civile din Israel, inclusiv din orașul-port Haifa pe care a lăsat să se înţeleagă că le vizează, liderul grupării Hezbollah, care activează în sudul Libanului, a lansat, miercuri, ameninţări la adresa Ciprului, stat membru al Uniunii Europene, dar nu şi al NATO.

Ameninţările lui Hassan Nasrallah vin în contextul în care Cipru, care se află la doar 250 de kilometri de coasta libaneză, şi-a intensificat cooperarea în domeniul apărării în ultimii ani, desfășurat exerciții militare comune și semnând o serie de acorduri de achiziție de arme cu Israelul, potrivit Politico.

„Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote inamicului israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot face parte din război, iar rezistența se va ocupa de el ca parte a războiului”, a declarat Hassan Nasrallah, adăugând că Hezbollah va lupta „fără reguli” și „fără plafoane” în cazul în care va izbucni un conflict regional mai amplu.

Militanții Hezbollah, susținuți de Iran, au lansat mai multe rachete și drone asupra Israelului în lunile care au trecut de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra țării. Israelul a ripostat cu atacuri aeriene care au ucis sute de luptători Hezbollah, inclusiv un comandant de top.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a avertizat luni că regiunea se află „în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai amplă, una care ar putea avea consecințe devastatoare”.

Preşedintele Ciprului a răspuns ameniţărilor primite, precizând că ţara sa nu se va implica în niciun conflict militar şi că nu se poziţionează de nicio parte a baricadei.

„Cipru rămâne neimplicat în niciun conflict militar și se poziționează ca parte a soluției și nu a problemei”, a declarat miercuri președintele cipriot Nikos Christodoulides, ca răspuns la amenințări. „Coridorul nostru umanitar este o dovadă a angajamentului nostru față de pace și stabilitate”, a declarat el reporterilor, subliniind rolul Ciprului ca facilitator umanitar, care „este recunoscut la nivel mondial și în special în lumea arabă”.

În acelaşi timp, Nikos Christodoulides a precizat că Cipru are canale diplomatice deschise atât cu guvernul Libanului, cât și cu guvernul Iranului.

„Astfel de declarații nu sunt plăcute, dar nu reflectă realitatea. Cipru nu participă la niciun angajament militar”, a reiterat el, răspunzând la remarcile liderului Hezbollah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite