Gruparea Hezbollah introduce noi arme și tactici împotriva Israelului pe fondul operațiunii IDF de la Rafah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Grupul militant libanez Hezbollah a lovit săptămâna aceasta un post militar din nordul Israelului folosind o dronă care a tras două rachete. În atac au fost răniți trei militari, unul dintre ei grav, potrivit armatei israeliene, relatează AP.

Bombardament israelian la granița cu Libanul FOTO PROFIMEDIA
Bombardament israelian la granița cu Libanul FOTO PROFIMEDIA

Gruparea Hezbollah a lansat în mod regulat rachete peste granița cu Israelul în ultimele șapte luni, însă cel care a avut loc joi pare să fi fost primul atac de succes cu rachete lansat până acum din spațiul aerian israelian.

Militanții și-au intensificat atacurile asupra Israelului în ultimele săptămâni, mai ales după incursiunea israeliană în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza. A lovit mai adânc în Israel și a introdus arme noi și mai avansate.

„Este o metodă de a trimite mesaje pe teren către inamicul israelian, însemnând că asta face parte din ceea ce dispunem și, dacă este necesar, putem lovi mai mult”, a apreciat analistul politic libanez Faisal Abdul-Sater, care urmărește îndeaproape Hezbollah.

În timp ce schimburile transfrontaliere de focuri au loc continuu începând din octombrie, „atacuri complexe” din partea Hezbollah au început la câteva zile după atacul fără precedent al Iranului cu baraj de rachete și drone asupra Israelului la mijlocul lunii aprilie.

Hebollah intensifică atacurile

În ultimele două săptămâni, Hezbollah a escaladat și mai mult drept răspuns la incursiunea israeliană în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, a declarat un oficial libanez familiarizat cu operațiunile grupului. Oficialul a vorbit sub condiția anonimatului, întrucât nu era autorizat să detalieze informații militare presei.

Atacul de joi după-amiază cu o dronă care transporta rachete a avut loc la doar câteva zile după ce Hezbollah a lansat trei rachete ghidate antitanc asupra unui post militar israelian ce controla un balon de supraveghere care zbura peste graniță. După aceea, au publicat filmări de pe camere pentru a arăta că și-au atins ținta. Câteva ore mai târziu, armata israeliană a confirmat că balonul spion a fost doborât deasupra Libanului.

Cu o noapte înainte, Hezbollah a desfășurat cel mai adânc atac în Israel de până acum folosind drone încărcate cu explozibili pentru a lovi o bază din Ilaniya, lângă orașul Tiberiade, la aproximativ 35 de kilometri de granița cu Libanul. Armata israeliană a spus că în urma atacului nu au existat răniți.

Analistul Abdul-Sater a menționat că coaliția condusă de Iran cunoscută drept axa rezistenței, din care face parte și gruparea militantă palestiniană Hamas, a avertizat că, dacă trupele israeliene lansează o invazie pe scară largă a orașului Rafah, în încercarea de a zdrobi Hamas, atunci ei vor escalada și alte fronturi.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au pretins miercuri că au atacat un distrugător american, în timp ce militanții susținuți de Iran din Irak au spus că au lansat o serie de drone către Israel în ultimele săptămâni, după o perioadă de relativă liniște din februarie încoace.

Arme mai avansate

Folosirea de către Hezbollah a unor arme mai avansate, inclusiv a dronelor capabile să tragă rachete, drone explozive și varianta de rachetă ghidată cunoscută sub numele de Almas sau Diamond,  folosită pentru a ataca baza care controla balonul, a stârnit alarmă în cadrul armatei israeliene.

„Hezbollah a escaladat situația din nord”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani. „Trag din ce în ce mai mult.”

Adaptându-și atacurile, Hezbollah a reușit, totodată, să reducă numărul de luptători pierduți în raport cu primele săptămâni ale conflictului.

Gruparea a pierdut până acum peste 250 de luptători, față de 15 soldați israelieni de când s-au pornit luptele de-a lungul graniței între Liban și Israel, la o zi după izbucnirea războiului între Israel-Hamas pe 7 octombrie.

Potrivit unei contabilizări realizate de Associated Press, Hezbollah a pierdut 47 de luptători în octombrie și 35 în noiembrie, comparativ cu 20 în aprilie și 12 până acum în această lună.

Oficialul familiarizat cu operațiunile grupării citat mai sus a spus că Hezbollah a redus numărul de luptători de-a lungul zonelor de graniță pentru a diminua numărul de morți. Apoi, deși continuă să tragă rachete antitanc Kornet de fabricație rusă din zonele de lângă graniță graniță, a trecut la lansarea de drone și alte tipuri de rachete cu focoase grele - inclusiv Almas, precum și rachete Falaq și Burkan - din zone aflate la câțiva kilometri de graniță.

În weekend, Hezbollah a declarat că a lansat o nouă rachetă cu un focos greu numit Jihad Mughniyeh după un agent de rang înalt care a fost ucis într-un atac aerian israelian asupra sudului Siriei în 2015.

Fum de la un bombardament israelian vizibil la Al-Najariah, Liban FOTO PROFIMEDIA
Fum de la un bombardament israelian vizibil la Al-Najariah, Liban FOTO PROFIMEDIA

Eva J. Koulouriotis, un analist politic specializat în Orientul Mijlociu și grupuri jihadiste a scris pe platforma de socializare X că escaladarea recentă a Hezbollah are probabil mai multe obiective, inclusiv ridicarea plafonului în orice negocieri viitoare în vederea unui acord privind frontiera, dar și creșterea presiunii militare asupra armatei Israelului pe fondul pregătirilor pentru confruntarea de la Rafah.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a promis într-un discurs de săptămâna trecută că „vom rezista, ne vom atinge obiectivele, vom lovi Hamas, vom distruge Hezbollah și vom aduce securitatea”.

Luni, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a reiterat într-un discurs că luptele de-a lungul frontierei Liban-Israel nu se vor sfârși până când Israelul nu va pune capăt operaţiunilor militare în Fâşia Gaza.

„Scopul principal al frontului din Liban este să contribuie la presiunea asupra inamicului pentru a pune capăt războiului din Gaza”, a spus Nasrallah.

Comentariile sale au fost o lovitură pentru încercările demnitarilor străini, inclusiv oficiali americani și francezi, care au vizitat Beirut pentru a încerca să pună capăt violențelor care au strămutat zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței.

La o zi după discursul lui Nasrallah, ministrul de externe al Canadei, Mélanie Joly, a vizitat Beirut și a declarat postului privat de televiziune LBC din Liban că face eforturi pentru încetarea focului.

„Avem nevoie ca oamenii care locuiesc în sudul Libanului să se poată întoarce la casele lor”, a spus ea. „Trebuie să ne asigurăm că israelienii care trăiesc în partea de nord a Israelului se pot întoarce și la casele lor. .”

Liderul adjunct al Hezbollah, Naim Kassim, a avertizat Israelul într-un discurs din weekend împotriva deschiderii unui război total.

„Ați încercat în trecut și ați fost învinși și dacă încercați din nou, veți fi învinși”, a spus Kassim, referindu-se la războiul de 34 de zile din 2006, care s-a încheiat cu remiză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite