Un ministru israelian acuză Qatarul că ar fi „responsabil” pentru atacul din 7 octombrie

0
Publicat:

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, o figură a extremei drepte, a acuzat joi Qatarul, unul dintre actorii cheie în negocierile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, că este „responsabil” pentru atacul din 7 octombrie.

Bezalel Smotrich FOTO Arhivă
Bezalel Smotrich FOTO Arhivă

„Qatarul este o ţară care sprijină şi finanţează terorismul. Este sponsorul Hamas şi în mare măsură responsabil pentru masacrele comise de Hamas asupra cetăţenilor israelieni”, a declarat Bezalel Smotrich, care conduce partidul „Sionismul Religios”.

„Un lucru este clar: Qatarul nu va fi implicat în niciun fel în ceea ce se va întâmpla în Gaza după război”, a ministrul israelian.

Dezbaterea capătă amploare în Israel cu privire la cea mai bună modalitate de a asigura eliberarea ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, pe măsură ce operaţiunile militare se intensifică în sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Qatarul, Egiptul şi Statele Unite încearcă o mediere pentru a obţine un nou armistiţiu, a permite eliberarea ostaticilor şi a transporta mai mult ajutor umanitar în teritoriul palestinian, notează AFP.

Miercuri, postul israelian de televiziune Canal 12 a difuzat o înregistrare audio a prim-ministrului israelian cu familii ale ostaticilor, în care Benjamin Netanyahu consideră rolul exercitat de Doha „problematic”. „Nu îmi fac iluzii despre ei. (Qatarienii, n. red.) au mijloacele de a face presiune (asupra Hamas, n. red.). Şi de ce? Pentru că îi finanţează”, a subliniat el.

În schimb, Qatarul s-a declarat „consternat” de aceste remarci, calificându-le drept „iresponsabile şi dăunătoare eforturilor de a salva vieţi nevinovate”.

Doha găzduieşte conducerea politică a Hamas şi a acordat în ultimii ani ajutoare de sute de milioane de dolari populaţiei din Gaza, enclava aflată sub controlul Hamas din 2007, precizează AFP.

Războiul a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a dus la moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care circa o sută au fost eliberate la sfârşitul lunii noiembrie în timpul unui armistiţiu în schimbul unor prizonieri palestinieni. Potrivit aceluiaşi bilanţ, 132 de ostatici se află încă în teritoriul palestinian, dintre care 28 se crede că au murit.

Israelul a promis că va „anihila” Hamas şi a lansat o vastă operaţiune militară ce a ucis 25.700 de palestinieni, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite