Cum comunică între ei și cu exteriorul liderii Hamas din Fâșia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Hamas ascunși în buncăre subterane din Fâșia Gaza comunică între ei prin note scrise de mână purtate de mesageri pe teritoriul devastat de război, relatează Times of Israel. Acest mijloc de a transmite informații permite chiar și comunicarea cu înalți oficiali din străinătate, a informat marți cotidianul arab  Asharq Al-Awsat, deținut de Arabia Saudită.

Armata israeliană la granița cu Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE
Armata israeliană la granița cu Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

Sursa citată a dezvăluit aspecte ale sistemului de comunicații folosit de șefii grupării teroriste pentru a-și transmite mesaje fără a fi detectați de serviciile secrete israeliene.

Din 7 octombrie, liderii politici și militari ai Hamas din Gaza s-au adăpostit în rețeaua masivă de tuneluri de sub enclava de coastă. Se știu puține lucruri despre modul în care comunică între ei din diferite părți ale enclavei și iau decizii, cum ar fi asupra pozițiilor în negocierile cu Israelul sau cum reușesc să se consulte cu oficialii Hamas de vârf din străinătate.

Citând surse apropiate conducerii Hamas, relatările, marți, afirmau că, până la izbucnirea războiului, Hamas s-a bazat pe o rețea de comunicații terestre care a fost dezvoltată  de inginerii aripii sale militare, în 2009, fiind modernizată de-a lungul anilor cu tehnologie introdusă ilegal în Gaza. Liniile de comunicații ar fi fost instalate în subteran și conectate la vechi linii fixe supraterane.

Fiecare lider politic și militar avea un punct de contact personal cu un număr, iar rețelele erau monitorizate constant pentru a preveni interceptările. Întreținerea era făcută în fiecare lună, au adăugat sursele.

Se pare că Israelul, conștient de existența sistemului, a încercat să-l pirateze sau dezactiveze. O tentativă de succes a avut loc în mai 2018, când IDF a reușit să arunce în aer un punct de schimb din centrul Fâșiei Gaza, ucigând un grup de ingineri Hamas care reparau o defecțiune, au relatat sursele.

Sistemul ar fi fost încă în vigoare la izbucnirea războiului. În timp ce unele dintre liniile de comunicații și tunelurile prin care treceau cablurile au fost distruse de forțele israeliene în săptămânile următoare, sursele au spus că rețeaua  putea încă permite comunicații intense între liderii Hamas în noiembrie, când aceștia deliberau asupra armistițiul de șapte zile cu Israelul. 

Se pare că unii consilieri ai Hamas au fost însărcinați cu contactarea conducerii din străinătate a grupării, în special a celor din Beirut și din Doha, prin utilizarea unui software de criptare pe care organizația teroristă îl achiziționase din afara Gaza.

Sursele au adăugat că rețeaua a fost folosită și pentru a comunica cu liderii grupului terorist aliat Jihadul Islamic Palestinian, căruia Hamas îi furnizase anterior puncte de contact dedicate. Raportul a speculat că sistemul a fost folosit pentru coordonarea între cele două grupări teroriste pentru a decide ce ostatici să elibereze în timpul armistițiului din noiembrie, menționând că, în mai multe cazuri, membrii celor două grupări au ieșit împreună la suprafață în timp ce răpitorii erau predați Crucii Roșii.

De atunci, IDF a avansat și mai mult în interiorul Fâșiei Gaza, forțându-i pe liderii Hamas să recurgă la o metodă de comunicare mai rudimentară - mesaje scrise pe bucăți de hârtie purtate de membrii și colaboratorii Hamas dintr-o locație în alta.

Aceeași metodă este folosită acum pentru a transmite mesaje către acei locuitori din Gaza care țin legătura cu conducerea din străinătate, au declarat sursele. Aceștia din urmă, însă, nu au dreptul de a lua decizii fără aprobarea liderilor de vârf din interiorul Fâșiei, în special a lui Yahya Sinwar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite