Gruparea islamistă solicită evacuarea răniţilor din Gaza pe fondul colapsului sistemului de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă, într-un comunicat, ca răniţii să fie evacuaţi din enclavă "din cauza incapacităţii" sistemului de sănătate de a-i îngriji, transmite EFE.

Bombardamentele israeliene asupra Fășiei Gaza au continuat joi FOTO EPA-EFE
Bombardamentele israeliene asupra Fășiei Gaza au continuat joi FOTO EPA-EFE

Directorul biroului de presă al guvernului Hamas, Salamat Maarouf, a declarat că ajutorul care a intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, este "limitat" şi că nu schimbă "catastrofa umanitară" din enclavă, asediată de armata israeliană.

El a subliniat că important este să se garanteze trecerea în siguranţă a acestui ajutor pentru a acoperi nevoile umanitare, precum şi scoaterea răniţilor din enclavă pentru ca aceştia să poată fi trataţi corespunzător.

Maarouf a subliniat că este important ca punctul de frontieră de la Rafah să fie menţinut deschis, pentru a permite intrarea şi altor ajutoare, pe fondul penuriei de combustibil şi a lipsei de medicamente şi produse sanitare, dar şi a hranei şi a electricităţii.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, Daniel Hagari, a confirmat sâmbătă într-o conferinţă de presă că alimente, apă şi asistenţă medicală urmează să intre în partea de sud a Gazei, dar în niciun caz combustibil, esenţial pentru punerea în funcţiune a centralei electrice din enclavă.

Hagari a precizat că forţele armate israeliene "continuă să bombardeze bastioanele Hamas din nordul Gazei".

Aproximativ douăzeci de camioane au pătruns în Gaza sâmbătă prin punctul Rafah, într-o operaţiune desfăşurată de Semiluna Roşie. În interiorul enclavei, asistenţa va fi distribuită spitalelor din sudul Gazei de către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Un oficial al UNRWA din Gaza a declarat pentru EFE că agenţiei nu i se permite să ducă ajutor umanitar în nordul Fâşiei şi că acesta poate fi distribuit doar spitalelor din sudul enclavei palestiniene

 Oficialii au declarat că nu se așteaptă la nicio livrare duminică, următorul transport urmând să fie un convoi al ONU, luni, relatează The Guardian

Guvernul israelian a cerut dovezi cum că livrările de ajutoare nu sunt confiscate sau deturnate de Hamas, înainte de a autoriza noi livrări. Un oficial ONU a declarat sâmbătă că "procedurile de verificare sunt încă în discuție". De asemenea, agențiile umanitare negociază cu Israelul pentru a permite ca combustibilul, esențial pentru generatoarele spitalelor și pentru sistemul de desalinizare și de pompare a apei din Gaza, să fie inclus în convoaiele umanitare.

"Populația din Gaza are nevoie de un angajament pentru mult, mult mai mult - o livrare continuă de ajutor în Gaza la scara necesară", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, prezent la un summit pentru pace la Cairo. Vineri, Guterres a vizitat punctul de trecere Rafah, unde cantități importante de ajutor umanitar așteptau undă verde pentru a trece în Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite